Category Archives: Sfatul stomatologului

Se poate trata parodontoza?

parodontoza-brasov-tratament-pret

Pentru a diagnostica parodontoza, medicul tău stomatolog poate proceda în felul următor:

  • Examinarea istoricului medical pentru a identifica orice factori care ar putea provoca apariția parodontozei. Exemplele includ administrarea anumitor medicamente care provoacă uscăciunea gurii;
  • Examinarea gurii pentru a verifica dacă există placă sau tartru ori dacă gingiile sângerează;
  • Măsurarea spațiilor dintre gingii cu o riglă minusculă. La o gură sănătoasă, aceste spații au de obicei între 1 și 3 milimetri, dar dacă sunt mai mari, pot indica niște probleme orale;
  • Efectuarea de radiografii dentare pentru a verifica dacă există pierderi osoase.

Medicul stomatolog poate evalua gravitatea bolii acordându-i un grad și pe baza acestei evaluări va stabili o metodă de tratament.

Tratament parodontoză

Tratamentul poate fi efectuat de un medic stomatolog sau ortodont. Un medic ortodont este un specialist în bolile gingiilor.

Scopul tratamentului este de a curăța temeinic buzunarele din jurul dinților și de a preveni deteriorarea țesutului gingival și a osului din jur. Îi cele mai mari șanse de succes dacă respecți o rutină de îngrijire orală cât mai bună și ții sub control afecțiunile medicale care pot afecta sănătatea orală.

Tratamente nechirurgicale

Dacă parodontoza nu este avansată, tratamentul poate implica proceduri mai puțin invazive, precum:

  • Detartrajul care elimină tartrul și bacteriile de pe suprafața dinților și de sub linia gingiei. Se pot folosi diferite instrumente, un laser sau un dispozitiv cu ultrasunete.
  • Netezirea suprafețelor de la bază dinților. Acest lucru ajută la prevenirea acumulării ulterioare de tartru și bacterii. De asemenea, ajută gingiile să se atașeze din nou în jurul dinților;
  • Antibioticele pot ajuta la controlul infecției bacteriene. Acestea pot fi sub forma unui gel care conține antibiotic și se pune direct la baza dinților. Uneori sunt necesare și antibiotice orale pentru a elimina bacteriile care provoacă infecții.

Tratamente chirurgicale

Dacă suferi de un grad avansat de paradontoză, s-ar putea să ai nevoie de o intervenție chirurgicală mai complexă. Aceasta presupune efectuarea unor incizii la nivelul gingiei pentru a plia cu grijă țesutul înapoi. Acest lucru expune rădăcinile dinților pentru o detartrare mai profundă. Paradontoza cauzează adesea pierderi osoase, ceea ce poate presupune remodelarea acestuia înainte de coaserea țesutului gingival. După vindecare, pacientul va observa că este mai ușor să curețe zonele din jurul dinților și să mențină astfel gingiile sănătoase.

De asemnea, când pierzi țesut gingival, linia gingiilor se retrage, expunând astfel rădăcinile dinților. Este posibil ca într-unele cazuri să fie nevoie de o întărire a țesutului deteriorat. Acest lucru se face, de obicei, prin îndepărtarea unei cantități mici de țesut de pe cerul gurii sau folosind țesut dintr-o altă sursă și atașându-l la locul afectat – grefă de țesut moare.

Grefa osoasă este o procedură care se efectuează atunci când paradontoza distruge osul din jurul rădăcinii dintelui. Grefa poate fi făcută din bucăți mici de os, sau osul poate fi făcut din material artificial sau donat. Grefa osoasă ajuta la prevenirea pierderii dinților prin ținerea acestora pe loc. De asemenea, servește ca o platformă pentru regenerarea osului natural.

Regenerare ghidată a țesuturilor este de asemenea o metodă eficientă de tratament. Acest lucru permite refacerea osului care a fost distrus de bacterii. Pentru această procedură medicul stomatolog plasează un tip special de material între os și dinte. Materialul împiedică țesutul nedorit să crească în zona de vindecare, permițând oaselor să crească înapoi.

