Category Archives: Sfatul stomatologului

Totul despre bruxism sau scrâșnitul dinților

bruxism-dental-west-brasov

Bruxismul sau scrâșnitul dinților devine o afecțiune din ce în ce mai comună în rândul tinerilor și adulților datorită stresului cronic și stilului de viață nesănătos. Multe persoane nu sunt conștiente că suferă de bruxism dar acest lucru poate fi depistat cu ușurință în cadrul vizitei la medicul dentist sau întrebând o persoană apropiată dacă v-a auzit vreodată scrâșnind din dinți în timpul somnului.

Ce este bruxismul?

În mod normal, în momentele de repaus dinafara masticației, dinții de sus și cei de jos nu ar trebui să se atingă, fiind într-o poziție de relaxare. Bruxismul este un obicei inconștient de a strânge, freca sau încleșta dinții pe durate diferite de timp. Bruxismul poate apărea atât la copii cât și la adulți, având cauze specifice pentru fiecare categorie de vârstă. În funcție de momentul în care scrâșnim din dințo, bruxismul poate fi de două tipuri:

bruxism diurn: pacienții scrâșnesc sau își încleștează dinții pe timpul zilei involuntar

bruxism nocturn: este forma mai comună care se petrece în timp ce dormim și poate fi asociată și cu alte tulburări ale somnului

Indiferent de tipul de bruxism, rezultatul este o uzură excesivă a smalțului care dă aspectul de dinte îmbătrânit și care din păcate, este ireversibilă. Treptat, pe măsură ce uzura ce agraveză apar dureri dentare și retracții gingivale. În formele severe, bruxismul este și diurn și nocturn și se asociază cu dureri articulare, oboseală musculară și abraziunea accelerată a dinților.

Dental Facts

 • În mod normal, în timpul somnului există 260 de contacte de deglutiție. În bruxism, numărul contactelor de deglutiție în somn ajunge între 1200-12000.
 • Timpul total în care dinții sunt în contact în timpul somnului este de 10 minute. La pacienții bruxomani poate ajunge și la 4 ore.
 • Forța uzuală de masticație este de 3-6 kgf/cm². În timpul contracțiilor musculare din bruxism, mușchii pot dezvolta o forță de contracție de până la 15 ori mai mare.

Cauzele bruxismului 

Cauzele bruxismului țin pe de o parte de factorii psihologici și factorii de mediu stresanți, și pe de altă parte de alinierea dinților.

 • furie, anxietate, stres, tensiune
 • odihnă insuficientă asociată cu un stil de viată solicitant
 • malocluzii dentare- alinierea incorectă a dinților
 • dezvoltarea asimetrică a oaselor maxilare
 • contracturi musculare la nivelul mușchilor capului sau gâtului
 • la copii, modificarea dentiției temporare în dentiție permanentă

Cine poate dezvolta bruxism?

Copiii

Bruxismul este întâlnit des la copii și în majoritatea cazului dispare în adolescență. Poate apărea datorită modificărilor de schimbare a dinților temporari cu cei permanenți până când aceștia se aliniază corect. Copiii pot dezvolta bruxism și ca răspuns la durere sau la situații stresante din viața de familie sau la școală. Copiii hiperactivi pot dezvolta de asemenea, acest obicei.

Citește mai multe despre cum să îi îngrijești dinții copilului tău AICI!

Adulții

Adulții pot dezvolta bruxism datorită nealinierii corecte a dinților sau datorită componentei psiho-sociale ca o somatizare a grijilor și stărilor interioare de frică și stres.

Factori de risc:

 • stresul zilnic, anxietatea sau furia
 • tipul de personalitate: la persoanele agresive, competitive sau hiperactive
 • consumul de cafea, alcool și alți excitanți neuronali
 • vârsta: cel mai frecvent apare la copii
 • ereditatea: de obicei bruxismul apare la mai mulți membrii ai familiei
 • dezechilibre ocluzale, adică mușcături incorecte

Simptomele bruxismului

Cum îți dai seama că scrâșnești din dinți? De obicei, în cazul bruxismului nocturn partenerii de viață sunt primii care semnalează sunetul inconfundabil produs prin scrâșnirea dinților în timpul somnului dar există multe semne care pot confirma prezența bruxismului. Iată care sunt cele mai frecvente:

 • un sunet puternic de scrâșnire a dinților, care te poate trezi din somn
 • dureri în jurul urechii, a gâtului și a cefei
 • oboseală musculară și durere la nivelul fălcilor și în zona temporală (muschii maseteri și temporali pot fi palpați cu ușurință)
 • uzură dentară până la pierderea reliefului dentar și apariția unor suprafețe netede
 • scurtarea dinților frontali
 • dureri și sunete în articulația temporo-mandibulară

Diagnosticarea bruxismului

Bruxismul poate fi diagnosticat de către medicul stomatolog  în cadrul unei consultații de rutină. Medicul dentist își poate da seama de ce tip de bruxism este vorba și de cauza care l-a determinat prin examinare vizuală și prin întrebări țintite. Este important să descopere cauza cât mai exactă pentru a-ți putea recomanda cel mai bun tratament.

