Category Archives: Sanatate orala

Totul despre bruxism sau scrâșnitul dinților

bruxism-dental-west-brasov

Bruxismul sau scrâșnitul dinților devine o afecțiune din ce în ce mai comună în rândul tinerilor și adulților datorită stresului cronic și stilului de viață nesănătos. Multe persoane nu sunt conștiente că suferă de bruxism dar acest lucru poate fi depistat cu ușurință în cadrul vizitei la medicul dentist sau întrebând o persoană apropiată dacă v-a auzit vreodată scrâșnind din dinți în timpul somnului.

Ce este bruxismul?

În mod normal, în momentele de repaus dinafara masticației, dinții de sus și cei de jos nu ar trebui să se atingă, fiind într-o poziție de relaxare. Bruxismul este un obicei inconștient de a strânge, freca sau încleșta dinții pe durate diferite de timp. Bruxismul poate apărea atât la copii cât și la adulți, având cauze specifice pentru fiecare categorie de vârstă. În funcție de momentul în care scrâșnim din dințo, bruxismul poate fi de două tipuri:

bruxism diurn: pacienții scrâșnesc sau își încleștează dinții pe timpul zilei involuntar

bruxism nocturn: este forma mai comună care se petrece în timp ce dormim și poate fi asociată și cu alte tulburări ale somnului

Indiferent de tipul de bruxism, rezultatul este o uzură excesivă a smalțului care dă aspectul de dinte îmbătrânit și care din păcate, este ireversibilă. Treptat, pe măsură ce uzura ce agraveză apar dureri dentare și retracții gingivale. În formele severe, bruxismul este și diurn și nocturn și se asociază cu dureri articulare, oboseală musculară și abraziunea accelerată a dinților.

Dental Facts

 • În mod normal, în timpul somnului există 260 de contacte de deglutiție. În bruxism, numărul contactelor de deglutiție în somn ajunge între 1200-12000.
 • Timpul total în care dinții sunt în contact în timpul somnului este de 10 minute. La pacienții bruxomani poate ajunge și la 4 ore.
 • Forța uzuală de masticație este de 3-6 kgf/cm². În timpul contracțiilor musculare din bruxism, mușchii pot dezvolta o forță de contracție de până la 15 ori mai mare.

Cauzele bruxismului 

Cauzele bruxismului țin pe de o parte de factorii psihologici și factorii de mediu stresanți, și pe de altă parte de alinierea dinților.

 • furie, anxietate, stres, tensiune
 • odihnă insuficientă asociată cu un stil de viată solicitant
 • malocluzii dentare- alinierea incorectă a dinților
 • dezvoltarea asimetrică a oaselor maxilare
 • contracturi musculare la nivelul mușchilor capului sau gâtului
 • la copii, modificarea dentiției temporare în dentiție permanentă

Cine poate dezvolta bruxism?

Copiii

Bruxismul este întâlnit des la copii și în majoritatea cazului dispare în adolescență. Poate apărea datorită modificărilor de schimbare a dinților temporari cu cei permanenți până când aceștia se aliniază corect. Copiii pot dezvolta bruxism și ca răspuns la durere sau la situații stresante din viața de familie sau la școală. Copiii hiperactivi pot dezvolta de asemenea, acest obicei.

Citește mai multe despre cum să îi îngrijești dinții copilului tău AICI!

Adulții

Adulții pot dezvolta bruxism datorită nealinierii corecte a dinților sau datorită componentei psiho-sociale ca o somatizare a grijilor și stărilor interioare de frică și stres.

Factori de risc:

 • stresul zilnic, anxietatea sau furia
 • tipul de personalitate: la persoanele agresive, competitive sau hiperactive
 • consumul de cafea, alcool și alți excitanți neuronali
 • vârsta: cel mai frecvent apare la copii
 • ereditatea: de obicei bruxismul apare la mai mulți membrii ai familiei
 • dezechilibre ocluzale, adică mușcături incorecte

Simptomele bruxismului

Cum îți dai seama că scrâșnești din dinți? De obicei, în cazul bruxismului nocturn partenerii de viață sunt primii care semnalează sunetul inconfundabil produs prin scrâșnirea dinților în timpul somnului dar există multe semne care pot confirma prezența bruxismului. Iată care sunt cele mai frecvente:

 • un sunet puternic de scrâșnire a dinților, care te poate trezi din somn
 • dureri în jurul urechii, a gâtului și a cefei
 • oboseală musculară și durere la nivelul fălcilor și în zona temporală (muschii maseteri și temporali pot fi palpați cu ușurință)
 • uzură dentară până la pierderea reliefului dentar și apariția unor suprafețe netede
 • scurtarea dinților frontali
 • dureri și sunete în articulația temporo-mandibulară

Diagnosticarea bruxismului

Bruxismul poate fi diagnosticat de către medicul stomatolog  în cadrul unei consultații de rutină. Medicul dentist își poate da seama de ce tip de bruxism este vorba și de cauza care l-a determinat prin examinare vizuală și prin întrebări țintite. Este important să descopere cauza cât mai exactă pentru a-ți putea recomanda cel mai bun tratament.