Administrarea de proteine care stimulează refacerea țesuturilor. O altă abordare presupune aplicarea unui gel special pe o rădăcină dentară bolnavă. Acest gel conține aceleași proteine care se contribuie și la dezvoltarea smalțului dentar și stimulează creșterea oaselor și a țesutului sănătos.

Cum să menții o rutină orală sănătoasă?

Ca să previi apariția parodontozei spală-te pe dinți de două ori pe zi și după fiecare masă sau gustare.

Folosește o periuță de dinți moale și înlocuiește-o cel puțin o dată la trei luni.

Ia în considerare și utilizarea unei periuțe de dinți electrice, care poate fi mai eficientă în îndepărtarea plăcii și a tartrului.

Folosește de asemenea și ața dentară în fiecare zi. Dacă ți se pare complicat să folosești ață dentară standard, încearcă una cu suport. Este mult mai simplu de utilizat.

Efecte secundare pe care le pot experimenta persoanele care optează pentru fațete dentare

fatete-dentare

Te gândești să optezi pentru fațete dentare pentru a obține un zâmbet perfect? În primul rând trebuie să știi că este important să alegi un medic dentist cu experiență în acest tratament. Chiar dacă fațetele dentare sunt din ce în ce mai populare nu înseamnă că orice medic dentist îți poate oferi cel mai bun rezultat. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în calcul înainte de a lua o astfel de decizie.

Sensibilitate dentară

În timpul montării fațetelor dentare, medicul dentist trebuie să îndepărteze o parte din smalțul de pe suprafața dinților, astfel încât fațetele să se potrivească corect. Din păcate, îndepărtarea smalțului poate face ca dinții să dezvolte o oarecare sensibilitate. Poți experimenta această sensibilitate atunci când consumi alimente calde sau reci. Problemele pot fi prevenite prin administrarea de tratamente și medicamente recomandate de medicul dentist. Cu toate acestea, dacă se întâmplă ca medicamentul pe care îl administrezi să nu funcționeze, ar fi bine să programezi cât de curând o nouă consultație.

Ceea ce mai trebuie să știi despre această sensibilizare a dinților este faptul că deși unii oameni experimentează astfel de neplăceri după lipirea fațetelor pentru prima oară pe dinții lor, majoritatea nu se confruntă cu astfel de efecte adverse.

Sensibilitatea poate apărea în cele mai multe situații din cauza îndepărtării unui strat subțire al smalțului suprafeței dintelui. Modelați în acest fel, dinții pot deveni mai sensibili, mai ales dacă procedura a fost realizată de un medic care nu are experiență în aplicarea fațetelor dentare.

Sensibilitatea severă care durează mai mult de câteva luni poate fi un indicator că fațetele nu au fost montate corect și în acest caz trebuie să te adresezi cât mai repede unui specialist pentru soluționarea problemei.

Citește și: 4 întrebări frecvente despre fațetele dentare

Disconfort general

Fațetarea dentară este o procedură care poate provoca un oarecare disconfort. Montarea fațetelor poate dura ceva timp și la finalul procedurii s-ar putea să-ți simți gura obosită după ce a trebuit să o ții deschisă atât de mult timp. Dacă simți o senzație de furnicături și durere după montarea fațetelor, ar fi bine să te adresezi unui medic stomatolog cu experiență.

Gingii inflamate

Țesutul gingiilor are nevoie de timp pentru a se adapta la fațetele nou montate pe ei și în acest timp se poate să te confrunți cu o inflamație minoră a gingiilor. Un consult de specialitate ar trebui să fie suficient pentru a descoperi cauza inflamației. De asemenea, pentru a evita problemele viitoare, nu rata consultație postoperatorie, deoarece este bine să descoperi cât de curând eventualele efecte adverse ale procedurii.

Risc crescut de vătămare a pulpei

Există un risc crescut de traumă a pulpei dentare în cazul pacienților care apelează la fațete dentare pentru a avea un zâmbet perfect. Acest lucru se datorează faptului că o anumită cantitate de smalț trebuie îndepărtată și dinții naturali devin foarte slabi. Dacă îndepărtarea smalțului nu se face cu pricepere, pulpa dinților naturali poate chiar să moară. Când se întâmplă acest lucru înseamnă că vei avea nevoie de un tratament de canal. De aceea, pentru unii pacienți, coroanele dentare pot fi o soluție mult mai bună și mai sigură decât fațetele dentare. Este adevărat că îmbrăcarea tuturor dinților poate fi o misiune foarte costisitoare, dar pe termen lung această opțiune îți poate oferi avantaje majore.