Totodată, medicul îți poate recomanda efectuarea unor radiografii sau unui computer tomograf pentru a evalua afectarea articulației temporo-mandibulară (articulația mandibulei) sau afectarea rădăcinilor dinților.

Tratament bruxism

În funcție de cauza care a determinat apariția bruxismului, medicul stomatolog are la dispoziție mai multe variante de tratament. De asemenea, tratamentul variază și în funcție de gradul de uzură dentară (tocire a dinților), de afectarea musculară și de prezența durerii.

Bruxismul apărut la copii de cele mai multe ori, trece de la sine, fără tratament odată cu încetarea erupției dinților. În cazul adulților există mai multe tipuri de tratament.

Gutiera-de-bruxism

Gutiera-de-bruxism

Gutiera de protecție pentru bruxismgutiera este un dispozitiv mulat pe forma dinților tăi care se poartă de obicei seara. Se interpune între dinții de sus și cei de jos și oprește uzura smalțului prin scrâșnit. Anumite tipuri de gutiere au și rolul de relaxare musculară, prin conducerea mandibulei într-o poziție de echilibru. Totuși, gutiera nu rezolvă cauza bruxismului, ci este doar o soluție intermediară, până când se poate trece la tratamentul final.  

Coroane dentare când dinții sunt foarte tociți medicul stomatolog poate recomanda tratamentul prin coroane dentare. Astfel, ne asigurăm că dinții sunt protejați împotriva uzurii și că refacem corect aspectul lor. Coroanele dentare pot corecta o mușcătură defectuasă într-o mușcătură corectă și confortabilă. 

Aparatul ortodontic tratamentul prin aparat ortodontic poate echilibra ocluzia necorespunzătoare, care de multe ori este responsabilă de apariția bruxismului. Atunci când dinții nu sunt aliniați corect, apare un reflex involuntar al mușchilor de a poziționa mandibula în echilibru, de aceea apar contracturile musculare și consecutiv tocirea dinților suprasolicitați. Un aparat dentar rezolvă această problemă eficient și corect. 

Controlul stărilor de stres și anxietate- Așa cum am  menționat mai sus, bruxismul apare ca o manifestare fizică a stresului și grijilor interioare. Deși pacienții nu își dau seama când și cum scrâșnesc din dinți este important ca medicul stomatolog să vă îndrume spre a conștientiza care este tiparul vostru de bruxism. Atunci când bruxismul devine conștient îl putem controla, mai ales pe timpul zilei. Pentru bruxismul nocturn, sunt recomandate tehnici de relaxare musculară, meditație sau psihoterapie sau dispozitive de biofeedback. Nu putem controla direct ce se petrece în timpul somnului, dar putem încerca să eliminăm din subconștient cât mai mult din factorii de stres.

Cum poate fi prevenit bruxismul?

Uneori, bruxismul nu necesită tratament ireversibil și poate trece de la sine sau prin autocontrol. Iată câteva sfaturi pentru a evita apariția bruxismului:

 • Mergi regulat la medicul stomatolog pentru consultația profilactică odată la 6 luni
 • Încearcă să ai un program de somn regulat
 • Folosește tehnici de meditație și relaxare înainte de a adormi
 • Evită băuturile energizante și cafeaua deoarece sunt excitanți neuro-musculari și pot stimula bruxismul
 • Nu suprasolicita mușchii prin mestecarea gumei
 • Încearcă kinetoterapia pentru înlăturarea durerii articulare și relaxarea mușchilor

Vezi și Cum să rămai cu dinții tăi până la 90 de ani (și mai mult)

CONCLUZIE

Bruxismul este o afecțiune neuro-psihică care necesită în primul rând depistarea cauzei exacte și mai apoi tratamentul specific pentru situația fiecărui pacient. Din fericire, bruxismul poate fi identificat de către medicul stomatolog în cadrul unui consult de rutină. Te interesează mai multe despre bruxism? Te așteptăm în clinicile noastre la o consultație pentru a te putea ajuta cel mai bine!

 

Zâmbetul perfect: 6 tratamente estetice pe care le poți încerca

 

Un zâmbet fermecător creează o primă impresie greu de uitat. Fără să spui un cuvânt, zâmbetul tău poate transmite o personalitate încrezătoare, optimistă și prietenoasă. Un zâmbet plăcut din punct de vedere estetic este o calitate atractivă care îi atrage pe oameni către tine, făcându-i să răspundă într-un mod pozitiv.

