Având în vedere că deja sunteți doi, purtați o dublă responsabilitate. Este necesar să conștientizați necesitatea unei alimentații corespunzătoare, plina de vitamine, minerale și alte elemente adiacente. De asemenea, și pentru îngrijirea dinților exista recomandări privind întreținerea celor proprii cât ai copiilor dumneavoastră. Medicul stomatolog vă poate ajuta cu sfaturi privind igiena orală și realizarea unui program de profilaxie care să previna complicații ulterioare.
Ce pot face pentru dinții mei?
Mutațiile hormonale din timpul sarcinii conduc la modificarea vaselor de sânge și a țesutului conjunctiv. Astfel, se poate ajunge la o predispoziție accentuată către inflamarea gingiei, ce se manifestă, de exemplu, printr-o sângerare repetata a gingiei. O astfel de inflamație cauzată de structura dintelui se poate întâlni adeseori la o persoana însărcinată. Apetitul sporit și nevoia de dulciuri pot conduce la apariția cariilor. De asemenea, dinții au de suferit sub acțiunea vomei, prezentă în primele luni de sarcină. Asupra smalțului acționează și agresiva acidiatate stomacală. Dumenavoastra nu trebuie, de aceea, să vă curățați dinții după vomat cu pasta și periuță, ci mai bine să-l spălați cu o soluție bogata în fluor. Pentru a înlătură pericolul apariției cariilor și al inflamării gingivale în timpul sarcinii trebuie să întreținem o igienă strictă a cavitații bucale. Dintre acțiunile recomandabile enumerăm:
Curățarea dinților după fiecare masă sau după consumul de dulciuri.
Folosirea unei soluții bogate în fluor pentru curățarea cavitații bucale sau a unui gel pentru smalțul dinților.
O hrănire sănătoasă și pentru dinți – foarte puțin zahar și dioxid de carbon.
Informații, sfaturi și controale regulate la medicul stomatolog.
Sănătatea orala la copii
Imediat după momentul nașterii, alveolele dentare sunt deja pregătite să găzduiască dinții de lapte. În ceea ce privește domeniul dinților laterali permanenți (măselelor), la aceștia sunt prezenți cuspizii. Intre a 6-a și a 9-a luna de viață apar primii dinți de lapte. După aceea, se definitivează rădăcinile. Până la 24-a lună de viață sunt formați toți cei 20 de dinți ai danturii de lapte. Imediat după apariția primului dinte de lapte, copilul dumneavoastră trebuie să se obișnuiască treptat cu ritualul curățirii dinților – de exemplu printr-un depărtător delicat cu vârful din vată sau bumbac. Curățirea dinților este fundamentul pentru dinți frumoși și sănătoși, care ar putea rezista o viață.
Cariile și gingivita la copii pot fi evitate doar daca le veți impune de timpuriu o igienă orală corectă. Rutina igienei bucale trebuie formată din primii ani și trebuie să dureze de-a lungul întregii vieți.
Experții în igiena orală recomanda:
Chiar înainte de erupția dentara, curățați gingiile copilului după fiecare masa cu ajutorul unui tifon înmuiat în apa. Odată cu apariția dinților, puteți folosi o periuță de dinți cu peri moi și pastă de dinți fluorurată de dimensiunea unui bob de mazăre.
La vârstă de doi-trei ani, copilul poate fi deja învățat tehnici de periaj corect.
Programați-vă copilul la controale dentare chiar de la vârstă de un an. Vizitele periodice vor deveni pentru copil o obișnuință și îl vor ajuta să scape pe viitor de frica de medicul stomatolog.
Încurajați-vă copilul să discute despre temerile legate de controalele stomatologice, dar nu pomeniți niciodată cuvântul „doare” sau ” durere”.
Dezvoltarea și îngrijirea dinților – ce trebuie să știți:
Dinții de lapte ( temporari ) sunt în număr de 20 și erup în totalitate în jurul vârstei de 3 ani, ordinea lor de apariție fiind diferită.
Dinții permanenți apar în jurul vârstei de 6 ani începând cu primul molar și incisivul central inferior. Procesul continuă până în jurul vârstei de 21 de ani. Adulții au cel puțin 28 de dinți permanenți și cel mult 32 (incluzând molarii 3 – măselele de minte).
Spălarea pe dinți se recomanda de doua ori pe zi.
Schimbarea periuței se recomanda o dată la 3-4 luni.
Cereți medicului stomatolog recomandări cu privire la suplimentele fluorurate care se pot administra copiilor. Studiile au dovedit eficiența ridicată a acestor produse în prevenirea apariției cariilor.
Sănătatea orala la adolescenți
Dieta corectă și atenția care se acordă igienei orale sunt foarte importante pentru păstrarea dinților sănătoși în aceasta perioada. Cariile și afecțiunile parodontale pot reprezenta o amenințare pentru adolescenți la fel că și pentru adulți. Studii recente referitoare la indicele de sângerare a gingiilor la adolescenți arată că trei sferturi din adolescenții cu vârste cuprinse intre 13 și 17 ani suferă de hipersensibilitate gingivală.
Experții în igiena orala recomanda:
Periați-vă dinții corect de cel puțin 2 ori pe zi. Programele școlare încărcate pot da naștere la obișnuință de a consuma „gustări” nocive pentru dinți. Pentru a vă menține starea de sănătate a dinților este bine să începeți cu o alimentație controlată.
Dacă purtați aparate dentare, acordați mare atenție igienei spatiilori interdentare. Puteți folosi ață dentară sau periuțe concepute special pentru curățarea eficienta a spațiilor și a aparatelor fixate pe dinți, precum și dușul bucal.
Dacă practicați sporturi corp la corp aveți în vedere măștile de protecție a dinților care pot fi confecționate de medicul stomatolog.
Cum este și firesc, în relațiile dintre tineri zâmbetul joacă un rol foarte important. Pe lângă o igienă bucală riguroasă, la menținerea unui zâmbet atrăgător contribuie și vizitele periodice la medicul stomatolog.
Sănătatea orala la adulți
Din cauza ritmului de viață alert, unui adult îi rămâne foarte puțin timp pentru grija care trebuie să o acorde sănătății dinților.
Din păcate, neglijarea igienei orale duce la afecțiuni parodontale, cauza principală a pierderii dinților la adulți. Descoperirea la timp a unei astfel de afecțiuni reduce riscul îmbolnăvirii permanente a gingiilor și dinților și ușurează posibilele tratamente costisitoare și de lungă durată.
Vizitele regulate la medicul stomatolog – de doua ori pe an sau la recomandarea acestuia, vă vor învață să aveți grijă mai bine de dinții dvs. . De asemenea, în cadrul unei vizite la cabinetul stomatologic, medicul vă poate spune dacă suferiți de vreo afecțiune dentară în stadiu incipient. În aceste cazuri, tratamentele sunt ușoare și nedureroase. Cariile reprezintă cea mai frecventă problemă dentară la pacienții adulți. Ele pot fi prevenite în mare măsură printr-un periaj corect și constant de cel puțin două ori pe zi.
În general, colorarea dinților este efectul consumului de cafea și fumatului. Redobândirea albului natural al dinților se obține în prezent prin diverse metode. E recomandat să începeți cu un detartraj riguros și periaj profesional (care va restabili culoarea naturala a dinților dvs) efectuat de medicul stomatolog. Pentru menținerea cât mai îndelungată a culorii dinților dvs. puteți folosi o pastă cu agenți de albire.