Category Archives: Sanatate orala

Cele mai bune metode de a păstra sănătatea gingiilor tale

gingii-sanatoase-gingivita

Când vine vorba de sănătatea gurii tale, nu contează doar cât de drepți sunt dinții tăi ori cât de strălucitor este zâmbetul tău, ci și cât de sănătoase sunt gingiile tale! Chiar dacă nu ai carii și ai o sănătate generală bună, asta nu înseamnă că ești imun la bolile gingivale. Deoarece nu provoacă durere, majoritatea oamenilor nici măcar nu știu de cele mai multe ori dacă suferă de boala gingivală sau, în termeni medicali, gingivită.

Ce este boala gingiilor sau gingivita?

Boala gingiilor debutează atunci când placa se acumulează sub și de-a lungul liniei gingiilor. Placa bacteriană este o substanță lipicioasă, plină de bacterii. Ea poate provoca infecții care rănesc gingia și osul, provocând boli ale gingiilor și carii dentare. Placa poate provoca, de asemenea, gingivita, cel mai timpuriu stadiu al bolii gingiilor. Gingivita face ca gingiile tale să devină:

  • inflamate;
  • delicate;
  • roșii;
  • umflate;
  • predispus la sângerare.

Din fericire, deoarece osul și țesutul care ține dinții în loc nu sunt afectate, daunele provocate de gingivită sunt reversibile.

De asemenea, puteți dezvolta și parodontoză, o formă avansată de boală a gingiilor. Parodontoza afectează oasele care țin dinții în loc. Lăsată netratată, parodontoza poate distruge gingiile, oasele și țesuturile care susțin dinții.

Parodontoza poate avansa până în momentul în care fibrele și osul care susțin dinții sunt distruse. Parodontoza îți poate afecta mușcătura și poate fi necesar ca dinții să fie extrași.

Potrivit specialiștilor, acestea sunt următoarele simptome care ar trebui să-ți dea de gândit cu privire la bolile gingivale:

  • Simți un gust prost în gură și ai o respirație grea;
  • Slăbirea sau căderea dinților naturali;
  • Gingii care sângerează ușor;
  • Gingii care sunt umflate, roșii sau sensibile;
  • Gingii care s-au depărtat de dinți;

Din fericire, bolile gingivale se pot preveni. Iată cum:

  1. Ață dentară

Folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi. Acest lucru ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a alimentelor care nu sunt accesibile periuței de dinți, conform specialiștilor. Nu contează când folosești ața dentară. Folosește-o seara, dimineața, sau după prânz, ori când preferi.

  1. Nu neglija vizitele la stomatolog

Stomatologul poate detecta simptomele precoce ale bolilor gingivale dacă vă vedeți în mod regulat. În acest fel, simptomele pot fi tratate înainte de a deveni mai grave. O igienizare profesională este singura modalitate de a îndepărta tartrul. De asemenea, poate scăpa de orice urmă lăsată de placa bacteriană și care nu a putut fi îndepărtată prin periaj și folosirea aței dentare.

  1. Renunță la fumat

Încă un motiv pentru care ar trebui să renunți la fumat este asocierea fumatului cu bolile gingivale. Deoarece fumatul slăbește sistemul imunitar, este mai dificil să lupți împotriva unei infecții gingivale dacă fumezi. În plus, fumatul îngreunează vindecarea gingiilor după ce au fost deteriorate.

  1. Periază-ți dinții de două ori pe zi

Spală-te pe dinți după fiecare masă. Acest lucru ajută la îndepărtarea alimentelor și a plăcii bacteriene prinse între dinți și gingii. Spală-ți și limba, deoarece poate adăposti bacterii. Periuța ta de dinți ar trebui să aibă peri moi și să se potrivească confortabil în gură.

Ia în considerare o periuță de dinți cu baterii sau electrică. Acestea pot ajuta la reducerea gingivitei și a plăcii mai mult decât periajul manual. Schimbă periuțele de dinți sau capetele de periuță la fiecare trei până la patru luni sau mai devreme dacă perii încep să se sfărâme.