Fie că îți dorești un zâmbet strălucitor de alb, numit Hollywood Smile sau preferi mai degrabă un zâmbet mai discret, cu aspect natural, există câteva tratamente pe care le poți urma pentru a obține ceea ce îți dorești.

 

1. Albirea dentară profesională

Albirea dentară te ajută să obții dinți albi și strălucitori pentru o perioadă relativ lungă de timp. Dacă ești mulțumit de forma și alinierea dinților, albirea dentară este cel mai indicat tratament estetic pentru tine. În cabinet, albirea dentară se realizează cu lampa sau cu laserul, dar există și posibilitatea albirii cu gutiere care se poartă acasă.

 

2. Reconturare coronară

Această tehnică foarte non-invazivă te ajută să obții modificări ale formei și dimensiunii dinților pentru a le conferi un aspect estetic. Presupune mici corectări prin adăugare de compozit sau prin înlăturare ușoară din smalțul dinților. Astfel, doar prin câteva artificii estetice, se pot închide spațiile dintre dinți, se pot rotunji dinții prea ascuțiți sau se pot reconstrui dinții tociți, mai precis se poate obține o linie a zâmbetului simetrică și  paralelă cu buza de jos.

 

3. Fațete dentare 

Fațetele dentare presupun o soluție estetică definitivă. Fațetele dentare rezolvă problemele de estetică care țin de culoare, formă, dimensiune, chiar și aliniere. Avantajul fațetelor dentare este că oferă un aspect uniform și se pot individualiza după dorințele pacientului. Fațetele dentare presupun șlefuirea minimă din smalțul dinților și acoperirea cu o restaurare din ceramică care se cimentează definitiv.

 

4. Tratamentul ortodontic

Desigur că toți ne dorim soluții estetice rapide și eficiente, dar există și cazuri în care acestea nu pot compensa modificările de poziție prea mari. În acest caz, tratamentele ortodontice sunt cele mai eficiente și pot îndrepta linia zâmbetului fără alte manopere suplimentare.

 

5. Gingivoplastia

Deși dinții sunt primii la care ne gândim când spunem zâmbet perfect, gingia nu trebuie neglijată. Felul în care se vede gingia atunci când vorbim sau zâmbim, nivelul și culoarea gingiei sunt factori esențiali în estetica dentară. Forma gingiei se poate corecta cu ajutorul laserului, într-o ședintă care poartă numele de gingivoplastie. Inflamațiile sau retracțiile gingivale se pot trata prin tratamente parodontale speciale.

 

6. Augmentarea buzelor cu acid hialuronic

Buzele joacă un rol important în dinamica și estetica facială, fiind cele care descoperă și încadrează dinții. Obțineți buze definite și voluminoase cu ajutorul acidului hialuronic. Tratamentele cu acid hialuronic oferă un aspect întinerit și atrăgător și sunt perfecte pentru a completa tratamentele de estetică dentară.

 

Încearcă tratamentele estetice la Dental West! Te așteptăm în cabinetele noastre din Brașov pentru o experiență care îți va reda încrederea în tine!

 

Extracția măselei de minte în Brașov

extractie-masea-de-minte

Cu siguranță nu vom deveni mai deștepți datorită măselei de minte însă dacă ne-a fost recomandată extracția, nu trebuie să stăm prea mult pe gânduri. Pentru mulți pacienți extracția măselei de minte poate reprezenta prima experiență chirurgicală stomatologică. Pentru a diminua frica de extracție venim cu explicații despre motivele pentru care măseaua de minte ar trebui extras, ce presupune intervenția chirurgicală și sfaturi pentru o recuperare rapidă.


Ce este măseaua de minte sau molarul de minte?

Măseaua de minte este ultimul dinte care erupe în cavitatea bucală și ocupă cea mai din spate poziție, atât la mandibulă cât și la maxilar. Se presupune ca molarul de minte este o moștenire filogenetică de la strămoșii noștri care aveau nevoie de maxilare mult mai puternice pentru a mesteca alimente mai dure decât cele pe care le consumăm noi astăzi.

Avem 4 molari de minte, doi superiori și doi inferiori, dar nu toți erup în același timp și în aceeași poziție. Rolul măselelor de minte este de a tritura alimentele însă datorită poziției posterioare, ei sunt cu adevărat folosiți foarte rar. De asemenea, poziția în care erup este foarte importantă deoarece o poziție normală poate duce la complicații de tip inflamator sau infecțios.

Molarul de minte se formează și erupe în general în jurul vârstei de 18 ani cu o variație de 2-3 ani. Există și excepții în care nu se formează deloc sau erupe mult mai târziu, în timpul vieții adulte. De obicei, cei 4 molari de minte erup la intervale de câteva luni diferență. Chiar dacă observăm că doar o parte din masele au erupt în cavitatea bucală nu înseamnă ca restul nu s-au format. Atunci când molarii de minte sunt încă situați sub gingie, un examen radiologic ne poate da suficiente date pentru a observa din timp în ce poziție se dezvoltă și care ar fi momentul ideal pentru extracție.