Totodată, medicul îți poate recomanda efectuarea unor radiografii sau unui computer tomograf pentru a evalua afectarea articulației temporo-mandibulară (articulația mandibulei) sau afectarea rădăcinilor dinților.

Tratament bruxism

În funcție de cauza care a determinat apariția bruxismului, medicul stomatolog are la dispoziție mai multe variante de tratament. De asemenea, tratamentul variază și în funcție de gradul de uzură dentară (tocire a dinților), de afectarea musculară și de prezența durerii.

Bruxismul apărut la copii de cele mai multe ori, trece de la sine, fără tratament odată cu încetarea erupției dinților. În cazul adulților există mai multe tipuri de tratament.

Gutiera-de-bruxism

Gutiera-de-bruxism

Gutiera de protecție pentru bruxismgutiera este un dispozitiv mulat pe forma dinților tăi care se poartă de obicei seara. Se interpune între dinții de sus și cei de jos și oprește uzura smalțului prin scrâșnit. Anumite tipuri de gutiere au și rolul de relaxare musculară, prin conducerea mandibulei într-o poziție de echilibru. Totuși, gutiera nu rezolvă cauza bruxismului, ci este doar o soluție intermediară, până când se poate trece la tratamentul final.  

Coroane dentare când dinții sunt foarte tociți medicul stomatolog poate recomanda tratamentul prin coroane dentare. Astfel, ne asigurăm că dinții sunt protejați împotriva uzurii și că refacem corect aspectul lor. Coroanele dentare pot corecta o mușcătură defectuasă într-o mușcătură corectă și confortabilă. 

Aparatul ortodontic tratamentul prin aparat ortodontic poate echilibra ocluzia necorespunzătoare, care de multe ori este responsabilă de apariția bruxismului. Atunci când dinții nu sunt aliniați corect, apare un reflex involuntar al mușchilor de a poziționa mandibula în echilibru, de aceea apar contracturile musculare și consecutiv tocirea dinților suprasolicitați. Un aparat dentar rezolvă această problemă eficient și corect. 

Controlul stărilor de stres și anxietate- Așa cum am  menționat mai sus, bruxismul apare ca o manifestare fizică a stresului și grijilor interioare. Deși pacienții nu își dau seama când și cum scrâșnesc din dinți este important ca medicul stomatolog să vă îndrume spre a conștientiza care este tiparul vostru de bruxism. Atunci când bruxismul devine conștient îl putem controla, mai ales pe timpul zilei. Pentru bruxismul nocturn, sunt recomandate tehnici de relaxare musculară, meditație sau psihoterapie sau dispozitive de biofeedback. Nu putem controla direct ce se petrece în timpul somnului, dar putem încerca să eliminăm din subconștient cât mai mult din factorii de stres.

Cum poate fi prevenit bruxismul?

Uneori, bruxismul nu necesită tratament ireversibil și poate trece de la sine sau prin autocontrol. Iată câteva sfaturi pentru a evita apariția bruxismului:

 • Mergi regulat la medicul stomatolog pentru consultația profilactică odată la 6 luni
 • Încearcă să ai un program de somn regulat
 • Folosește tehnici de meditație și relaxare înainte de a adormi
 • Evită băuturile energizante și cafeaua deoarece sunt excitanți neuro-musculari și pot stimula bruxismul
 • Nu suprasolicita mușchii prin mestecarea gumei
 • Încearcă kinetoterapia pentru înlăturarea durerii articulare și relaxarea mușchilor

Vezi și Cum să rămai cu dinții tăi până la 90 de ani (și mai mult)

CONCLUZIE

Bruxismul este o afecțiune neuro-psihică care necesită în primul rând depistarea cauzei exacte și mai apoi tratamentul specific pentru situația fiecărui pacient. Din fericire, bruxismul poate fi identificat de către medicul stomatolog în cadrul unui consult de rutină. Te interesează mai multe despre bruxism? Te așteptăm în clinicile noastre la o consultație pentru a te putea ajuta cel mai bine!

 

Zâmbetul perfect: 6 tratamente estetice pe care le poți încerca

 

Un zâmbet fermecător creează o primă impresie greu de uitat. Fără să spui un cuvânt, zâmbetul tău poate transmite o personalitate încrezătoare, optimistă și prietenoasă. Un zâmbet plăcut din punct de vedere estetic este o calitate atractivă care îi atrage pe oameni către tine, făcându-i să răspundă într-un mod pozitiv.

Fie că îți dorești un zâmbet strălucitor de alb, numit Hollywood Smile sau preferi mai degrabă un zâmbet mai discret, cu aspect natural, există câteva tratamente pe care le poți urma pentru a obține ceea ce îți dorești.

 

1. Albirea dentară profesională

Albirea dentară te ajută să obții dinți albi și strălucitori pentru o perioadă relativ lungă de timp. Dacă ești mulțumit de forma și alinierea dinților, albirea dentară este cel mai indicat tratament estetic pentru tine. În cabinet, albirea dentară se realizează cu lampa sau cu laserul, dar există și posibilitatea albirii cu gutiere care se poartă acasă.

