Când ai nevoie de o coroană dentară si cum o alegi ?

Există anumite situații care nu permit conservarea dintelui în forma naturală în cavitatea bucală. Iată cele mai frecvente exemple!

1. Dinti lipsa pe arcada

dental west brasov

Aceasta este cea mai intalnita cerere pentru coroane dentare Brasov. Daca din diferite motive s-au extras dintii si golurile nu au fost acoperite cu implanturi dentare din diverse cauze(buget sau conditii fizilogice improprii) solutia este o lucrare (punte) dentara cu coroane.

2. Carii profunde sau obturații mari dezintegrate

Atunci când procesele carioase ajung la nivelul pulpei dentare (nerv), acoperă mai mulți pereți coronari, se extind înspre rădăcină sau când dintele prezintă o obturație(plombă) mare și dezintegrată este necesară îndepărtatrea unei cantități mari de țesut dentar. După ce caria/obturația a fost îndepărtată complet dintele nu mai poate susține de unul singur forțele masticatorii, apare durerea și pierederea rezistenței, astfel, va trebui acoperit cu o coroană care are atât rol protector cât și funcțional.

3. Estetică

Coroanele pot repara defecte care te împiedică sa obții un zâmbet perfect cum ar fi colorații, modificări mici de poziție ale dinților spre interior sau spre exterior, forme inestetice(dinți prea mici sau prea ascuțiți).

4. Consecutiv unui tratament endotontic

Tratamentul de canal constă în extracția pulpei dentare care are drept consecință pierderea rezistenței dintelui devenind casant și mai predispus fracturilor iar culoarea lui capata nuante inchise spre negru.În acest caz coroanele au rol de protecție și prevenție împotriva pierderii dintelui prin fractură dar si un rol estetic.

5. Ruperea unui dinte ca urmare a unui traumatism contondent

In urma unui accident sau un traumatism cu un obiect contondent dintii se pot rupe sau sparge. Daca exista posibilitatea sa poate fi rezolvata aceasta spartura cu ajutorul unei obturatii din materiale fotopolimerizabile se va incerca acest lucru dar daca obturatia nu rezista in timp trebuie aleasa metoda de conservare cu coroana dentara

Care este cea mai bună variantă?

Există mai multe tipuri de materiale pentru confecționarea unei coroane dentare.

Din punct de vedere estetic ideale sunt coroana din porțelan pe zirconiu și coroana integral ceramică. Ele refac culoarea, transluciditatea și rezistența dintelui comparativ cu a celui natural fiind idicate pentru zona frontală. Pentru dinții laterali care trebuie să suporte forțe masticatorii mult mai mari, este indicată coroana din zirconiu integral.

O variantă pentru un buget mai redus este coroana metalo-ceramică. Singurul avantaj al acesteia este refacerea formei și funcției dintelui însă din punct de vedere estetic prezintă câteva dezavantaje semnificative. Sunt complet opace de aceea par mai voluminoase, nu se pot obține culori care să mascheze perfect coroana printre restul dinților și necesită șlefuire excesivă(=prepararea dintelui prin frezare). De asemenea, metalul poate transpare la nivelul gingiei creând aspectul de gingie neagră.

Sperăm că v-au fost utile aceste informații pentru a înțelege mai bine rolurile coroanelor și a vă ușura alegerea. Pentru mai multe sfaturi si pentru un plan de tratament adecvat cazului dumneavoastră vă așteptăm în clinicile noastre.