Când trebuie extrasă măseaua de minte?

Există o întreagă discuție între specialiștii din diferite ramuri ale stomatologiei cu privire la motivele pentru care măselele de minte ar trebui sau nu extrase. Pentru a lua cea mai bună decizie este recomandat să mergeți la o consultație de specialitate la un medic stomatolog specialist în chirurgie.

Când trebuie sa apelăm la un sfatul unui specialist?

De obicei, în cursul unui examen stomatologic de rutină se poate observa dacă molarii de minte provoacă probleme și dacă intervenția chirurgicală este necesară. Pacienții nu ar trebui sa stea pe gânduri în următoarele situații:

    • Dureri sau sângerări în zona posterioară a cavității bucale
    • Poziții atipice ale molarilor de minte: orizontale, inversate, înclinate
    • Înghesuirea generalizată datorată molarilor de minte
    • Chisturi dezvoltate în jurul lor
    • Tumori care înglobează molarii de minte
    • Infecții gingivale repetate la nivelul ultimilor molari
    • Dificultăți în deschiderea sau închiderea gurii

 La ce aspecte este atent medicul dentist în timpul consultației de specialitate?

Consultația începe în primul rând, prin efectuarea unui examen radiologic care este indispensabil și ne oferă date despre poziția în care se afla molarul de minte și eventualele complicații pe care le produce în interiorul oaselor. În cavitatea bucală analizăm care este starea molarilor de minte: dacă au erupt în poziție normală, dacă sunt cariați sau dacă afectează dinții vecini. Ne uităm la felul în care pacientul muscă, dacă are dificultăți la deschiderea gurii, dureri, dacă molarii care au erupt au contacte normale cu dinții opuși sau dacă produc interferențe în timpul închiderii arcadelor dentare.

Totuși, există motive clare care obligă la extracția măselei de minte. Care sunt aceste situații?

Există câteva situații în care suntem siguri că rezolvarea este doar extracția acestor molari. 

   • Erupția parțială- se referă la situația în care doar o parte din măsea este vizibilă în cavitatea bucală iar cealaltă parte este inclusă în os. De obicei, astfel de erupții sunt însoțite de poziții ușor înclinate ale molarilor și de persistența gingiei pe anumite suprafețe dentare care îngreunează curățarea eficientă. Erupția parțială favorizează stagnarea alimentelor la acest nivel care produce mai departe inflamația gingiei și durere.  
   • Carii ale măselei de minte sau ale molarilor vecini- când maseaua de minte erupe deja cariată sau dezvoltă o carie profundă care o face sensibilă, este de preferat extracția în locul tratamentului de canal și a obturației definitive. Molarii de minte au o variație infinită a formei și numărului canalelor radiculare încât chiar și cu ajutorul microscopului dentar este dificil de dezinfectat pe de-a-ntregul interiorul dintelui. Totodată, pot apărea carii la nivelul molarului 2 din cauza contactului strâns sau înghesuirii provocate de măseaua de minte. Decât să compromitem suplimentar un dinte util în masticație mai bine renunțăm la acest ultim molar.
   • Înghesuiri dentare- exista situații în care moștenim pe de-o parte niște dinți mari și pe de altă parte niște oase maxilare mici. Atunci când oasele maxilare nu au suficient spațiu pentru a găzdui și molarul de minte, acesta va împinge în restul dinților în încercarea de a-și face loc. Consecința este că restul dinților,în special cei din față, se vor apropia și înghesui, necesitând ulterior pe lângă extracția maselei de minte și tratament ortodontic.
   • Dureri provocate de poziții anormalemolarii sunt dinți care nu erup după reguli predictibile. Uneori, pe măsură ce se formează, molarii pot determina prin pozițiile lor atipice apariția  durerii sau a inflamației. Aceste dureri pot merge de la dificultăți în deschiderea gurii pana la blocajul articulației temporo-mandibulare. Chiar dacă nu se observă în cavitatea bucală, prin examinarea radiografiei putem ne putem da seama dacă durerea este cauzată de măseaua de minte sau nu. 

Care sunt situațiile în care măseaua de minte poate fi păstrată?

Există situații favorabile când măseaua de minte se poate păstra. Atunci când erupe complet, într-o poziție dreaptă care permite igienizarea, când nu lezează molarii vecini fără să producă înghesuiri dentare. După verificarea ocluziei, dacă pacientul poate închide și deschide gura fără probleme și dacă nu afectează ocluzia celorlalți dinți este un semn bun. De asemenea, molarii de minte pot fi indentificați în diferite stadii de dezvoltare chiar depășind perioada normală de erupție. În cazul în care molarul de minte este prins în interiorul osului dar nu dezvoltă nicio patologie infecțioasă sau tumorală atunci și acești dinți se pot păstra.