 

2. Reconturare coronară

Această tehnică foarte non-invazivă te ajută să obții modificări ale formei și dimensiunii dinților pentru a le conferi un aspect estetic. Presupune mici corectări prin adăugare de compozit sau prin înlăturare ușoară din smalțul dinților. Astfel, doar prin câteva artificii estetice, se pot închide spațiile dintre dinți, se pot rotunji dinții prea ascuțiți sau se pot reconstrui dinții tociți, mai precis se poate obține o linie a zâmbetului simetrică și  paralelă cu buza de jos.

 

3. Fațete dentare 

Fațetele dentare presupun o soluție estetică definitivă. Fațetele dentare rezolvă problemele de estetică care țin de culoare, formă, dimensiune, chiar și aliniere. Avantajul fațetelor dentare este că oferă un aspect uniform și se pot individualiza după dorințele pacientului. Fațetele dentare presupun șlefuirea minimă din smalțul dinților și acoperirea cu o restaurare din ceramică care se cimentează definitiv.

 

4. Tratamentul ortodontic

Desigur că toți ne dorim soluții estetice rapide și eficiente, dar există și cazuri în care acestea nu pot compensa modificările de poziție prea mari. În acest caz, tratamentele ortodontice sunt cele mai eficiente și pot îndrepta linia zâmbetului fără alte manopere suplimentare.

 

5. Gingivoplastia

Deși dinții sunt primii la care ne gândim când spunem zâmbet perfect, gingia nu trebuie neglijată. Felul în care se vede gingia atunci când vorbim sau zâmbim, nivelul și culoarea gingiei sunt factori esențiali în estetica dentară. Forma gingiei se poate corecta cu ajutorul laserului, într-o ședintă care poartă numele de gingivoplastie. Inflamațiile sau retracțiile gingivale se pot trata prin tratamente parodontale speciale.

 

6. Augmentarea buzelor cu acid hialuronic

Buzele joacă un rol important în dinamica și estetica facială, fiind cele care descoperă și încadrează dinții. Obțineți buze definite și voluminoase cu ajutorul acidului hialuronic. Tratamentele cu acid hialuronic oferă un aspect întinerit și atrăgător și sunt perfecte pentru a completa tratamentele de estetică dentară.

 

Încearcă tratamentele estetice la Dental West! Te așteptăm în cabinetele noastre din Brașov pentru o experiență care îți va reda încrederea în tine!

 

Extracția măselei de minte în Brașov

extractie-masea-de-minte

Cu siguranță nu vom deveni mai deștepți datorită măselei de minte însă dacă ne-a fost recomandată extracția, nu trebuie să stăm prea mult pe gânduri. Pentru mulți pacienți extracția măselei de minte poate reprezenta prima experiență chirurgicală stomatologică. Pentru a diminua frica de extracție venim cu explicații despre motivele pentru care măseaua de minte ar trebui extras, ce presupune intervenția chirurgicală și sfaturi pentru o recuperare rapidă.


Ce este măseaua de minte sau molarul de minte?

Măseaua de minte este ultimul dinte care erupe în cavitatea bucală și ocupă cea mai din spate poziție, atât la mandibulă cât și la maxilar. Se presupune ca molarul de minte este o moștenire filogenetică de la strămoșii noștri care aveau nevoie de maxilare mult mai puternice pentru a mesteca alimente mai dure decât cele pe care le consumăm noi astăzi.

Avem 4 molari de minte, doi superiori și doi inferiori, dar nu toți erup în același timp și în aceeași poziție. Rolul măselelor de minte este de a tritura alimentele însă datorită poziției posterioare, ei sunt cu adevărat folosiți foarte rar. De asemenea, poziția în care erup este foarte importantă deoarece o poziție normală poate duce la complicații de tip inflamator sau infecțios.

Molarul de minte se formează și erupe în general în jurul vârstei de 18 ani cu o variație de 2-3 ani. Există și excepții în care nu se formează deloc sau erupe mult mai târziu, în timpul vieții adulte. De obicei, cei 4 molari de minte erup la intervale de câteva luni diferență. Chiar dacă observăm că doar o parte din masele au erupt în cavitatea bucală nu înseamnă ca restul nu s-au format. Atunci când molarii de minte sunt încă situați sub gingie, un examen radiologic ne poate da suficiente date pentru a observa din timp în ce poziție se dezvoltă și care ar fi momentul ideal pentru extracție.

Când trebuie extrasă măseaua de minte?

Există o întreagă discuție între specialiștii din diferite ramuri ale stomatologiei cu privire la motivele pentru care măselele de minte ar trebui sau nu extrase. Pentru a lua cea mai bună decizie este recomandat să mergeți la o consultație de specialitate la un medic stomatolog specialist în chirurgie.

Când trebuie sa apelăm la un sfatul unui specialist?