S-ar putea ca nuanța să nu ți se potrivească perfect

Dacă vrei fațete dentare a căror culoare să se potrivească cât mai bine cu nuanța dinților tăi, atunci cel mai bine ar fi să optezi pentru fațete din porțelan. Dar chiar și așa trebuie să știi din start că există șanse ca nuanța lor să nu fie chiar identică cu cea a dinților naturali. Pentru a preveni situația în care dinții naturali și fațetele ajung să aibă culori diferite, ia în considerare o ședință de albire a dinților înainte de montarea fațetelor.

Probleme cu privire la aplicarea fațetelor

Pe lângă colorare, fațetele dentare sunt susceptibile la ciobire și fisuri, mai ales dacă nu au fost montate corect. Marginile aspre și protuberanțe sunt, de asemenea, un semn că fațetele dentare au fost montate greșit. Este important să apelezi la un medic stomatolog care să aplice perfect fațetele dentare pe dinții tăi pentru că marginile lor nealiniate pot provoca ciobiri, dar și un disconfort major în timpul hrănirii sau vorbirii.

CONCLUZIE

Odată ce ai aflat efectele nedorite ale fațetelor dentare executate necorespunzător, te poți orienta mai ușor în alegerea medicului dentist. Medicii dentiști cu experiență în aplicarea fațetelor dentare știu să îți explice dacă sunt potrivite pentru cazul tău și să evite neplăcerile unui tratament executat necorespunzător.

 

 

Tratamentul de canal: Procedura explicată pas cu pas

tratament-de-canal-brasov

Dacă ai un dinte grav deteriorat, dar care poate fi salvat, există șanse foarte mari ca medicul tău stomatolog să-ți recomande un tratament de canal. Dar dacă nu-ți place ideea de a ți se recomanda o procedură despre care nu știi încă nimic, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre tratamentul de canal. Iată deci care sunt etapele unei astfel de proceduri și alte detalii importante despre ea.

Etapele unui tratament de canal

Un tratament de canal este o procedură relativ simplă pentru un medic stomatolog cu experiență. Pe scurt, acesta trebuie să curețe pulpa infectată și să umple canalele rămase goale. Pacienții care beneficiază de un tratament de canal, au nevoie de obicei de o coroană dentară după procedură.

Pregătirea zonei care urmează să fie tratate

Stomatologul începe prin anestezierea zonei tratate. Se folosesc anestezice locale introduse prin injectare în gingii și direct la rădăcina dintelui. Odată ce zona este amorțită, medicul stomatolog izolează dintele care are nevoie de tratamentul de canal, acoperind restul dinților din gură.

Accesarea și curățarea rădăcinilor

Apoi, dentistul forează prin dinte pentru a accesa canalele radiculare și camera pulpară. Medicul dentist folosește instrumente speciale pentru a curăța camera pulpară și canalele radiculare. Pentru curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare se folosește o soluție antibacteriană și antiseptică. Acest lucru elimină bacteriile și tratează infecția localizată în canale.

Modelarea canalelor

În cadrul acestei etape medicul stomatolog trebuie să pregătească canalele radiculare folosind instrumente minuscule, astfel încât acestea să fie gata să primească materialul de obturație. Odată modelate, canalele sunt curățate a doua oară.

Umplerea canalelor

Medicul stomatolog va folosi gutapercă pentru a umple canalele. Acest material asemănător cauciucului este plasat în interiorul canalelor și apoi încălzit. Medicul îl comprimă, astfel încât el să se potrivească perfect pe pereții fiecărui canal radicular tratat. La final, medicul adaugă ciment adeziv pentru a sigila canalele radiculare. Canalele bine sigilate țin bacteriile afară.