Ce se întâmplă în cazul în care amâni extracția măselei de minte?

Extracția dentară poate fi un factor de stres mai ales dacă este pentru prima dată când ești supus unei intervenții chirurgicale stomatologice. Poți să amâni extracția datorită fricii sau pentru că nu te deranjează cu nimic la momentul în care medicul îți recomandă îndepărtarea măselei însă nu poți să amâni complicațiile care pot surveni prin lipsa intervenției la timp.

Care sunt aceste complicații?

Există complicații mecanice și complicații inflamatorii, există complicații care pot fi rezolvate în câteva zile dar și complicații care necesită tratamente suplimentare. La momentul în care medicul vă recomandă extracția molarilor de minte veți primi și explicațiile pentru care această intervenție este preferabilă în locul altui tratament. De obicei, complicatiile care apar sunt exact cele de care medicul a avertizat pacienții înainte.

    • Pericoronaritaeste o infecție în jurul coroanei molarului care are dificultăți în a străpunge stratul de gingie în timpul erupției. Se rezolvă foarte ușor prin operația numită “decapușonare”, lăsând coroana molarului liberă.
    • Blocaje articulare– se întâmplă în cazul molarilor superiori care sunt pozitionați în apropierea articulatiilor temporo-mandibulare. Rădacinile își continuă creșterea înspre articulație iar în timp pot provoca de la simpla jenă la deschiderea gurii până la imposibilitatea mișcării mandibulei.
    • Chisturi– chisturile molarilor de minte care rămân blocați în os apar prin activitatea sacului în care dintele se formează. Chisturile împreună cu dintele trebuie extirpate deoarece ele pot crește și afecta osul.
    • Carii – cariile pot apărea atât pe molarul de minte iar în cazul în care devin profunde se indica extracția sau pot apărea carii pe dintele din fața măselei de minte atunci când coroana acestuia împinge și produce o demineralizare la nivelul molarului 2.
    • Înghesuiri dentare– înghesuirile dentare sunt de fapt modificări generalizate ale poziției normale a dinților pe arcadă. Dacă se prelungește perioada de așteptare până la extracția molarilor de minte, chiar și dacă vom face loc pe arcadă dinții nu vor mai putea reveni de unii singuri pe pozițiile inițiale și va fi necesar tratamentul ortodontic prin aparat dentar.

Sfaturi pentru pacienții care sunt speriați de intervenția chirurgicală

Vă sfătuim să nu aleageți fuga de stomatolog în loc de intervenția chirurgicală. Din păcate, durerea sau inflamația nu se pot amâna și lucrurile se pot agrava pe măsură ce trece timpul. Mare parte din temeri se rezolvă în cadrul consulatației, comunicând deschis și cu răbdare.

Vezi și De ce ne este frică de dentist?- un articol pentru toți pacienții speriați

extractia-maselei-de-minte

De ce este mai dificilă extracția molarilor de minte?

Extracția molarilor de minte este atipică prin poziționarea lor în spatele cavității bucale și accesul dificil. Mai există situațiile în care dintele este inclus în os, atunci când trebuie efectuată odontectomia, adică extracția este însoțită de intervenția asupra osului. Din cauza faptului că molarii de minte pot avea forme și poziții variate niciodată o extracție nu seamănă cu alta. Totuși, nu ar trebui sa fiți mai speriați dacă vă încadrați în această situație. Chirurgul va ști sa rezolve astfel de cazuri iar pacienții își vor da seama ca nu a fost atât de greu pe cat se așteptau ei.

Ce o să simți în timpul extracției măselei de minte?

Înainte de extracție, medicul chirurg îți va face anestezie deci de acum încolo nu te va durea deloc, singura senzație care rămâne fiind cea de presiune. Practic, vei simți că medicul lucrează dar nu îți vei da seama ce face exact.

Dacă ești curios ce se întâmplă mai exact în timpul extracției măselei de minte iată care sunt etapele:

    • Anestezie locală
    • O mică incizie în gingie dacă dintele nu este erupt
    • Îndepărtarea gingiei și descoperirea locului în care se află dintele
    • Îndepărtarea osului dacă dintele este inclus in os
    • Extracția propriu-zisă a molarului sau secționarea lui și îndepărtarea pe porțiuni
    • Curățarea osului de eventualele resturi de țesut conjunctiv
    • Sutura gingiei, în cazurile mai complicate
    • Aplicarea unui pansament steril și a unui medicament care stimulează vindecarea

Recuperarea după extracția măselei de minte

Extracția dentară este una dintre cele mai obișnuite intervenții chirurgicale. Recuperarea nu ar trebui sa pună probleme dacă respecți indicațiile postoperatorii. După aproximativ o săptămână poți reveni la rutina ta normală. Recuperarea post-extracțională trebuie privită ca îngrijirea unei răni: trebuie să ținem locul cât mai ferit de bacterii și să îl menajăm cât de bine putem.

