În urma studiilor de cercetare în domeniu stomatologiei s-a constatat că multe din băuturile pe care le consumăm frecvent au un efect mai mult sau mai puțin nociv asupra smaltului dentar.
Smalțul dentar este extrem de dur, dar se poate dizolva în acid. Poți avea eroziune acide din:
- băuturi nealcoolice, sucuri, băuturi sport , ice tea (băute prea des).
- sucuri de fructe acre
- vitamine de supt
- acid stomacal-având probleme de reflux
O mare varietate de mâncăruri și băuturi din fast food, incluzând aici și sucurile naturale, au un suprinzător de mic nivel al PH-ului (cu alte cuvinte sunt acide).
Smalțul dentar este în mare parte format din calciu iar acidul îl dizolvă precum soluțiile anticalcar de pe bateria unei chiuvete. Și o să fiți surprinși dar orice băutură cu un PH sub 5,5 poate face acest lucru.
Tinerii sunt cele mai frecvente victime ale pericolului acidității deoarece ei consumă foarte multe sucuri naturale, acadele, etc.
Demineralizarea, sau pierderea materialului dinților, începe la o valoare a pH de 5.5.
Bautura | Acid(ph) |
---|---|
Acid de baterie | 1.00 |
Suc de lamaie verde-lime | 2.00-2.35 |
Suc de lamaie | 2.00-2.60 |
Suc de merisor | 2.00-2.52 |
Otet | 2.40-3.40 |
Gatorade clea | 2.4 |
Pepsi | 2.49 |
Limonada facuta acasa | 2.5 |
Coca-Cola | 2.52 |
Powerade | 2.75 |
Suc de pepene galben | 2.80 |
Suc de grapefruit conservat | 2.90-3.25 |
Gatorade | 2.95 |
Nestea Sweetened Lemon Iced Tea | 2.97 |
Suc de grapefruit | 3 |
Nestea | 3.04 |
Pepsi blue | 3.1 |
Portocale felii | 3.12 |
Twist Up | 3.2 |
Mountain Dew | 3.22 |
Suc de ananas conservat | 3.30-3.60 |
Diet Mountain Dew | 3.34 |
Vin dulce | 3.37 |
Coca cola light(fara zahar) | 2.80 |
Nectar de prune | 3.45 |
Sprite | 3.42 |
Tropicana Sprite Remix | 3.5 |
Nectar de pere | 4.03 |
Suc de rosii | 4.1-4.25 |
Lapte batut | 4.70-5.65 |
Cafea la ibric | 5.51 |
Lapte condensat | 6.33 |
Lapte de vaca | 6.40-6.80 |
Lapte de capra | 6.48 |
Lapte de cocos | 6.10-7.00 |
Lapte 2% | 6.8 |
Lapte de cocos | 6.10-7.00 |
Apa | 7.00 |
Ceai fiert | 7.2 |
Cum începe să atace caria un dinte sănătos?
●Zaharul în combinație cu bacteriile din gură formează acidul
●Acidul la care se adaugă extra acidul format de băuturile soft atacă dinții. Fiecare atac durează aproximativ 20 de minute și atacul reîncepe la fiecare sorbitură.
●Atacurile de acid slăbesc smaltul dinților
●Cariile încep când smatul este în pericol.
Cum reducem apariția cariilor ?
●Consumați cu moderație băuturi acide.
●Nu sorbiți de multe ori din pahar. Aceste sorbituri dese expun dinții la atacul acidului și zaharului.
●Folosiți paiul pentru băut, astfel se îndepărtează contactul direct al zaharului cu dantura.
●După ce ați băut clătiți cu apă pentru a dilua zaharul și acidul care cauzează cariile.
●Daca ați băut băuturi acide înainte de a merge la culcare, spălați-vă pe dinți. În caz contrar, zaharul și acidul se mențin în gură pe timpul nopții cauzând atacul asupra smalțului.
●Citiți etichetele băuturilor pe care le consumați. Băuturile care au nivelul PH și al zaharului ridicat sunt periculoase pentru dantură.
●Consumați apa. Apa nu are zahar, nu are acid, nu are calorii și contribuie la o sănătate generala a organismului.
●Faceți controale și curățire-detartraj la medicul dentist astfel încât să nu depășiți 6 luni între controale.
●Folosirea regulate a pastei de dinți cu fluor și a atei dentare vă ajută să scăpați de placa bacteriană astfel, preveniți apariția cariilor.