De obicei, în cursul unui examen stomatologic de rutină se poate observa dacă molarii de minte provoacă probleme și dacă intervenția chirurgicală este necesară. Pacienții nu ar trebui sa stea pe gânduri în următoarele situații:

    • Dureri sau sângerări în zona posterioară a cavității bucale
    • Poziții atipice ale molarilor de minte: orizontale, inversate, înclinate
    • Înghesuirea generalizată datorată molarilor de minte
    • Chisturi dezvoltate în jurul lor
    • Tumori care înglobează molarii de minte
    • Infecții gingivale repetate la nivelul ultimilor molari
    • Dificultăți în deschiderea sau închiderea gurii

 La ce aspecte este atent medicul dentist în timpul consultației de specialitate?

Consultația începe în primul rând, prin efectuarea unui examen radiologic care este indispensabil și ne oferă date despre poziția în care se afla molarul de minte și eventualele complicații pe care le produce în interiorul oaselor. În cavitatea bucală analizăm care este starea molarilor de minte: dacă au erupt în poziție normală, dacă sunt cariați sau dacă afectează dinții vecini. Ne uităm la felul în care pacientul muscă, dacă are dificultăți la deschiderea gurii, dureri, dacă molarii care au erupt au contacte normale cu dinții opuși sau dacă produc interferențe în timpul închiderii arcadelor dentare.

Totuși, există motive clare care obligă la extracția măselei de minte. Care sunt aceste situații?

Există câteva situații în care suntem siguri că rezolvarea este doar extracția acestor molari. 

   • Erupția parțială- se referă la situația în care doar o parte din măsea este vizibilă în cavitatea bucală iar cealaltă parte este inclusă în os. De obicei, astfel de erupții sunt însoțite de poziții ușor înclinate ale molarilor și de persistența gingiei pe anumite suprafețe dentare care îngreunează curățarea eficientă. Erupția parțială favorizează stagnarea alimentelor la acest nivel care produce mai departe inflamația gingiei și durere.  
   • Carii ale măselei de minte sau ale molarilor vecini- când maseaua de minte erupe deja cariată sau dezvoltă o carie profundă care o face sensibilă, este de preferat extracția în locul tratamentului de canal și a obturației definitive. Molarii de minte au o variație infinită a formei și numărului canalelor radiculare încât chiar și cu ajutorul microscopului dentar este dificil de dezinfectat pe de-a-ntregul interiorul dintelui. Totodată, pot apărea carii la nivelul molarului 2 din cauza contactului strâns sau înghesuirii provocate de măseaua de minte. Decât să compromitem suplimentar un dinte util în masticație mai bine renunțăm la acest ultim molar.
   • Înghesuiri dentare- exista situații în care moștenim pe de-o parte niște dinți mari și pe de altă parte niște oase maxilare mici. Atunci când oasele maxilare nu au suficient spațiu pentru a găzdui și molarul de minte, acesta va împinge în restul dinților în încercarea de a-și face loc. Consecința este că restul dinților,în special cei din față, se vor apropia și înghesui, necesitând ulterior pe lângă extracția maselei de minte și tratament ortodontic.
   • Dureri provocate de poziții anormalemolarii sunt dinți care nu erup după reguli predictibile. Uneori, pe măsură ce se formează, molarii pot determina prin pozițiile lor atipice apariția  durerii sau a inflamației. Aceste dureri pot merge de la dificultăți în deschiderea gurii pana la blocajul articulației temporo-mandibulare. Chiar dacă nu se observă în cavitatea bucală, prin examinarea radiografiei putem ne putem da seama dacă durerea este cauzată de măseaua de minte sau nu. 

Care sunt situațiile în care măseaua de minte poate fi păstrată?

Există situații favorabile când măseaua de minte se poate păstra. Atunci când erupe complet, într-o poziție dreaptă care permite igienizarea, când nu lezează molarii vecini fără să producă înghesuiri dentare. După verificarea ocluziei, dacă pacientul poate închide și deschide gura fără probleme și dacă nu afectează ocluzia celorlalți dinți este un semn bun. De asemenea, molarii de minte pot fi indentificați în diferite stadii de dezvoltare chiar depășind perioada normală de erupție. În cazul în care molarul de minte este prins în interiorul osului dar nu dezvoltă nicio patologie infecțioasă sau tumorală atunci și acești dinți se pot păstra.

Ce se întâmplă în cazul în care amâni extracția măselei de minte?

Extracția dentară poate fi un factor de stres mai ales dacă este pentru prima dată când ești supus unei intervenții chirurgicale stomatologice. Poți să amâni extracția datorită fricii sau pentru că nu te deranjează cu nimic la momentul în care medicul îți recomandă îndepărtarea măselei însă nu poți să amâni complicațiile care pot surveni prin lipsa intervenției la timp.

Care sunt aceste complicații?

Există complicații mecanice și complicații inflamatorii, există complicații care pot fi rezolvate în câteva zile dar și complicații care necesită tratamente suplimentare. La momentul în care medicul vă recomandă extracția molarilor de minte veți primi și explicațiile pentru care această intervenție este preferabilă în locul altui tratament. De obicei, complicatiile care apar sunt exact cele de care medicul a avertizat pacienții înainte.