Umplerea canalelor radiculare până la orificiul de acces

De asemenea, medicul stomatolog trebuie să sigileze orificiul făcut pentru a accesa canalele. Obturația previne pătrunderea bacteriilor în dinte. De asemenea, medicul ar putea insera un pivot dentar pentru a întări dintele. Acest lucru este necesar numai dacă dintele este grav deteriorat și nu poate suporta o restaurare singur.

Vindecare și antibiotice

Într-unele situații medicul stomatolog ar putea trimite pacientul acasă cu o rețetă de antibiotice. Medicamentul tratează infecția dacă este cazul. Pacientul va mai primi de asemenea și instrucțiuni post-îngrijire. Este normal să simți un oarecare disconfort timp de câteva zile după procedura de tratare a canalelor. Există și medicamente care se eliberează fără prescripție medicală și care atenuează de obicei disconfortul.

Montarea coroanei dentare

Dacă tratamentul de canal a fost realizat pe un molar, sau dacă este un dinte care are leziuni semnificative, pacientul va trebui să revină pentru o coroană. Coroana este plasată în jurul dintelui tratat și adaugă rezistență și stabilitate. Această coroană permanentă este fabricată pentru a se potrivi perfect cu dinții existenți. Odată montată pe dintele tratat, acest dinte va putea face față din nou tuturor provocărilor pe care le presupune hrănirea, comunicarea etc.

Ai nevoie de un tratament de canal?

Dacă ai nevoie de un tratament de canal, este important să acționezi cât mai rapid, astfel încât medicul stomatolog să poată salva dintele. Un dinte care a beneficiat de un tratament de canal poate rezista chiar și o viață întreagă, fără a provoca dureri și fără a se infecta din nou dacă beneficiază de o îngrijire corespunzătoare.

Pentru a crește durata de viață a unui astfel de dinte nu trebuie să faci nimic special, ci doar să continui să te speli în mod regulat pe dinți, să folosești ață dentară și apă de gură și să nu neglijezi importanța vizitelor regulate la dentist. Orice problemă dentară este mult mai simplu de tratat dacă mergi la dentist încă din faza incipientă.

Dacă ți-a plăcut acest articol citește și: Urgențe stomatologice: durere, sângerare, infecție

Fațete dentare: O metodă eficientă de a obține zâmbetul la care visezi

fațete dentare brasov

Preocuparea crescută pentru estetica facială dentară a dus la dezvoltarea a numeroase proceduri stomatologice pentru pacienții care își doresc dinți albi și un zâmbet strălucitor, precum coroane dentare sau fațete dentare.

Fațetele dentare sunt o metodă foarte eficientă, specifică esteticii dentare prin care se aplică fațete dentare pe dinți, rezolvând astfel una sau mai multe probleme estetice precum:

  • forma (dinți rupți, ciobiți, măcinați ca urmare a uzurii, dinți afectați de abraziune prematură);
  • culoarea (dinți care au suferit modificări de culoare, dinți cu pete inestetice care nu pot fi tratați cu tratamente de albire)
  • distanțarea (spații inestetice între dinți, strungăreață)
  • alinierea (dinți strâmbi, înfundați)

Într-unele cazuri, aplicarea fațetelor dentare poate fi înlocuită cu alte metode specifice esteticii sau ortodonției, sau poate necesita în primă instanță tratamentul anumitor afecțiuni.

Cariile și bolile gingivale trebuie tratate cu prioritate

În cazul unei pierderi mari de țesut dentar ca urmare a unei carii profunde sau dacă un dinte a fost restaurat printr-o obturație voluminoasă, aplicarea coroanei dentare ar putea fi o opțiune mult mai bună decât fixarea fațetelor dentare deoarece dintele afectat nu ar putea susține eficient fațetele.

Scrășnitul dinților în mod inconștient este un obicei care trebuie prevenit printr-un tratament mai complex, efectuat înainte de fațetelor dentare pentru a evita fracturarea acestora.

De asemenea, dacă există tulburări de ocluzie, acestea trebuie mai întâi corectate prin tratamente ortodontice.

Metoda directă de aplicare a fațetelor dentare

În cabinetul stomatologic, de către medicul stomatolog

Fațetele dentare se pot aplica de către un stomatolog, într-o singură ședință, direct la cabinet, fără a fi nevoie de a apela la un tehnician.

