Urgențe stomatologice: durere, sângerare, infecție

urgente-stomatologice-brasov

Dacă ești în situația în care cauți pe internet „urgențe stomatologice” sau „urgente dentare Brasov” cu siguranță te afli în căutarea unei soluții cât mai rapide și fără durere la problema ta.

Am creat un scurt ghid pentru urgențe stomatologice menite să te ajute să înțelegi ce poți face până ajungi la medicul dentist și ce se poate face în cabinetul stomatologic pentru a scăpa cât mai repede de aceste probleme.

  • Ce sunt urgențele dentare?

  • Trebuie să îți faci o programare la stomatolog atunci când ai o urgență?

  • Cât de repede trebuie să vii la dentist cu o urgență stomatologică?

  • Ce poți face acasă în cazul unei urgențe stomatologice?

 

Pentru început, să înțelegem care sunt urgențele în stomatologie? Ele se împart în 5 categorii, în funcție de gravitate:

  1. Infecție
  2. Sângerare
  3. Durere
  4. Fracturi ale mandibulei sau ale maxilarului
  5. Accidente cu repercursiuni estetice

 

1. Infecția dentară – urgențe stomatologice frecvente

Orice infecție dentară este provocată de bacterii care pătrund în interiorul dintelui (mai precis, în pulpa dentară). Cele mai frecvente cauze sunt cariile sau fracturile dentare.

În aproape 100% din cazuri infecția dentară este însoțită de durere deoarece pulpa din interiorul dintelui se inflamează și presează filetele nervoase. Cu cât trece mai mult timp, o infecție simplă se poate însoți de colecții purulente. Puroiul este cel care transformă infecția dentară în cea mai gravă urgență stomatologică.

urgențe-stomatologice-brasov

Până unde poate ajunge puroiul de la un singur dinte?

Răspunsul este “depinde” deoarece puroiul are capacitatea de a eroda totul în jurul lui (de la țesutul gingival la țesut osos). În funcție de mărimea colecției purulente poate căpăta diferite dimensiuni: granulom, chist, abces, flegmon.

Granulomul și chistul dentar

Sunt colecții purulente localizate în vârful rădăcinii dentare. Ele pot da dureri spontane atât în timpul zilei cât și în timpul nopții, la masticație sau la cald (alimente fierbinți). Când infecția este sub formă de chist sau granulom dintele se poate salva. Tratamentul general este pe bază de antibiotic prescris de medicul dentist iar tratamentul local este cel endodontic (tratament de canal) sau rezecția apicală.

Poți citi mai multe despre ce se împlâmplă în timpul unui tratament endodontic sau a unei rezecții apicale pe site-ul nostru.

Abcesul dentar

În cazul abcesului dentar, inflamația însoțită de puroi este localizată aproape de vârful rădăcinii dintelui și extins sub gingie. Abcesul este însoțit de dureri foarte puternice care iradiază, ceea ce înseamnă că pacientului îi este greu să indice exact dintele cauzator de durere. De asemenea, abcesul poate afecta și dinții vecini.

Cele mai frecvente localizări ale abcesului dentar:

  • Vestibular (pe gingie, în exteriorul dintelui)
  • Submandibular
  • În obraz
  • Sub limbă

Care este tratamentul în cazul unui abces dentar? Dacă este posibil, se incizează colecția purulentă ceea ce duce instant la stoparea durerii. Apoi, se încearcă tratarea dintelui endodontic iar în cel mai rău caz se ajunge la extracție dentară. Toate aceste tratamente se fac sub antibiotic prescris de medicul stomatolog.

Flegmonul

Flegmonul este o urgență stomatologică amenințătoare pentru viața pacientului. De obicei flegmonul se tratează în spital pentru că se localizează în structurile profunde ale organismului. În cele mai grave cazuri, flegmonul poate ajunge la nivelul meningelui (membrană nutritivă pentru creier) sau al mediastinului (cavitatea în care se găsește inima).

urgențe-stomatologice-brasov

  1. Sângerarea

Cele mai frecvente cauze de sângerare sunt boala parodontală și complicațiile intervențiilor chirurgicale. Sângerările din boala parodontală nu sunt o urgență stomatologică dar reprezintă un semn de agravare a bolii parodontale.