    • Pericoronaritaeste o infecție în jurul coroanei molarului care are dificultăți în a străpunge stratul de gingie în timpul erupției. Se rezolvă foarte ușor prin operația numită “decapușonare”, lăsând coroana molarului liberă.
    • Blocaje articulare– se întâmplă în cazul molarilor superiori care sunt pozitionați în apropierea articulatiilor temporo-mandibulare. Rădacinile își continuă creșterea înspre articulație iar în timp pot provoca de la simpla jenă la deschiderea gurii până la imposibilitatea mișcării mandibulei.
    • Chisturi– chisturile molarilor de minte care rămân blocați în os apar prin activitatea sacului în care dintele se formează. Chisturile împreună cu dintele trebuie extirpate deoarece ele pot crește și afecta osul.
    • Carii – cariile pot apărea atât pe molarul de minte iar în cazul în care devin profunde se indica extracția sau pot apărea carii pe dintele din fața măselei de minte atunci când coroana acestuia împinge și produce o demineralizare la nivelul molarului 2.
    • Înghesuiri dentare– înghesuirile dentare sunt de fapt modificări generalizate ale poziției normale a dinților pe arcadă. Dacă se prelungește perioada de așteptare până la extracția molarilor de minte, chiar și dacă vom face loc pe arcadă dinții nu vor mai putea reveni de unii singuri pe pozițiile inițiale și va fi necesar tratamentul ortodontic prin aparat dentar.

Sfaturi pentru pacienții care sunt speriați de intervenția chirurgicală

Vă sfătuim să nu aleageți fuga de stomatolog în loc de intervenția chirurgicală. Din păcate, durerea sau inflamația nu se pot amâna și lucrurile se pot agrava pe măsură ce trece timpul. Mare parte din temeri se rezolvă în cadrul consulatației, comunicând deschis și cu răbdare.

Vezi și De ce ne este frică de dentist?- un articol pentru toți pacienții speriați

extractia-maselei-de-minte

De ce este mai dificilă extracția molarilor de minte?

Extracția molarilor de minte este atipică prin poziționarea lor în spatele cavității bucale și accesul dificil. Mai există situațiile în care dintele este inclus în os, atunci când trebuie efectuată odontectomia, adică extracția este însoțită de intervenția asupra osului. Din cauza faptului că molarii de minte pot avea forme și poziții variate niciodată o extracție nu seamănă cu alta. Totuși, nu ar trebui sa fiți mai speriați dacă vă încadrați în această situație. Chirurgul va ști sa rezolve astfel de cazuri iar pacienții își vor da seama ca nu a fost atât de greu pe cat se așteptau ei.

Ce o să simți în timpul extracției măselei de minte?

Înainte de extracție, medicul chirurg îți va face anestezie deci de acum încolo nu te va durea deloc, singura senzație care rămâne fiind cea de presiune. Practic, vei simți că medicul lucrează dar nu îți vei da seama ce face exact.

Dacă ești curios ce se întâmplă mai exact în timpul extracției măselei de minte iată care sunt etapele:

    • Anestezie locală
    • O mică incizie în gingie dacă dintele nu este erupt
    • Îndepărtarea gingiei și descoperirea locului în care se află dintele
    • Îndepărtarea osului dacă dintele este inclus in os
    • Extracția propriu-zisă a molarului sau secționarea lui și îndepărtarea pe porțiuni
    • Curățarea osului de eventualele resturi de țesut conjunctiv
    • Sutura gingiei, în cazurile mai complicate
    • Aplicarea unui pansament steril și a unui medicament care stimulează vindecarea

Recuperarea după extracția măselei de minte

Extracția dentară este una dintre cele mai obișnuite intervenții chirurgicale. Recuperarea nu ar trebui sa pună probleme dacă respecți indicațiile postoperatorii. După aproximativ o săptămână poți reveni la rutina ta normală. Recuperarea post-extracțională trebuie privită ca îngrijirea unei răni: trebuie să ținem locul cât mai ferit de bacterii și să îl menajăm cât de bine putem.

În cazul în care extracția a fost mai complicată chirurgul va aplica câteva fire de sutură pentru a proteja locul extracției. În cazul firelor clasice, acestea vor trebui scoase după o săptămână. Pentru firele resorbabile, timpul de resorbție este de câteva săptămâni.

Ziua 1 după extracția măselei de minte

 • Ține compresele mușcate timp de 2 ore după intervenție
 • Te poți aștepta ca în prima zi să observi o sângerare ușoară. În cazul în care sângerarea persistă va trebui sa anunți medicul chirurg.
 • După ce trece efectul anesteziei poți simți o jenă sau o durere care trece cu antiinflamatoare și antialgice prescrise de medicul tău.
 • Umflăturile și vânătăile pot apărea dar nu este obligatoriu. De obicei apar în cazul intervenției pe os și dispar în câteva zile
 • În prima zi după extracție ai voie să mănânci doar alimente moi sau lichide: poți folosi un pai. Sunt de evitat alimentele prea reci sau prea fierbinți, mâncărurile condimentate sau picante, alcoolul și lactatele.
 • Evită periajul dentar pentru 24 de ore.
 • Nu clăti cu apă de gură,ceaiuri sau alte lichide.
 • Evită să scuipi sau să te atingi la locul extracție.i
 • Fumatul este interzis măcar câteva zile după operație pentru a nu stimula prin căldură și produși toxici deschiderea rănii.
 • Încearcă să ții cât mai mult timp gura închisă pentru a nu pune în tensiune gingia și firele.

