Ce este boala parodontală și cum se poate trata ea?
Boala parodontală este una din cele mai grave afecțiuni de la nivelul cavității bucale. Ea este o problemă care, netratată, poate conduce în final la pierderea dinților.
Boala parodontală se mai numește și parodontoza și este o afecțiune cronică ce determină deteriorarea structurilor complexe care fixează dinții în os. Această boală este cauzată în special de un dezechilibru de la nivelul speciilor bacteriene existente în gură.
În ceea ce privește pierderea dinților, această boală este una din cele mai des întâlnite cauze și are ca efecte nu doar compromiterea masticației și esteticii bucale, ci și deteriorarea calității vieții și pierderea încrederii în sine.
Boala parodontală este întâlnită sub diferite forme în proporție de aproximativ 50% la adulții cu vârste de peste 30 de ani și la peste 70% la adulții cu vârste de peste 65 de ani. De asemenea, în anumite condiții, ea poate apărea și la copii.
Care sunt cauzele care determină apariția bolii parodontale?
Există foarte mulți factori care determină apariția bolii parodontale, dar cel mai important dintre ei este echilibrul de la nivelul plăcii bacteriene. În mod natural, la nivelul cavității orale, există multe specii de bacterii care dacă se dezvoltă în mod exagerat pot determina afecțiuni grave. Dar cu o igienă orală corespunzătoare, excutată de către pacient acasă prin periajul zilnic de minimum două ori pe zi și foosirea aței dentare și a apei de gură, această placă bacteriană poate fi ținută sub control și astfel ea devine inofensivă. De asemenea, tot pentru o dentiție sănătoasă, se recomandă și efectuarea a minimum două controale stomatologice pe an, pentru ca medicul dentist să poată identifica din timp eventualele probleme dentare.
Neîndepărtată zilnic, prin periaj, placa bacteriană se întărește și se depune supra sau subgingival, sub formă de tartru. Acest tartru nu mai poate fi îndepărtat acasă, printr-un simplu periaj, și din acest motiv sunt necesare vizitele periodice la dentist.
Alte cauze pentru care poate apărea boala parodontală sunt problemele de sănătate precum: diabetul, dereglările hormonale sau afecțiunile psihologice, dar și stresul, fumatul, alimentația incorectă, factorii genetici și administrarea unor anumite medicamente.
Cum îți dai seama dacă suferi de boala parodontală?
Există o serie de simptome pe care dacă le resimți, ar trebui să-ți pui niște semne de întrebare și să faci o vizită la medicul stomatolog ca să vezi dacă nu cumva suferi de boala parodontală.
Primul dintre acestea este respirația urât mirositoare cu toate că respecți o rutină orală optimă în privința periajului. Al doilea este retracția gingivală și expunerea rădăcinilor dentare.
Ar trebui s-ți dea imediat de gândit și durerea resimțită la nivelul gurii în timpul mestecării alimentelor, dar și senzația de disconfort la contactul cu alimente foarte calde sau foarte reci.
De asemenea, dacă dinții tăi sunt mobili sau observi migrări dentare, există șanse mari să te confrunți cu boala parodontală și ca să nu-ți pierzi dinții ar trebui să acționezi imediat în consecință!
Cum se tratează boala parodontală?
Nu există o formulă universală de tratament a bolii parodontale întrucât aceasta se tratează diferit de la pacient la pacient, în funcție de stadiul ei de evoluție. Cele mai simple sunt cazurile de gingivită care se tratează prin eliminarea factorilor care au condus la apariția lor ca de exemplu: placa bacteriană și tartrul.
În cazurile mai avansate, tratamentele se desfășoară pe mai multe etape, însă la fel ca în situația gingivitelor se începe mai întâi cu îndepărtarea factorilor de risc. Pentru refacerea echilibrului clasic al speciilor bacteriene din gură se pot efectua chiuretaje radiculare sau se poate utiliza terapia prin laser.
Terapia prin laser este un tratament foarte modern și eficient, care reduce semnificativ nevoia de utilizare a bisturiului sau a suturilor, lucru pentru care este considerată un tip de terapie foarte confortabil pentru pacient.
Unul dintre efectele terapiei cu laser este decontaminarea subgingivală și eliminarea bacteriilor chiar și din cele mai puțin accesibile zone de la nivelul gurii. Acum, medicii, cu ajutorul laserului, pot acționa într-un mod în care nu era posibil prin tratamentele clasice, oferind pacienților lor rezultate eficiente și sigure, pe termen lung.
Un alt tratament eficient este injectarea de PRP în pungile parodontale. PRP sau Platelet rich plasma este obținut prin centrifugarea sângelui și obținerea fracțiunii cu trombocite și leucocite. Acest concentrat de factori de creștere și vindecare are avantajul că provine de la pacient, deci este complet tolerat de către organism și stimulează vinecarea pungilor parodontale și scădderea infalamației. Procedeura se realizează în cabinet, atât recoltarea sângelui,centrifugarea și injectarea local în zonele unde există defecte parodontale.
CONCLUZIE
Boala parodontală sau parodontoza este o afecțiune cronică care se datorează în primul rând dezechilibrului dintre bacteriile din cavitatea orală. Odată declanșată, boala parodontală trebuie ținută sub control pentru a împiedica evoluția ei și pierderea dinților. Tratamentele pentru boala parodontală variază de la simplul detartraj la tratamente mai complexe precum: chiuretaj subgingival, dezinfectarea pungilor parodontale cu laserul și aplicarea de PRP în defectele parodontale.