În cazul în care extracția a fost mai complicată chirurgul va aplica câteva fire de sutură pentru a proteja locul extracției. În cazul firelor clasice, acestea vor trebui scoase după o săptămână. Pentru firele resorbabile, timpul de resorbție este de câteva săptămâni.

Ziua 1 după extracția măselei de minte

 • Ține compresele mușcate timp de 2 ore după intervenție
 • Te poți aștepta ca în prima zi să observi o sângerare ușoară. În cazul în care sângerarea persistă va trebui sa anunți medicul chirurg.
 • După ce trece efectul anesteziei poți simți o jenă sau o durere care trece cu antiinflamatoare și antialgice prescrise de medicul tău.
 • Umflăturile și vânătăile pot apărea dar nu este obligatoriu. De obicei apar în cazul intervenției pe os și dispar în câteva zile
 • În prima zi după extracție ai voie să mănânci doar alimente moi sau lichide: poți folosi un pai. Sunt de evitat alimentele prea reci sau prea fierbinți, mâncărurile condimentate sau picante, alcoolul și lactatele.
 • Evită periajul dentar pentru 24 de ore.
 • Nu clăti cu apă de gură,ceaiuri sau alte lichide.
 • Evită să scuipi sau să te atingi la locul extracție.i
 • Fumatul este interzis măcar câteva zile după operație pentru a nu stimula prin căldură și produși toxici deschiderea rănii.
 • Încearcă să ții cât mai mult timp gura închisă pentru a nu pune în tensiune gingia și firele.

Următoarele zile după extracția măselei de minte

 • În ziua 2 te poți umfla ceva mai mult, dacă ai un teren predispozant pentru astfel de reacții.
 • Durerile în jurul oaselor pot continua încă 2-3 zile.
 • Poți începe să realizezi periajul dentar de 2 ori pe zi în limitele în care poți deschide gura astfel încât să nu creezi tensiune pe fire. Evită mișcările ample de deschidere sau închidere ale gurii.
 • Continuă să mănânci alimente moi și pe măsură ce simți că poți tolera consistențe mai tari poți începe să le introduci înapoi în dietă.
 • Continuă să iei medicamentele prescrise de medicul stomatolog: antialgice și antiinflamatoare și antibiotic (opțional, doar dacă ți-a fost prescris).
 • Dacă ești fumător, încearcă să reziști încă câteva zile fără țigări. Le poți înlocui cu plasturi cu nicotină.

 O săptămână după extracția măselei de minte

A sosit momentul în care medicul îți poate scoate firele și poți reveni la obiceiurile tale alimentare. Durerile, vânătăile și umflăturile ar trebui sa dispară sau să fie aproape vindecate.

CONCLUZIE

Extracția maselei de minte este o operație uzuală în cadrul chirurgiei dentare. Alege o clinică care are toată tehnologia și dotările necesare pentru realizarea în siguranță și fără durere a extracției molarilor de minte. Consultă un specialist și urmează-i sfatul chiar dacă extracția poate fi înspăimântătoare la prima vedere. Astfel, poți evita riscurile și complicațiile și poți beneficia de o vindecare ușoară și rapidă.

 

Programează-te AICI pentru o consultație la medicul chirurg specialist!

 

Implant dentar preț Brașov-Interviu cu Dr. Tatiana Costea

implant-dentar-pret-brasov

Cât costă un implant dentar în Brașov?Prețul pentru un implant dentar variază în funție de mai mulți factori. Dacă cunoști toate aceste variabile poți să alegi corect din prima și să scapi de capcanele  campaniilor de marketing.

Implantul dentar este una dintre cele mai populare intervenții stomatologice având o rată de succes de aproximativ 100 %. Astfel, odată cu creșterea cererii pentru acest tratament au apărut numeroși producători de implanturi dentare și diferite tehnici chirurgicale de inserție, fiecare având prețuri diferite.

Sunt multe aspecte care dictează prețul unui implant dentar iar la o simplă căutare pe internet ne putem da seama că poate fi destul de derutant să înțelegem diferențele de preț. Află mai multe despre: implant dentar preț Brașov, costurile reale, sfaturi pentru pacienții care aleg tratamentul cu implant dentar în Brașov.

Dr. Tatiana Costea, specialist în implantologie și stomatologie generală, fondator al Clinicilor Dental West din Brașov ne explică toate aceste aspecte.

Este important ca pacienții să înțeleagă de la bun început că prețul tratamentului cu implant dentar este alcătuit din prețul pentru implantul propriu-zis la care se adaugă prețul coroanei dentare și a manoperelor suplimentare, atunci când este cazul. Un preț mic pentru implantul dentar nu garantează un preț mic al întregului tratament de reabilitare prin implant dentar.