Următoarele zile după extracția măselei de minte

 • În ziua 2 te poți umfla ceva mai mult, dacă ai un teren predispozant pentru astfel de reacții.
 • Durerile în jurul oaselor pot continua încă 2-3 zile.
 • Poți începe să realizezi periajul dentar de 2 ori pe zi în limitele în care poți deschide gura astfel încât să nu creezi tensiune pe fire. Evită mișcările ample de deschidere sau închidere ale gurii.
 • Continuă să mănânci alimente moi și pe măsură ce simți că poți tolera consistențe mai tari poți începe să le introduci înapoi în dietă.
 • Continuă să iei medicamentele prescrise de medicul stomatolog: antialgice și antiinflamatoare și antibiotic (opțional, doar dacă ți-a fost prescris).
 • Dacă ești fumător, încearcă să reziști încă câteva zile fără țigări. Le poți înlocui cu plasturi cu nicotină.

 O săptămână după extracția măselei de minte

A sosit momentul în care medicul îți poate scoate firele și poți reveni la obiceiurile tale alimentare. Durerile, vânătăile și umflăturile ar trebui sa dispară sau să fie aproape vindecate.

CONCLUZIE

Extracția maselei de minte este o operație uzuală în cadrul chirurgiei dentare. Alege o clinică care are toată tehnologia și dotările necesare pentru realizarea în siguranță și fără durere a extracției molarilor de minte. Consultă un specialist și urmează-i sfatul chiar dacă extracția poate fi înspăimântătoare la prima vedere. Astfel, poți evita riscurile și complicațiile și poți beneficia de o vindecare ușoară și rapidă.

 

Programează-te AICI pentru o consultație la medicul chirurg specialist!

 

Scapă de frica de dentist! Sfaturi pentru toți pacienții speriați

Frica-de-dentist

Frica de dentist este una dintre cauzele pentru care, conform statisticilor, jumătate dintre români nu doresc să se prezinte la cabinetul stomatologic nici măcar o singură dată pe an. Tot din cauza fricii majoritatea pacienților tind să amâne tratamentele minim invazive și ajung în cabinetul stomatologic de urgență cu dureri sau infecții.

În acest articol vorbim despre de unde provine frica de dentist și cum îi ajutăm pe pacienți să o depășească în clinicile DENTAL WEST din Brașov.

Reminiscențe din trecut

Este adevărat că stomatologia de acum câțiva zeci de ani nu era întocmai axată pe confortul și lipsa de durere a pacientului. Majoritatea pacienților anxioși au avut fie în timpul copilăriei fie ca adulți o experiență traumatizantă la stomatolog care i-a marcat producând acea “frică de halatul alb” și i-a împiedicat să vină de bună voie pentru a-și trata problemele stomatologice. Adevărul este că medicina dentară a evoluat în ultimii 20 de ani atât de mult încât există soluții rapide și fără durere la majoritatea afecțiunilor dentare. Nu uita că anestezia este prietena oricărui stomatolog dar și a oricărui pacient cu frică de dentist!

Frica de necunoscut

Una dintre situațiile des întâlnite, mai ales în cazul copiilor sau a pacienților care nu au mai avut experiențe stomatologice este frica de necunoscut. În cabinetul stomatologic există o multitudine de instrumente și materiale care la o primă vedere ne pot impresiona. Mintea noastră începe să se întrebe la ce sunt folosite, dacă vor fi folosite pe noi sau dacă ne va durea. Chiar dacă vedem materiale în flacoane și seringi e important să știm că ele sunt folosite doar pentru depozitarea si aplicarea materialelor. La fel este și în cazul instrumentelor care pot avea tot felul de forme neobișnuite.


Cum scapi de frica de dentist?

1. Comunicare

Comunicarea este cheia către o relație bazată pe încredere între tine și medicul stomatolog. Comunică deschis cu echipa medicală despre temerile tale. Odată ce dentistul este pus în gardă referitor la frica ta își poate adapta atitudinea și planul de tratament la nevoile tale. Spre exemplu, medicul poate stabili un cod de siguranță: atunci când simți durere sau disconfort poți ridica mâna stângă în semn să se oprească. De asemenea, medicul va comunica permanent cu tine, îți va explica fiecare etapă și ce fel de senzație urmează sa fie atunci când schimbă instrumentele.

Citește și articolul despre Pacientul perfect

2. Începe cu pași mici

Depășirea fricii de dentist începe atunci când devi mai puțin tensionat iar acest lucru se face gradual, pe măsură ce te obișnuiești cu scaunul stomatologic. Este important să începi încet, cu manoperele ușoare cum ar fi igienizarea profesională sau cariile mici. La început medicul stomatolog poate încetini ritmul în care lucrează sau poate scurta durata ședințelor de tratament pentru a fi mai ușor de suportat. Pauzele mici în timpul tratamentului reprezintă o altă variantă preferată de pacienți pentru a trece ușor peste stres.

3. Alege medicul potrivit pentru tine

Alegeți medicul în funcție de ce tip de pacient ești! În general, medicii stomatologi au experiență în tratarea pacienților anxioși dar contează foarte mult și felul în care tu te raportezi la modul lor de a comunica. Poate că îți este frică de genul de medici impunători și ai nevoie de cineva mai empatic cu care să comunici mai ușor. În acest caz încearcă să găsești un medic orientat pe o relație medic-pacient mai deschisă cum ar fi medicii tineri sau medicii care adoptă relațiile informale. Pe de altă parte există și pacienți care preferă modelul de relație paternal cu medicul lor iar atunci un medic cu mai multă experiență reprezintă o variantă mai bună.

4. Ambientul contează!

Mai ales în cazul pacienților anxioși prima impresie atunci când pășesc în cabinetul stomatologic contează enorm. În clinicile noastre, am reușit să ne distanțăm de conceptul tradițional al cabinetului monocromatic care seamănă mai mult cu un incinta unui spital, întocmai pentru a crea un spațiu care să îi ajute pe pacienți să se destindă.

5. Folosește distrageri

În timpul tratamentului te poți uita la televizor sau poți asculta muzica ta preferată pentru a-ți focusa atenția pe altceva. În cazul copiilor, își pot aduce jucăria preferată iar în cazul adulților pot folosi mingi antistres sau pot folosi jocuri mentale cum ar fi numărătoarea inversă.

6. Vino cu un prieten

Dacă îți este foarte frică să te confrunți  de unul singur cu teama de dentist poți ruga o persoană apropiată să te însoțească. Alege pe cineva căruia nu îi este frică de dentist și te poate susține moral cum ar fi un părinte, un frate sau o soră sau un prieten.

7. Nu uita să respiri!

Pacienții cărora le este frică de stomatolog tind să fie foarte încordați și vigilenți la tot ce se petrece în jurul lor. Pentru a te relaxa este important să fii atent la respirația ta și continui să respiri pe nas adânc și lent. Închide ochii și imaginează-ți că te afli pe o plajă sau într-o pădure continuând să respiri.

CONCLUZIE

Frica de stomatolog este de foarte multe ori indusă și exagerată de propriile gânduri. Din fericire există numeroase modalități prin care poți depăși această teamă. Sfatul nostru este să îți alegi cu grijă medicul și clinica stomatologică deoarece odată ce ai găsit o echipă bună, ei vor avea grijă să ca tu să te simți confortabil până la punctul în care vei uita că ți-a fost vreodată frică la dentist!

Programează-te ACUM la o consultație în cadrul clinicilor DENTAL WEST!

Te așteptăm în 4 clinici dentare primitoare din Brașov.

A început școala-Tu ai grijă de dinții copilului tău?

Pregătirea pentru noul an școlar ar trebui să includă pe lângă  controlul de rutină la medicul de familie și controlul la medicul dentist pentru a interpela din timp eventualele probleme dentare apărute în timpul verii.

Pe parcursul vacantei de vara, parintii devin ceva mai relaxati in privinta alimentatiei si a programului de odihna a celor mici. Copiilor le este acordata mai multa libertate in a-si alege deserturile si gustarile preferate, isi decaleaza programul meselor si se culca mai tarziu cateodata uitand sa acorde cele 2 minute spalatului pe dinti. In acelasi timp, odata cu inceperea anului scolar gradul de stres al copiilor creste producand un mediu favorabil pentru aparitia inflamatiei iar capacitatea de aparare a sistemului imunitar scade.

In aceste situatii este absolut necesar sa se preintampine formarea unor carii profunde sau a unei gingivite dureroase prin intermediul tratamentelor minim invazive care se pot realiza o data sau de 2 ori pe an.

Iată ce poți face pentru a-ți proteja copilul împotriva problemelor stomatologice odată cu începerea anului școlar!

Periajul profesional și fluorizarea

In general, copii depun mai multa placa bateriana decat tartru. Pentru indepartarea placii si a depozitelor de alimente se poate realiza periajul profesional cu o pasta speciala, diferita de cele din comert. In cazul in care tartrul s-a instalat deja, incepand cu 10-11 ani se poate realiza si detartraj profesional doar in zonele cu depuneri aderente de tartru.

Odata cu intrarea la scoala, la varsta de 6-7 ani dentitia copiilor devine din dentitie temporara in dentitie mixta, adica incep sa apara pe rand dintii permanenti. Fluorizarea este o alta manopera profilactica indicata in special pentru dintii recent erupti pentru a creste gradul de mineralizare al smaltului.

Un smalt mai bine mineralizat este un smalt mai rezistent la atacul carios si mai rezistent la fractura. Fluorizarea se realizeaza la sfarsitul periajului profesional, prin aplicarea unui gel cu Fluor pe suprafetele dintilor sau prin formarea in cabinet a unor gutiere si aplicarea gelului in guriere pe timpul noptii.