  1. Folosește pastă de dinți cu fluor

În ceea ce privește pasta de dinți, rafturile magazinelor sunt burdușite cu mărci care pretind că previn gingivita, împrospătează respirația și albesc dinții. Asigurați-te că alegi o pastă de dinți care conține fluor care îți protejează și dinții împotriva cariilor. După aceea, aroma și culoarea depind de tine!

  1. Folosește o apă de gură terapeutică

De obicei, disponibile fără prescripție medicală, apele de gură terapeutice pot ajuta la reducerea plăcii bacteriene, la prevenirea sau reducerea gingivitei, la reducerea vitezei cu care se dezvoltă tartrul și la multe alte probleme orale. În plus, o clătire ajută la îndepărtarea particulelor de alimente și a resturilor de mâncare din gură, deși nu este un înlocuitor bun pentru ața dentare sau periajul.

 

Se poate trata parodontoza?

parodontoza-brasov-tratament-pret

Pentru a diagnostica parodontoza, medicul tău stomatolog poate proceda în felul următor:

  • Examinarea istoricului medical pentru a identifica orice factori care ar putea provoca apariția parodontozei. Exemplele includ administrarea anumitor medicamente care provoacă uscăciunea gurii;
  • Examinarea gurii pentru a verifica dacă există placă sau tartru ori dacă gingiile sângerează;
  • Măsurarea spațiilor dintre gingii cu o riglă minusculă. La o gură sănătoasă, aceste spații au de obicei între 1 și 3 milimetri, dar dacă sunt mai mari, pot indica niște probleme orale;
  • Efectuarea de radiografii dentare pentru a verifica dacă există pierderi osoase.

Medicul stomatolog poate evalua gravitatea bolii acordându-i un grad și pe baza acestei evaluări va stabili o metodă de tratament.

Tratament parodontoză

Tratamentul poate fi efectuat de un medic stomatolog sau ortodont. Un medic ortodont este un specialist în bolile gingiilor.

Scopul tratamentului este de a curăța temeinic buzunarele din jurul dinților și de a preveni deteriorarea țesutului gingival și a osului din jur. Îi cele mai mari șanse de succes dacă respecți o rutină de îngrijire orală cât mai bună și ții sub control afecțiunile medicale care pot afecta sănătatea orală.

Tratamente nechirurgicale

Dacă parodontoza nu este avansată, tratamentul poate implica proceduri mai puțin invazive, precum:

  • Detartrajul care elimină tartrul și bacteriile de pe suprafața dinților și de sub linia gingiei. Se pot folosi diferite instrumente, un laser sau un dispozitiv cu ultrasunete.
  • Netezirea suprafețelor de la bază dinților. Acest lucru ajută la prevenirea acumulării ulterioare de tartru și bacterii. De asemenea, ajută gingiile să se atașeze din nou în jurul dinților;
  • Antibioticele pot ajuta la controlul infecției bacteriene. Acestea pot fi sub forma unui gel care conține antibiotic și se pune direct la baza dinților. Uneori sunt necesare și antibiotice orale pentru a elimina bacteriile care provoacă infecții.

Tratamente chirurgicale

Dacă suferi de un grad avansat de paradontoză, s-ar putea să ai nevoie de o intervenție chirurgicală mai complexă. Aceasta presupune efectuarea unor incizii la nivelul gingiei pentru a plia cu grijă țesutul înapoi. Acest lucru expune rădăcinile dinților pentru o detartrare mai profundă. Paradontoza cauzează adesea pierderi osoase, ceea ce poate presupune remodelarea acestuia înainte de coaserea țesutului gingival. După vindecare, pacientul va observa că este mai ușor să curețe zonele din jurul dinților și să mențină astfel gingiile sănătoase.

De asemnea, când pierzi țesut gingival, linia gingiilor se retrage, expunând astfel rădăcinile dinților. Este posibil ca într-unele cazuri să fie nevoie de o întărire a țesutului deteriorat. Acest lucru se face, de obicei, prin îndepărtarea unei cantități mici de țesut de pe cerul gurii sau folosind țesut dintr-o altă sursă și atașându-l la locul afectat – grefă de țesut moare.