Îți sângerează gingiile? Află mai multe despre boala parodontală AICI.

Sângerările abundente (care durează mai mult de o oră) apărute după o intervenție chirurgicală cum ar fi extracția dentară reprezintă o urgență stomatologică iar pacientul ar trebui să se prezinte la cabinet pentru oprirea hemoragiei.

  1. Durerea

Orice durere reprezintă urgență stomatologică?

Durerea continuă, iradiată care nu cedează la antialgice, care ne împiedică să mâncăm sau să ne odihnim reprezintă o urgență dentară.

Cele mai grave dureri sunt date de infecțiile dentare dar pot apărea și în urma unor dinți fracturați cu margini tăioase care lezează permanent gingia din jur. Lezarea continuă a buzelor sau a limbii reprezintă un traumatism cronic care în ani de zile poate dezvolta apariția cancerelor orale.

Ai durere dentară dar îți este frică de dentist? Vezi cum scapi de frica de dentist AICI!

  1. Fracturi ale maxilarului sau ale mandibulei

Semnele unei fracturi de os mandibular sau maxilar sunt durere,mobilitate, inflamație, sângerare, dificultăți în respirație sau masticație. Tratamentul de urgență este imobilizarea fracturii pentru a preveni dislocarea și complicațiile. Tratamentul de urgență al unei fracturi este realizat în cabinet sau la spital de către medicii stomatologi specializați în chirurgie.

  1. Accidente cu repercursiuni estetice

Decimentarea unei coroane sau a unei fațete în zona frontală, vizibilă atunci când vorbim, reprezintă tot o urgență stomatologică. Chiar dacă nu sunt amenințătoare pentru sănătatea pacientului, problemele estetice au un impact social major în viața fiecărui om.

Tratamentul este recimentarea coroanei/fațetei sau dacă una dintre acestea s-a fracturat se realizează o restaurare provizorie până la realizarea lucrării definitive în laborator.

 

Trebuie să îți faci programare la dentist pentru urgențe stomatologice?

În cazul urgențelor dentare cum ar fi infecția, sângerarea și durerea nu este necesară programarea conform Codului Deontologic al Medicului Dentist. Pentru restul tipurilor de urgențe dentare ai nevoie de programare.

Totuși, este bine să suni înainte pentru o programare pentru a reduce timpul de așteptare dar și pentru ca medicul dentist să își poată aloca mai mult timp tratamentului.

Sediul Dental West – Bulevardul 15 Noiembrie nr. 77

Cât de repede trebuie să vii la dentist cu o urgență stomatologică?

Răspunsul este desigur, “cât mai repede”. Tratamentul urgențelor dentare trebuie realizat din timp pentru a preveni complicațiile și pentru a crește șansele salvării dinților.(Poți citi mai multe despre cum poți evita extracția dentară AICI).

 

Ce poți face acasă în cazul unei urgențe stomatologice?

În cazul durerii și a infecțiilor poți încerca să menții o compresă rece în zona respectivă și să eviți să mănânci pe partea respectivă.

Pastilele antiinflamatorii sau antialgice nu au de obicei efect în calmarea durerilor provocate de abcesul dentar deoarece persistența puroiului irită continuu filetele nervoase. Durerea dentară nu va trece de la sine ci doar prin eliminarea colecției purulente și a factorului cauzator. Nu aplica aspirină sau alte antialgice direct în zona inflamată deoarece acestea produc iritații gingivale și nu sunt eficiente!

În cazul sângerării postextracționale poți ține o compresă de tifon la locul respectiv, însă fără presiune exagerată pentru a nu agrava hemoragia.

Citește mai multe despre indicațiile post-extracționale AICI.

 

Ai urgență dentară? Suntem aici să te ajutăm!

Clinicile DENTAL WEST se află în 4 locații separate în Brașov.

Obține o programare în doar 10 secunde la una dintre clinicile DENTAL WEST  apăsând AICI.