Odată cu vindecarea gingiilor după vindecarea unui implant dentar, doctorul va lua o amprentă a locului unde urmează să monteze coroana dentară, dar și a dinților din jurul său pentru confecționarea unei coroane dentare care să se potrivească perfect în gură.
Coroana este un dinte artificial cu un aspect foarte similar cu cel al dinților natuali. Coroana nu poate fi plasată peste implantul dentar până când osul maxilarului este suficient de puternic pentru a sprijini noul dinte.
Împreună cu medicul stomatolog poți alege dinți artificiali detașabili sau ficși. Însă în cazul implanturilor dentare singulare se optează cel mai des pentru dinți artificiali ficși.
Protezele detașabile pot fi parțiale sau complete. Acestea sunt compuse din dinți artificiali de culoare albă, fixați pe un cadru metalic înconjurat de un material moale, gumat, de culoare roz, care imită gingiile naturale.
Aceste proteze se pot îndepărta cu ușurință pentru reparații sau pentru curățare zilnică.
Spre deosebire de acest tip de proteze, coroanele dentare permanente sunt cimentate una câte una pe câte un bont și se comportă exact la fel ca dinții naturali. Nu este nevoie să îndepărtezi un dinte fixat pe un bont metalic și ca să îl îngrijești poți să folosești pur și simplu ață dentară, pastă de dinți și apă de gură, exact așa cum ai proceda și în cazul unui dinte natural.
Ce se întâmplă după procedura de inserarea a unui implant dentar?
Indiferent dacă a fost vorba de o intervenție chirurgicală de implant dentar desfășurată într-o etapă sau în mai multe etape, este posibil să experimentezi un disconfort tipic asociat cu orice tip de intervenție chirurgicală dentară, cum ar fi:
- Umflarea gingiilor și a feței
- Vânătăi ale pielii și gingiilor
- Durere la locul implantului
- Sângerare minoră
Este posibil să ai nevoie de medicamente pentru durere sau antibiotice după operația de implant dentar. Dacă umflarea, disconfortul sau orice altă problemă de care suferi se agravează în zilele următoare de după operație, trebuie să iei cât mai repede legătura cu medicul tău stomatolog.
După fiecare etapă a intervenției chirurgicale, poate fi necesar să consumi alimente moi pe toată durata de timp în care se vindecă implantul dentar. De obicei, chirurgul va opta pentru cusături cu fire care se dizolvă de la sine. Dacă cusăturile nu se autodizolvă, medicul le va îndepărta de la sine.
Rezultatul unei proceduri de inserare a implantului dentar
Majoritatea implanturilor dentare au un succes garantat. Uneori însă, osul nu reușește să fuzioneze suficient cu implantul metalic. Fumatul, de exemplu, poate contribui la eșecul implantului și la complicații.
Dacă osul nu reușește să fuzioneze suficient, implantul este îndepărtat, osul este curățat și se poate reîncerca procedura în aproximativ trei luni.
Ca să te asiguri că implantul tău dentar îți va servi întreaga viață și nu îți va afecta în niciun fel dinții naturali rămași, trebuie să procedezi în felul următor:
- Practică o igienă orală excelentă. La fel ca în cazul dinților naturali, implanturile se păstrează curate prin periere, utilizarea aței dentare și a apei de gură. Există perii special concepută pentru periajul interdentar care alunecă între dinți, acestea ajută la curățarea locurilor greu accesibile ale dinților, gingiilor și a stâlpilor metalici dacă implanturile sunt încă descoperite și nu au fixate deasupra lor o coroană dentară.
- Consultă regulat medicul dentist pentru a te asigura că zona unde au fost inserate implanturile dentare s-a vindecat corespunzător, dar și că dinții naturali rămași sunt puternici și sănătoși.
- Evită obiceiurile dăunătoare cum ar fi mestecatul alimentelor dure precum bomboanele tari, floricelele de porumb sau gheața, care pot determina apariția unor fisuri la nivelul coroanelor dentare sau chiar și a dinților naturali. Renunță de asemenea și la fumat pentru că tutunul îți poate păta dinții, la fel ca și cafeaua sau ceaiul.
- Dacă obișnuiești să-ți scrâșnești dinții, renunță și la acest prost obicei deoarece îți poate afecta sănătatea dinților, dar și integritatea coroanelor dentare. Mai ales în timpul somnului, poți folosi un dispozitiv special care să prevină încleștarea maxilarului și să reducă presiunea exercitată asupra dinților.