Grefa osoasă este o procedură care se efectuează atunci când paradontoza distruge osul din jurul rădăcinii dintelui. Grefa poate fi făcută din bucăți mici de os, sau osul poate fi făcut din material artificial sau donat. Grefa osoasă ajuta la prevenirea pierderii dinților prin ținerea acestora pe loc. De asemenea, servește ca o platformă pentru regenerarea osului natural.

Regenerare ghidată a țesuturilor este de asemenea o metodă eficientă de tratament. Acest lucru permite refacerea osului care a fost distrus de bacterii. Pentru această procedură medicul stomatolog plasează un tip special de material între os și dinte. Materialul împiedică țesutul nedorit să crească în zona de vindecare, permițând oaselor să crească înapoi.

Administrarea de proteine care stimulează refacerea țesuturilor. O altă abordare presupune aplicarea unui gel special pe o rădăcină dentară bolnavă. Acest gel conține aceleași proteine care se contribuie și la dezvoltarea smalțului dentar și stimulează creșterea oaselor și a țesutului sănătos.

Cum să menții o rutină orală sănătoasă?

Ca să previi apariția parodontozei spală-te pe dinți de două ori pe zi și după fiecare masă sau gustare.

Folosește o periuță de dinți moale și înlocuiește-o cel puțin o dată la trei luni.

Ia în considerare și utilizarea unei periuțe de dinți electrice, care poate fi mai eficientă în îndepărtarea plăcii și a tartrului.

Folosește de asemenea și ața dentară în fiecare zi. Dacă ți se pare complicat să folosești ață dentară standard, încearcă una cu suport. Este mult mai simplu de utilizat.

Efecte secundare pe care le pot experimenta persoanele care optează pentru fațete dentare

fatete-dentare

Te gândești să optezi pentru fațete dentare pentru a obține un zâmbet perfect? În primul rând trebuie să știi că este important să alegi un medic dentist cu experiență în acest tratament. Chiar dacă fațetele dentare sunt din ce în ce mai populare nu înseamnă că orice medic dentist îți poate oferi cel mai bun rezultat. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în calcul înainte de a lua o astfel de decizie.

Sensibilitate dentară

În timpul montării fațetelor dentare, medicul dentist trebuie să îndepărteze o parte din smalțul de pe suprafața dinților, astfel încât fațetele să se potrivească corect. Din păcate, îndepărtarea smalțului poate face ca dinții să dezvolte o oarecare sensibilitate. Poți experimenta această sensibilitate atunci când consumi alimente calde sau reci. Problemele pot fi prevenite prin administrarea de tratamente și medicamente recomandate de medicul dentist. Cu toate acestea, dacă se întâmplă ca medicamentul pe care îl administrezi să nu funcționeze, ar fi bine să programezi cât de curând o nouă consultație.

Ceea ce mai trebuie să știi despre această sensibilizare a dinților este faptul că deși unii oameni experimentează astfel de neplăceri după lipirea fațetelor pentru prima oară pe dinții lor, majoritatea nu se confruntă cu astfel de efecte adverse.

Sensibilitatea poate apărea în cele mai multe situații din cauza îndepărtării unui strat subțire al smalțului suprafeței dintelui. Modelați în acest fel, dinții pot deveni mai sensibili, mai ales dacă procedura a fost realizată de un medic care nu are experiență în aplicarea fațetelor dentare.

Sensibilitatea severă care durează mai mult de câteva luni poate fi un indicator că fațetele nu au fost montate corect și în acest caz trebuie să te adresezi cât mai repede unui specialist pentru soluționarea problemei.

Citește și: 4 întrebări frecvente despre fațetele dentare

Disconfort general

Fațetarea dentară este o procedură care poate provoca un oarecare disconfort. Montarea fațetelor poate dura ceva timp și la finalul procedurii s-ar putea să-ți simți gura obosită după ce a trebuit să o ții deschisă atât de mult timp. Dacă simți o senzație de furnicături și durere după montarea fațetelor, ar fi bine să te adresezi unui medic stomatolog cu experiență.

