Preocuparea crescută pentru estetica facială dentară a dus la dezvoltarea a numeroase proceduri stomatologice pentru pacienții care își doresc dinți albi și un zâmbet strălucitor, precum coroane dentare sau fațete dentare.
Fațetele dentare sunt o metodă foarte eficientă, specifică esteticii dentare prin care se aplică fațete dentare pe dinți, rezolvând astfel una sau mai multe probleme estetice precum:
- forma (dinți rupți, ciobiți, măcinați ca urmare a uzurii, dinți afectați de abraziune prematură);
- culoarea (dinți care au suferit modificări de culoare, dinți cu pete inestetice care nu pot fi tratați cu tratamente de albire)
- distanțarea (spații inestetice între dinți, strungăreață)
- alinierea (dinți strâmbi, înfundați)
Într-unele cazuri, aplicarea fațetelor dentare poate fi înlocuită cu alte metode specifice esteticii sau ortodonției, sau poate necesita în primă instanță tratamentul anumitor afecțiuni.
Cariile și bolile gingivale trebuie tratate cu prioritate
În cazul unei pierderi mari de țesut dentar ca urmare a unei carii profunde sau dacă un dinte a fost restaurat printr-o obturație voluminoasă, aplicarea coroanei dentare ar putea fi o opțiune mult mai bună decât fixarea fațetelor dentare deoarece dintele afectat nu ar putea susține eficient fațetele.
Scrășnitul dinților în mod inconștient este un obicei care trebuie prevenit printr-un tratament mai complex, efectuat înainte de fațetelor dentare pentru a evita fracturarea acestora.
De asemenea, dacă există tulburări de ocluzie, acestea trebuie mai întâi corectate prin tratamente ortodontice.
Metoda directă de aplicare a fațetelor dentare
În cabinetul stomatologic, de către medicul stomatolog
Fațetele dentare se pot aplica de către un stomatolog, într-o singură ședință, direct la cabinet, fără a fi nevoie de a apela la un tehnician.
Prin această metodă se pot aplica fațete din compozit.
În funcție de particularitățile clinice ale fiecărui caz, medicul specialist construiește fațeta prin aplicarea mai multor straturi de material compozit pe suprafața exterioară a dintelui, fiecare strat fiind fotopolimerizat și lustruit.
În cazul fațetelor dentare realizate prin această metodă, rezultatul final depinde în totalitate de expertiza specialistului stomatologic.
Metoda indirectă de aplicare a fațetelor dentare
În cabinetul stomatologic și cu implicarea unui tehnician
Prin metoda indirectă, medicul stomatolog lucrează împreună cu tehnicianul pentru a obține fațetele dentare de care pacientul are nevoie.
Procesul presupune luarea unei amprente dentare în cabinetul stomatologic. Pe baza modelului rezultat, tehnicianul produce fațetele. Metoda presupune în medie 2-3 ședințe: consultație, luarea amprentei și cimentarea fațetelor.
Dacă se folosește tehnologia CAD/CAM, amprenta digitală este luată cu o cameră specială și trimisă către un computer conectat la sistem care va realiza toată munca. În acest caz, proiecția și cimentarea fațetelor se poate face în cadrul aceleiași ședințe.
Metoda indirectă este utilizată pentru fațetele ceramice sau de zirconiu, dar se poate dovedi utilă și pentru fațetele compozite.
Tipuri de fațete dentare în funcție de material
Compozitul permite realizarea unor fațete dentare într-un mod foarte rapid și la un cost scăzut. Compozitul este recomandat în cazul persoanelor cu dinți zgâriați sau ușor pătați.
Ceramica este o opțiune bună în majoritatea situațiilor în care un pacient dorește să opteze pentru fațete dentare pentru a corecta micile imperfecțiuni ale dinților săi. Ceramica este foarte populară în astfel de tratamente datorită rezistenței materialului, capacității sale mari de acoperire și stabilității culorii sale. Ceramica este folosită în special pentru dinții foarte colorați, erodați sau depărtați.
Fațetele din oxid de zirconiu sunt cele mai delicate tipuri de fațete disponibile pe piață în acest moment. Ele sunt foarte durabile și rezistente. În estetica dentară aceste fațete sunt și cea mai nouă invenție a medicilor stomatologi specializați în estetica dentară și restauratoare. Această procedură dentară necesită un sacrificiu mai mic decât în cazul fațetelor ceramice întregi.
Pentru a menține fațetele dentare în condiții optime, ca și în cazul oricărei alte restaurări dentare, trebuie practicată o igienă dentară optimă, evitate orice posibile acțiuni care pot contribui la deteriorarea acestora. De asemenea, chiar dacă ai optat pentru restaurarea zâmbetului apelând la fațete dentare, să știi că dinții tăi nu sunt acum infailibili, ba chiar au nevoie de mai multă atenție ca înainte și de aceea nu ar trebui să neglijezi importanța vizitelor la stomatolog.
Dacă vrei să citești mai mult vezi și: