Coroanele dentare sunt printre cele mai populare tratamente stomatogice care îmbunătățesc starea noastră de bine și ne oferă bucuria de a zâmbi cu încredere. Atât coroanele de ceramică (dinți din porțelan) cât și cele din zirconiu (dinți din zirconiu) reprezintă soluții de lungă durată pentru problemele estetice și funcționale.
În acest articol încercăm să răspundem la cele mai des întâlnite întrebări din partea pacienților despre coroanele dentare.
Ce sunt coroanele dentare?
Când avem nevoie de o coroana dentară?
Dinți din porțelan sau dinți din zirconiu? Diferețele dintre cele două.
Cum îngrijim un dinte care a fost acoperit de o coroană?
Ce preț au coroanele dentare?
Ce sunt coroanele dentare- dinți din porțelan sau zirconiu?
Coroanele dentare reprezintă o variantă de restaurare a unui dinte și fac parte din categoria tratamentelor protetice. Ele au rolul de a proteja un dinte tratat sau compromis din punct de vedere al rezistenței dar reprezintă și o soluție estetică excelentă. Coroanele dentare sunt confecționate din diferite materiale: ceramică (dinți din porțelan), zirconiu (dinți din zirconiu), metal sau combinații dintre acestea. Fiecare dintre ele vine cu proprietăți diferite și cu indicații pentru situații specifice.
Când am nevoie de o coroană dentară?
Atunci când un dinte a suferit o distrucție mare iar structura rămasă nu mai poate susține o restaurare de tip obturație (plombă) se recomandă acoperirea dintelui cu o coroană dentară care îi va oferi rezistență și o protecție bună dar și un aspect estetic îmbunătățit. De asemenea, se pot corecta diferite defecte estetice de culoare, formă sau dimensiune.
Indicațiile coroanelor dentare
- Carii profunde care au distrus mult din structura dură a dintelui
- Fracturi coronare
- Traumatisme
- Dinți foarte abrazați
- Defecte genetice de structură- dinți casanți
- Dinți de dimensiune mai mică decât omologii lui (indicație estetică)
- Modificări mici de poziție ( indicație estetică)
Dinți din porțelan sau dinți din zirconiu? Diferețele dintre cele două
Coroanele din ceramică (dinți din porțelan)
Coroanele din porțelan, sau coroanele din ceramică, sunt prima variantă când ne dorim un rezultat estetic. Ceramica se integrează perfect printre dinții naturali putând să înșele chiar și un ochi cunoscător. Fiecare dantură este unică, are diferite culori și diferite grade de transparență care pot fi reproduse cu ajutorul ceramicii. Ceea ce face coroanele din ceramică atât de asemănătoare cu smalțul natural este translucența acestui material. Datorită translucenței dintele pare mai luminos și mai alb.
Coroanele integral ceramice sunt indicate doar pentru zona frontală, vizibilă atunci când zâmbim sau vorbim. Acestea sunt contraindicate în zona posterioară unde realizăm masticația deoarece se pot fractura.
Coroanele din zirconiu (dinți din zirconiu)
Zirconiul sau dioxidul de zirconiu este un material modern și foarte rezistent la forțele masticatorii. De aceea, coroanele din zirconiu sunt recomandate în special pentru zona posterioară (premolari și molari) pentru a menține funcția masticatorie și pentru a evita fracturile. Pentru pacienții care prezintă dinți abrazați sau obișnuiesc să scrâșnească dinții acest material este singurul indicat pentru realizarea unor coroane de protecție. În ultimul timp zirconiul a devenit materialul de elecție pentru suportul coroanelor ceramice înlocuind cu succes metalul inestetic din coroanele mixte.
Coroanele din zirconiu placat cu ceramică
Zirconiul este mai opac decât ceramica dar reprezintă o variantă estetică excelentă atunci când este placat cu un strat de ceramică. Coroanele din ceramică pe zirconiu (porțelan pe zirconiu) sunt indicate în zona frontală cât și în zona posterioară și combină perfect proprietățile estetice ale ceramicii și rezistența la fractură a zirconiului. Au durată de viață lungă și nu produc reacții alergice la nivelul gingiilor.
Află multe despre coroanele dentare realizate în clincile Dental West?
Cum avem grijă de dinții acoperiți cu coroane?
Înainte de tratamentul protetic medicul stomatolog se va asigura că dintele sau dinții care urmează să fie acoperiți de coroane sunt tratați corect și nu prezintă mobilitate. Ulterior aplicării coroanelor revine în grija pacientului să mențină o igienă bucală cât mai corectă. Periajul dentar de 2 ori pe zi timp de 2 minute cu periuța electrică sau 6 minute cu periuța manuală alături de folosirea aței interdentare reprezintă mijloacele clasice de igienă dentară. Alături de acestea se recomandă folosirea dușului bucal și prezentarea la controlul de rutină la medicul stomatolog o data la 6 luni.
Află cum să rămâi cu dinții tăi până la 90 de ani!
Ce preț au coroanele dentare?
În funcție de dificultatea cazului și de necesitatea unor tratamente premergătoare aplicării coroanelor dentare, costul unui tratament protetic poate varia. Coroanele dentare reprezintă unul dintre cele mai populare tratamente stomatologice iar tehnologia de ultimă oră a adus coroanele dentare din zirconiu și din ceramică într-un stadiu accesibil și rapid. Acestea ar trebui privite ca o investiție de lungă durată în sănătatea și în încrederea noastră.