Gingii inflamate

Țesutul gingiilor are nevoie de timp pentru a se adapta la fațetele nou montate pe ei și în acest timp se poate să te confrunți cu o inflamație minoră a gingiilor. Un consult de specialitate ar trebui să fie suficient pentru a descoperi cauza inflamației. De asemenea, pentru a evita problemele viitoare, nu rata consultație postoperatorie, deoarece este bine să descoperi cât de curând eventualele efecte adverse ale procedurii.

Risc crescut de vătămare a pulpei

Există un risc crescut de traumă a pulpei dentare în cazul pacienților care apelează la fațete dentare pentru a avea un zâmbet perfect. Acest lucru se datorează faptului că o anumită cantitate de smalț trebuie îndepărtată și dinții naturali devin foarte slabi. Dacă îndepărtarea smalțului nu se face cu pricepere, pulpa dinților naturali poate chiar să moară. Când se întâmplă acest lucru înseamnă că vei avea nevoie de un tratament de canal. De aceea, pentru unii pacienți, coroanele dentare pot fi o soluție mult mai bună și mai sigură decât fațetele dentare. Este adevărat că îmbrăcarea tuturor dinților poate fi o misiune foarte costisitoare, dar pe termen lung această opțiune îți poate oferi avantaje majore.

S-ar putea ca nuanța să nu ți se potrivească perfect

Dacă vrei fațete dentare a căror culoare să se potrivească cât mai bine cu nuanța dinților tăi, atunci cel mai bine ar fi să optezi pentru fațete din porțelan. Dar chiar și așa trebuie să știi din start că există șanse ca nuanța lor să nu fie chiar identică cu cea a dinților naturali. Pentru a preveni situația în care dinții naturali și fațetele ajung să aibă culori diferite, ia în considerare o ședință de albire a dinților înainte de montarea fațetelor.

Probleme cu privire la aplicarea fațetelor

Pe lângă colorare, fațetele dentare sunt susceptibile la ciobire și fisuri, mai ales dacă nu au fost montate corect. Marginile aspre și protuberanțe sunt, de asemenea, un semn că fațetele dentare au fost montate greșit. Este important să apelezi la un medic stomatolog care să aplice perfect fațetele dentare pe dinții tăi pentru că marginile lor nealiniate pot provoca ciobiri, dar și un disconfort major în timpul hrănirii sau vorbirii.

CONCLUZIE

Odată ce ai aflat efectele nedorite ale fațetelor dentare executate necorespunzător, te poți orienta mai ușor în alegerea medicului dentist. Medicii dentiști cu experiență în aplicarea fațetelor dentare știu să îți explice dacă sunt potrivite pentru cazul tău și să evite neplăcerile unui tratament executat necorespunzător.

 

 

Tratamentul de canal: Procedura explicată pas cu pas

tratament-de-canal-brasov

Dacă ai un dinte grav deteriorat, dar care poate fi salvat, există șanse foarte mari ca medicul tău stomatolog să-ți recomande un tratament de canal. Dar dacă nu-ți place ideea de a ți se recomanda o procedură despre care nu știi încă nimic, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre tratamentul de canal. Iată deci care sunt etapele unei astfel de proceduri și alte detalii importante despre ea.

Etapele unui tratament de canal

Un tratament de canal este o procedură relativ simplă pentru un medic stomatolog cu experiență. Pe scurt, acesta trebuie să curețe pulpa infectată și să umple canalele rămase goale. Pacienții care beneficiază de un tratament de canal, au nevoie de obicei de o coroană dentară după procedură.

Pregătirea zonei care urmează să fie tratate

Stomatologul începe prin anestezierea zonei tratate. Se folosesc anestezice locale introduse prin injectare în gingii și direct la rădăcina dintelui. Odată ce zona este amorțită, medicul stomatolog izolează dintele care are nevoie de tratamentul de canal, acoperind restul dinților din gură.