Prin această metodă se pot aplica fațete din compozit.

În funcție de particularitățile clinice ale fiecărui caz, medicul specialist construiește fațeta prin aplicarea mai multor straturi de material compozit pe suprafața exterioară a dintelui, fiecare strat fiind fotopolimerizat și lustruit.

În cazul fațetelor dentare realizate prin această metodă, rezultatul final depinde în totalitate de expertiza specialistului stomatologic.

Metoda indirectă de aplicare a fațetelor dentare

În cabinetul stomatologic și cu implicarea unui tehnician

Prin metoda indirectă, medicul stomatolog lucrează împreună cu tehnicianul pentru a obține fațetele dentare de care pacientul are nevoie.

Procesul presupune luarea unei amprente dentare în cabinetul stomatologic. Pe baza modelului rezultat, tehnicianul produce fațetele. Metoda presupune în medie 2-3 ședințe: consultație, luarea amprentei și cimentarea fațetelor.

Dacă se folosește tehnologia CAD/CAM, amprenta digitală este luată cu o cameră specială și trimisă către un computer conectat la sistem care va realiza toată munca. În acest caz, proiecția și cimentarea fațetelor se poate face în cadrul aceleiași ședințe.

Metoda indirectă este utilizată pentru fațetele ceramice sau de zirconiu, dar se poate dovedi utilă și pentru fațetele compozite.

Tipuri de fațete dentare în funcție de material

Compozitul permite realizarea unor fațete dentare într-un mod foarte rapid și la un cost scăzut. Compozitul este recomandat în cazul persoanelor cu dinți zgâriați sau ușor pătați.

Ceramica este o opțiune bună în majoritatea situațiilor în care un pacient dorește să opteze pentru fațete dentare pentru a corecta micile imperfecțiuni ale dinților săi. Ceramica este foarte populară în astfel de tratamente datorită rezistenței materialului, capacității sale mari de acoperire și stabilității culorii sale. Ceramica este folosită în special pentru dinții foarte colorați, erodați sau depărtați.

Fațetele din oxid de zirconiu sunt cele mai delicate tipuri de fațete disponibile pe piață în acest moment. Ele sunt foarte durabile și rezistente. În estetica dentară aceste fațete sunt și cea mai nouă invenție a medicilor stomatologi specializați în estetica dentară și restauratoare. Această procedură dentară necesită un sacrificiu mai mic decât în cazul fațetelor ceramice întregi.

Pentru a menține fațetele dentare în condiții optime, ca și în cazul oricărei alte restaurări dentare, trebuie practicată o igienă dentară optimă, evitate orice posibile acțiuni care pot contribui la deteriorarea acestora. De asemenea, chiar dacă ai optat pentru restaurarea zâmbetului apelând la fațete dentare, să știi că dinții tăi nu sunt acum infailibili, ba chiar au nevoie de mai multă atenție ca înainte și de aceea nu ar trebui să neglijezi importanța vizitelor la stomatolog.

Dacă vrei să citești mai mult vezi și:

4 întrebări frecvente despre fațetele dentare

Indicații postextracționale: ce trebuie să faci după o extracție dentară?

Care sunt indicațiile după o extracție dentară? 

Din punct de vedere medical, în stomatologie, extracțiile dentare sunt unele din cele mai complexe și extreme proceduri. În ziua de azi, medicii stomatologi luptă sârguincios pentru a evita pe cât posibil aceste operații și a salva până la ultimul dinții naturali.

Doar atunci când neîndeplinirea lor poate reprezintă un risc pentru sănătatea pacientului sau poate duce la deteriorarea mai multor dinți, medicii apelează la extracțiile dentare. 

Ca pacient, atunci când ai suferit o extracția dentară trebuie respecți o serie de reguli care te vor ajuta să treci mai repede cu bine peste nefericitul eveniment și să revii în cel mai scurt timp posibil la starea ta inițială de confort. În acest sens, primul lucru de care trebuie să ții cont este îngrijirea plăgilor.  