Prețul unui implant dentar este stabilit prin două aspecte principale: firma producătoare și tehnica de inserare a implantului dentar care ține de experiența medicului implantolog. Fiecare tip de implant vine cu propriul sistem de instrumente anexe și cu diferențe de tehnică chirurgicală. Este la fel ca în cazul mașinilor: o cheie nu se potrivește la două mașini.

Prețul implantului dentar afișat în lista de prețuri este prețul final?

Pacienții trebuie să ia în considerare faptul că tratamentul cu implant dentar include mai mult decât inserarea propriu-zisă a implantului. Prețul implantului afișat în lista de prețuri reprezintă costul pentru implantul dentar și pentru operația de inserare a implantului dentar. La acestea se adaugă investigațiile radiologice și consultația de specialitate într-o primă etapă, iar apoi descoperirea implantului și lucrările protetice care se vor fixa în implant, însemnând viitoarele coroane dentare.

Există situații clinice mai dificile unde osul de suport nu este suficient de înalt pentru a susține implantul dentar. În astfel de cazuri este nevoie de tratamente suplimentare de adiție de os sau sinus lift și adăugarea de biomateriale care se pot realiza în același timp cu inserarea implantului.

Pacienții trebuie să știe că prețul final al tratamentului cu implant dentar cuprinde toate aceste manopere și proceduri care se realizează defalcat pe o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni.

Care sunt cei mai importanți factori care modifică prețul tratamentului cu implant dentar?

1. Tipul de implant dentar

Există numeroase fime producătoare de implanturi dentare. În funcție de cercetările și studiile realizate înainte de producere, de renumele producătorului și de felul în care sunt fabricate, implanturile se clasifică de la premium la low-cost. Pentru un medic implantolog, prețul este justificat deoarece medicul evaluează implantul după criteriile clinice și tehnice care îl determină sau nu să lucreze cu un anumit producător de implanturi. Pentru pacienți este mult mai greu însă să aleagă un implant dentar, deoarece singurele date concrete pe care le poate analiza sunt costul implantului și aspectul sub formă de șurub.

Implanturile pe care le folosim în clinicile noastre dentare din Brașov sunt Nobel Biocare, Bicon, Dentium și Megagen produse în Suedia, Statele Unite și Coreea. Lucrăm cu mai mulți producători pentru a putea asigura cel mai potrivit implant dentar pentru fiecare situație clinică în parte. Prețurile pentru implanturile dentare cu care lucrăm variază între 400 și 740 de euro.

Vezi AICI tipurile de implant dentar din Clinicile Dental West

Investigațiile suplimentare

Pentru ca implantul să aibă succes, trebuie să ne asigurăm în prealabil în primul rând, că implantul dentar este o opțiune de lungă durată pentru pacientul care alege acest tratament. Medicul trebuie să studieze calitate și dimensiunea osului, trebuie să se asigure că nu există infecții dentare care să compromită vindecarea post-operatorie și trebuie să analizeze gradul de sănătate al gingiei. Pentru a face aceste lucruri, încă din primul moment, în cadrul consultației, medicul implantolog are nevoie de un CT (compter tomograf) și de o radiografie panoramică. CT-ul este folosit pentru a vedea 3D osul dar și pentru a crea planul de tratament.

Pentru confortul pacienților, investigațiile radiologice se realizează odată cu consultația inițială în cadrul clincii dentare DENTAL WEST din Craiter.

Vezi locația AICI

Tratamente suplimentare necesare

Implantul dentar nu este o soluție de compromis. Tratamentele suplimentare sunt necesare din două motive: eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală și lipsa de os. Eliminarea infecțiilor înseamnă: tratamentul cariilor, obturații, tratamente de canal, detartraj, sterilizarea pugilor parodontale cu laser etc.

Tratamentele proimplantare de adiție de os și de regenerare tisulara  implică utilizarea de biomateriale și manopere complexe care înafara faptului că sunt necesare pentru anumite situații clinice, influențează și prețul tratamentului final.

Utilizarea tehnologiei PRGF

În clinicile noastre utilizăm tehnologie PRGF, care implică aplicarea unui material 100% biocompatibil bogat în factori de creștere și de vindecare. Este obținut prin centrifugarea unei cantități de sânge recoltată de la pacient în aceeași ședință cu inserarea implantului.

Tipul de coroană dentară

Coroanele dentare pentru implanturi pot fi cimentate sau înșurubate, în funcție de tipul de implant. Coroanele pe implanturi sunt confecționate din aceleași mteriale ca și coroanele clasice: zirconiu, ceramicp sau metalo-ceramică, alegerea rămânând la latitud inea pacientului.

Vezi și Dinți din porțelan sau dinți din zirconiu? Care este diferența?