Accesarea și curățarea rădăcinilor

Apoi, dentistul forează prin dinte pentru a accesa canalele radiculare și camera pulpară. Medicul dentist folosește instrumente speciale pentru a curăța camera pulpară și canalele radiculare. Pentru curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare se folosește o soluție antibacteriană și antiseptică. Acest lucru elimină bacteriile și tratează infecția localizată în canale.

Modelarea canalelor

În cadrul acestei etape medicul stomatolog trebuie să pregătească canalele radiculare folosind instrumente minuscule, astfel încât acestea să fie gata să primească materialul de obturație. Odată modelate, canalele sunt curățate a doua oară.

Umplerea canalelor

Medicul stomatolog va folosi gutapercă pentru a umple canalele. Acest material asemănător cauciucului este plasat în interiorul canalelor și apoi încălzit. Medicul îl comprimă, astfel încât el să se potrivească perfect pe pereții fiecărui canal radicular tratat. La final, medicul adaugă ciment adeziv pentru a sigila canalele radiculare. Canalele bine sigilate țin bacteriile afară.

Umplerea canalelor radiculare până la orificiul de acces

De asemenea, medicul stomatolog trebuie să sigileze orificiul făcut pentru a accesa canalele. Obturația previne pătrunderea bacteriilor în dinte. De asemenea, medicul ar putea insera un pivot dentar pentru a întări dintele. Acest lucru este necesar numai dacă dintele este grav deteriorat și nu poate suporta o restaurare singur.

Vindecare și antibiotice

Într-unele situații medicul stomatolog ar putea trimite pacientul acasă cu o rețetă de antibiotice. Medicamentul tratează infecția dacă este cazul. Pacientul va mai primi de asemenea și instrucțiuni post-îngrijire. Este normal să simți un oarecare disconfort timp de câteva zile după procedura de tratare a canalelor. Există și medicamente care se eliberează fără prescripție medicală și care atenuează de obicei disconfortul.

Montarea coroanei dentare

Dacă tratamentul de canal a fost realizat pe un molar, sau dacă este un dinte care are leziuni semnificative, pacientul va trebui să revină pentru o coroană. Coroana este plasată în jurul dintelui tratat și adaugă rezistență și stabilitate. Această coroană permanentă este fabricată pentru a se potrivi perfect cu dinții existenți. Odată montată pe dintele tratat, acest dinte va putea face față din nou tuturor provocărilor pe care le presupune hrănirea, comunicarea etc.

Ai nevoie de un tratament de canal?

Dacă ai nevoie de un tratament de canal, este important să acționezi cât mai rapid, astfel încât medicul stomatolog să poată salva dintele. Un dinte care a beneficiat de un tratament de canal poate rezista chiar și o viață întreagă, fără a provoca dureri și fără a se infecta din nou dacă beneficiază de o îngrijire corespunzătoare.

Pentru a crește durata de viață a unui astfel de dinte nu trebuie să faci nimic special, ci doar să continui să te speli în mod regulat pe dinți, să folosești ață dentară și apă de gură și să nu neglijezi importanța vizitelor regulate la dentist. Orice problemă dentară este mult mai simplu de tratat dacă mergi la dentist încă din faza incipientă.

Dacă ți-a plăcut acest articol citește și: Urgențe stomatologice: durere, sângerare, infecție

Totul despre bruxism sau scrâșnitul dinților

bruxism-dental-west-brasov

Bruxismul sau scrâșnitul dinților devine o afecțiune din ce în ce mai comună în rândul tinerilor și adulților datorită stresului cronic și stilului de viață nesănătos. Multe persoane nu sunt conștiente că suferă de bruxism dar acest lucru poate fi depistat cu ușurință în cadrul vizitei la medicul dentist sau întrebând o persoană apropiată dacă v-a auzit vreodată scrâșnind din dinți în timpul somnului.

Ce este bruxismul?