După ce ai suferit o extracție dentară este important să menții pe plagă, măcar timp de o oră, o compresă. De asemenea, dacă ești fumător, ar fi bine să te abții de la tutun cel puțin 24 de ore. Nu se recomandă nici consumul de băuturi alcoolice sau calde în prima zi de după extracție. 

Mai mult, ar fi bine să te abții și de la efort și să nu ridici greutăți care au o masă mai mare de 3 kg deoarece riști să provoci o sângerare la nivelul plăgii. 

Ce trebuie să știi despre sângerarea de după extracția dentară? 

Să știi că sângerarea postoperatorie după o extracție dentară este absolut normală. Dar ca să nu agravezi lucrurile, trebuie să nu-ți clătești gura cu apă de gură și nici să deranjezi locul intervenției sugând zona sau punând presiune pentru a evita distrugerea cheagului de sânge. Cheagurile de sânge grabesc vindecarea și protejează rana la fel ca o coajă peste o zgârietură pe piele.

În mod normal, sângerarea ar trebui să se oprească la scurt timp după operația de extracție dentară, dar dacă se întâmplă să reapară, trebuie să aplici pe obraz, în dreptul plăgii, comprese sterile reci. Cel mai bine ar fi să le ții în dreptul locului afectat câte o oră întreagă și să repeți procesul pe toată durata zilei, luând pauze de câte 15 minute între aplicări. 

De asemenea, pentru a grăbi vindecarea plăgii, este recomandată șederea în aceeași poziție în care s-a efectuat și intervenția, adică în fund, pe scaun. Dacă te întinzi pe spate, în pat, atunci riști ca vasele de sânge de la nivelul capului să se dilate și să înceapă din nou sângerarea.  

În timpul nopții, după efectuarea unei extracții dentare, cel mai bine ar fi să dormi cu capul puțin mai ridicat decât restul corpului, așa cum ai face-o pe un pat de spital. Poți folosi pentru acest lucru mai multe perne sau o pătură împăturită sub cap, ca să te ajute să-l ții puțin mai ridicat. 

Când dispare durerea după o extracție dentară? 

În general, extracțiile provoacă o durere de intensitate medie. Este normal să se întâmple așa și din acest motiv medicii stomatologi recomandă administrarea unor analgezice.  

Ai grijă însă la tratamentele administrate după ureche, tratamente pe care ar trebui să le eviți complet în astfel de situații. De exemplu, aspirina sau alte medicamente care conțin acid acetil salicilic sunt contraindicate în cazul unei extracții dentare deoarece favorizează sângerarea. Este foarte important să respecți indicațiile de după extracția dentară pentru a nu mări gradul de durere din greșeală.

 Există riscul ca zona afectată să se umfle după o extracție dentară? 

După o extracție dentară, zona din care a fost extras dintele se poate umfla și poate rămâne așa chiar și o săptămână întreagă. Nici acest lucru nu este ceva neobișnuit și chiar dacă presupune unele inconveniențe din punct de vedere estetic, este doar o reacție firească a organismului la o astfel de operație. 

Gradul maxim de inflamare este în a 3-a zi dupa extracție, urmând ca apoi să scadă treptat. De aceea se recomandă antiinflamatoare în primele zile postextracțional.

Pentru a scădea intensitatea umflăturii însă, poți și chiar este recomandat să continui să aplici gheață pe obraz, în dreptul plăgii, conform indicațiilor de mai sus. De asemenea, din ziua a 3-a a operației, poți începe să folosești chiar și împachetări cald-umede, complet contraindicate înaintea acestei zile. Pentru acestea poți utiliza un prosop curat, din bumbac, înmuiat în apă călduță. Astfel de comprese contribuie la revascularizarea corectă a locului operat și grăbesc vindecarea. 

CONCLUZIE

Pentru a te recupera cât mai reped  este foarte important să respecți indicațiile după extracția dentară oferite de medicul dentist. Durerea, sângerarea ușoară și inflamația sunt reacții normale ale organismului pe care le putem ține sub control având grijă să protejăm zona postextracțională și să ascultăm sfaturile medicului dentist.

Dacă ți-a plăcut acest articol despre indicațiile de după extracția dentară poți citi mai multe si despre: Extracția măselei de minte în Brașov.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.