3. Gradul de pregătire al medicului

Gradul de pregătire al medicului este unul din factorii umani cei mai importanți care poate influența indirect costul tratamentului cu implant dentar. Asta se referă la cunoștințele dobândite în urma cursurilor de specializare și a tehnicilor chirurgicale dobândite în urma lor. Pentru a rămâne relevant, un medic trebuie să nu se oprească niciodată din învățat.

În calitate de specialist în implantologie, ce sfat aveți pentru pacienții care au nevoie de un implant dentar?

Îi sfătuiesc mereu pe pacienții mei să privească implantul dentar ca pe o investiție de lungă durată în sănătatea și în confortul lor fizic și psihic. Fiecare pacient este unic iar atunci când concepem un plan de tratament ne asigurăm că alegem dintre tipurile de implanturi și manopere chirurgicale exact cele mai potrivite variante pentru situația clinică cu care ne confruntăm. În același timp, ne luăm toate măsurile de siguranță pentru ca pacienții să aibă certitudinea că se vor putea folosi de respectivul implant pentru o lungă perioadă de timp.

 Te interesează implanturile dentare? Completează chestionarul gratuit pentru implant dentar AICI!

Noi lucrăm pentru zâmbetul tău!

4 motive pentru a veni la stomatolog în Brașov. Descoperă turismul dentar!

stomatolog-Brașov

Ești din diaspora și te afli în căutarea unui stomatolog bun în Brașov sau vrei să experimentezi turismul dentar? Îți oferim 4 motive pentru a-ți alege stomatologul în unul dintre cele mai frumoase orașe din România!

1. Servicii stomatologice la standardele clinicilor moderne din București

Am adus în Clinicile DENTAL WEST din Brașov tehnologiile și protocoalele moderne prezente în clincile de lux din capitală. Oferim întreaga gamă de tratamente stomatologice dar la prețuri ajustate comunității brașovene. Lucrăm într-o echipă multidisciplinară formată din medici dentiști generaliști și specialiști și asistente medicale, pregătiți pentru a răspunde oricărei situații clinice.

Pentru un diagnostic precis am creat Centrul Radiologic DENTAL WEST unde putem realiza toate investigațiile imagistice din sfera stomatologică. La ora acutală, nu se poate discuta de servicii de calitate fără a investi în tehnologie și în materiale moderne.

  Ești curios să afli cum se realizează stomatologia modernă?

 

 2. Vizitează orașul!

Dacă te numeri printre vizitatorii de weekend ai Brașovului sau a pasionaților de munte cu siguranță și pe tine te-a prins farmecul peisajelor și străduțelor medievale din Brașov. Orașul are multe de oferit în ceea ce privește oportunitățile de deconectare: de la drumețiile în natură la plimbările pe Republicii sau pe muntele Tâmpa. Pentru iubitorii de sporturi de iarnă sau ciclism, Poiana Brașov reprezintă cea mai frumoasă stațiune montană din România deschisă turiștilor atât iarna cât și vara.

În cazul în care îți dorești un remake complex al zâmbetului tău, fii sigur că nu te vei plictisi pentru câteva zile aici!

Câte zile ar trebui să petreci în Brașov? Timpul variază în funcție de tratamentele de care ai nevoie, care ar putea consta în implanturi dentare, coroane dentare sau fațete. Pentru implantul dentar este nevoie de 2 vizite: o consultație în care cu ajutorul Computerului tomograf se măsoară densitatea și dimensiunile osului, și etapa chirurgicală de inserare a implantului. Pentru coroanele din zirconiu sau ceramică este nevoie, în principal, tot de două vizite: etapa de pregătire a dinților (sau șlefuire) și etapa de cimentare definitivă a coroanelor dentare. Toate etapele pot dura de la câteva zile la 1 sau 2 săptămâni, în funcție de complexitatea cazului.

3. Suntem aproape de tine- stomatolog Brașov

Clinicile DENTAL WEST din Brașov sunt localizate în 4 puncte cheie din oraș, astfel încât să poți ajunge ușor de oriunde ai fi cazat. Două clinici se află în centrul orașului iar două sunt situate în apropierea intrărilor principale din Brașov. Fiecare clinică se află foarte aproape de o parcare sau de o stație de autobuz.

Vezi locațiile clinicilor Dental West AICI.

4. Ai o urgență dentară?

Poate sunteți doar într-un city break la munte dar aveți nevoie imediată de un dentist. Preluăm urgențe dentare din Brașov și din orașele vecine: Predeal, Sinaia, Bran, Codlea, Hărman etc. În cazul în care prezentați una din următoarele situații: durere, sâgerare sau infecție înseamnă că aveți o urgență stomatologică. Sună la oricare din clinicile DENTAL WEST și vom face tot posibilul să vă găsim un loc în cel mai scurt timp la unul dintre colegii noștri.

Află mai multe despre urgențele dentare!

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.