În mod normal, în momentele de repaus dinafara masticației, dinții de sus și cei de jos nu ar trebui să se atingă, fiind într-o poziție de relaxare. Bruxismul este un obicei inconștient de a strânge, freca sau încleșta dinții pe durate diferite de timp. Bruxismul poate apărea atât la copii cât și la adulți, având cauze specifice pentru fiecare categorie de vârstă. În funcție de momentul în care scrâșnim din dințo, bruxismul poate fi de două tipuri:

bruxism diurn: pacienții scrâșnesc sau își încleștează dinții pe timpul zilei involuntar

bruxism nocturn: este forma mai comună care se petrece în timp ce dormim și poate fi asociată și cu alte tulburări ale somnului

Indiferent de tipul de bruxism, rezultatul este o uzură excesivă a smalțului care dă aspectul de dinte îmbătrânit și care din păcate, este ireversibilă. Treptat, pe măsură ce uzura ce agraveză apar dureri dentare și retracții gingivale. În formele severe, bruxismul este și diurn și nocturn și se asociază cu dureri articulare, oboseală musculară și abraziunea accelerată a dinților.

Dental Facts

  • În mod normal, în timpul somnului există 260 de contacte de deglutiție. În bruxism, numărul contactelor de deglutiție în somn ajunge între 1200-12000.
  • Timpul total în care dinții sunt în contact în timpul somnului este de 10 minute. La pacienții bruxomani poate ajunge și la 4 ore.
  • Forța uzuală de masticație este de 3-6 kgf/cm². În timpul contracțiilor musculare din bruxism, mușchii pot dezvolta o forță de contracție de până la 15 ori mai mare.

Cauzele bruxismului 

Cauzele bruxismului țin pe de o parte de factorii psihologici și factorii de mediu stresanți, și pe de altă parte de alinierea dinților.

  • furie, anxietate, stres, tensiune
  • odihnă insuficientă asociată cu un stil de viată solicitant
  • malocluzii dentare- alinierea incorectă a dinților
  • dezvoltarea asimetrică a oaselor maxilare
  • contracturi musculare la nivelul mușchilor capului sau gâtului
  • la copii, modificarea dentiției temporare în dentiție permanentă

Cine poate dezvolta bruxism?

Copiii

Bruxismul este întâlnit des la copii și în majoritatea cazului dispare în adolescență. Poate apărea datorită modificărilor de schimbare a dinților temporari cu cei permanenți până când aceștia se aliniază corect. Copiii pot dezvolta bruxism și ca răspuns la durere sau la situații stresante din viața de familie sau la școală. Copiii hiperactivi pot dezvolta de asemenea, acest obicei.

Citește mai multe despre cum să îi îngrijești dinții copilului tău AICI!

Adulții

Adulții pot dezvolta bruxism datorită nealinierii corecte a dinților sau datorită componentei psiho-sociale ca o somatizare a grijilor și stărilor interioare de frică și stres.

Factori de risc:

  • stresul zilnic, anxietatea sau furia
  • tipul de personalitate: la persoanele agresive, competitive sau hiperactive
  • consumul de cafea, alcool și alți excitanți neuronali
  • vârsta: cel mai frecvent apare la copii
  • ereditatea: de obicei bruxismul apare la mai mulți membrii ai familiei
  • dezechilibre ocluzale, adică mușcături incorecte

Simptomele bruxismului

Cum îți dai seama că scrâșnești din dinți? De obicei, în cazul bruxismului nocturn partenerii de viață sunt primii care semnalează sunetul inconfundabil produs prin scrâșnirea dinților în timpul somnului dar există multe semne care pot confirma prezența bruxismului. Iată care sunt cele mai frecvente:

  • un sunet puternic de scrâșnire a dinților, care te poate trezi din somn
  • dureri în jurul urechii, a gâtului și a cefei
  • oboseală musculară și durere la nivelul fălcilor și în zona temporală (muschii maseteri și temporali pot fi palpați cu ușurință)
  • uzură dentară până la pierderea reliefului dentar și apariția unor suprafețe netede
  • scurtarea dinților frontali
  • dureri și sunete în articulația temporo-mandibulară

Diagnosticarea bruxismului

Bruxismul poate fi diagnosticat de către medicul stomatolog  în cadrul unei consultații de rutină. Medicul dentist își poate da seama de ce tip de bruxism este vorba și de cauza care l-a determinat prin examinare vizuală și prin întrebări țintite. Este important să descopere cauza cât mai exactă pentru a-ți putea recomanda cel mai bun tratament.

Totodată, medicul îți poate recomanda efectuarea unor radiografii sau unui computer tomograf pentru a evalua afectarea articulației temporo-mandibulară (articulația mandibulei) sau afectarea rădăcinilor dinților.

Tratament bruxism

În funcție de cauza care a determinat apariția bruxismului, medicul stomatolog are la dispoziție mai multe variante de tratament. De asemenea, tratamentul variază și în funcție de gradul de uzură dentară (tocire a dinților), de afectarea musculară și de prezența durerii.

Bruxismul apărut la copii de cele mai multe ori, trece de la sine, fără tratament odată cu încetarea erupției dinților. În cazul adulților există mai multe tipuri de tratament.

Gutiera-de-bruxism

Gutiera-de-bruxism

Gutiera de protecție pentru bruxismgutiera este un dispozitiv mulat pe forma dinților tăi care se poartă de obicei seara. Se interpune între dinții de sus și cei de jos și oprește uzura smalțului prin scrâșnit. Anumite tipuri de gutiere au și rolul de relaxare musculară, prin conducerea mandibulei într-o poziție de echilibru. Totuși, gutiera nu rezolvă cauza bruxismului, ci este doar o soluție intermediară, până când se poate trece la tratamentul final.  

Coroane dentare când dinții sunt foarte tociți medicul stomatolog poate recomanda tratamentul prin coroane dentare. Astfel, ne asigurăm că dinții sunt protejați împotriva uzurii și că refacem corect aspectul lor. Coroanele dentare pot corecta o mușcătură defectuasă într-o mușcătură corectă și confortabilă. 

Aparatul ortodontic tratamentul prin aparat ortodontic poate echilibra ocluzia necorespunzătoare, care de multe ori este responsabilă de apariția bruxismului. Atunci când dinții nu sunt aliniați corect, apare un reflex involuntar al mușchilor de a poziționa mandibula în echilibru, de aceea apar contracturile musculare și consecutiv tocirea dinților suprasolicitați. Un aparat dentar rezolvă această problemă eficient și corect. 

Controlul stărilor de stres și anxietate- Așa cum am  menționat mai sus, bruxismul apare ca o manifestare fizică a stresului și grijilor interioare. Deși pacienții nu își dau seama când și cum scrâșnesc din dinți este important ca medicul stomatolog să vă îndrume spre a conștientiza care este tiparul vostru de bruxism. Atunci când bruxismul devine conștient îl putem controla, mai ales pe timpul zilei. Pentru bruxismul nocturn, sunt recomandate tehnici de relaxare musculară, meditație sau psihoterapie sau dispozitive de biofeedback. Nu putem controla direct ce se petrece în timpul somnului, dar putem încerca să eliminăm din subconștient cât mai mult din factorii de stres.

Cum poate fi prevenit bruxismul?

Uneori, bruxismul nu necesită tratament ireversibil și poate trece de la sine sau prin autocontrol. Iată câteva sfaturi pentru a evita apariția bruxismului:

  • Mergi regulat la medicul stomatolog pentru consultația profilactică odată la 6 luni
  • Încearcă să ai un program de somn regulat
  • Folosește tehnici de meditație și relaxare înainte de a adormi
  • Evită băuturile energizante și cafeaua deoarece sunt excitanți neuro-musculari și pot stimula bruxismul
  • Nu suprasolicita mușchii prin mestecarea gumei
  • Încearcă kinetoterapia pentru înlăturarea durerii articulare și relaxarea mușchilor

Vezi și Cum să rămai cu dinții tăi până la 90 de ani (și mai mult)

CONCLUZIE

Bruxismul este o afecțiune neuro-psihică care necesită în primul rând depistarea cauzei exacte și mai apoi tratamentul specific pentru situația fiecărui pacient. Din fericire, bruxismul poate fi identificat de către medicul stomatolog în cadrul unui consult de rutină. Te interesează mai multe despre bruxism? Te așteptăm în clinicile noastre la o consultație pentru a te putea ajuta cel mai bine!

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.