Sigilarea dinților definitivi

Ca si fluorizarea, sigilarile reprezinta o solutie impotriva formarii cariilor pe maselele definitive (molarii) care erup incepand cu varsta de 6 ani. Sigilarea reprezinta umplerea santurilor si a fosetelor de pe suprafata cu care muscam a dintilor cu un material care creeaza o bariera intre dinte si placa dentara. Astfel, in santuri nu se mai depun alimente si placa bacteriana care sa stagneze si sa produca carii.

Sigilarile sunt noninvazive, adica nu necesita prepararea dintilor cu freza ci doar un periaj profesional inainte. De asemenea, sigilarile nu dor si se pot realiza intr-o singura sedinta. Ele pot rezista ani de zile impiedicand atacul carios iar atunci cand se tocesc se realizeaza din nou aceeasi manopera.

VEZI MAI MULTE DESPRE SIGILARI SI FLUORIZARI AICI!

Educarea copiilor despre sănătatea orală

Educarea pacientilor tineri despre sanatatea orala incepe acasa si se continua in cabinetul stomatologic. Rugati medicul stomatolog sa va invete tehnicile corecte de periaj si miscarile pentru folosirea atei dentare in cadrul consultului de rutina.

In continuare va prezentam sfaturile noastre pentru educarea copiilor acasa despre periajul dentar.

Care este tehnica corectă de periaj?

 • Folositi o periuta de dinti cu peri moi (soft sau extra-soft)
 • Folositi o pasta de dinti fluorurata cu aroma pentru copii
 • Pasta de dinti se aplica cat un bob de mazare pe periuta, fara sa o treceti prin jetul de apa
 • Se incepe dintr-o zona posterioara si se parcurge toata arcada pana in partea opusa atat pe interior cat si pe exterior
 • Pozitionti periuta cu filamentele paralele cu gingia
 • Cu usoara presiune, executati miscari scurte de periere de sus in jos pe suprafetele dintilor
 • In zona frontala pe interior pozitionati periuta vertical continuand cu aceleasi miscari
 • Pentru suprafete ocluzale ale dintilor posteriori faceti miscari circulare de periere
 • Terminati periajul prin perierea limbii dinspre baza spre varf

Cum îmi motivez copilul să se spele pe dinți?

 • Folositi tabletele colorate revelatoare de placa dentara pentru a-i arata in ce zone trebuie sa insiste cu periajul. Tabletele sunt disponibile in cabinetul stomatologic.
 • Incercati sa faceti din ingrijirea dintilor o activitate parinte-copil de genul intrecerii sau concursurilor
 • Recompensati-va copilul atunci cand se spala pe dinti din propria initiativa

Fii atent la alimentație!

Pentru a stimula mecanic gingiile si eruptia dintilor este recomandat consumul alimentelor tari, bogate in fibre: mere, morcovi, legume verzi, paine cu tot cu coaja. Consumul de fructe si legume odata ca este benefic prin aportul de vitamine dar si stimuleaza cresterea oaselor maxilare prin muscare si triturare. Totodata, prin miscarile masticatorii se preintampina problemele ortodontice de natura locala.

Inafara de aceste alimente copii au nevoie atat pentru dinti cat si pentru dezvoltarea osoasa de alimente bogate in calciu, zinc, magneziu si fosfor precum oua, branzeturi, peste si lactate.

Incercati sa limitati gustarile dintre mese cat mai mult posibil. Zaharurile ca amidonul, indulcitorii din dulciuri si prajituri stimuleaza formare de placa bacteriena si de acizi. Acizii ataca smaltul si produc carii in timp ce placa dentara din apropierea gingiilor duce la inflamatia si sangerarea gingiilor.

Sfatul nostru este sa incercati sa introduceti zilnic in alimentatia copiilor macar cate un aliment din fiecare categorie si in acelasi timp sa reduceti numarul gustarilor dintre mese.

 

Urmărește-ți copilul în timpul somnului

Datorita stresului pot aparea inca din copilarie obiceiuri vicioase precum scrasnitul dintilor sau inclestarea maxilarelor, numite bruxism. Acesta apare la inceput in timpul somnului iar pe masura ce se agraveaza se poate observa si in timpul zilei. Consecintele netratarii bruxismului sunt variate de la dureri musculare si de cap la fracturarea sau tocirea prematura a dintilor. Daca auziti ca in timpul somnului copilul dumneavoastra scarsneste din dinti trebuie sa veniti la medicul stomatolog pentru realizarea unei gutire de protectie pe care sa o poarte in timpul somnului.

CONCLUZIE

Odata cu inceperea scolii trebuie sa acordam mai multa grija sanatatii orale a copiilor nostri prin cativa pasi simpli: realizarea periajului de doua ori pe zi, consultatia de rutina la medicul stomatolog, protectia dintilor definitivi impotriva cariilor prin sigilari si fluorizari si controlul alimentatiei. Urmand acesti pasi putem fi siguri ca prevenirea bolilor dentare va functiona si ca copiilor nostri nu le va fi niciodata teama de medicul stomatolog.

Ți s-a părut util acest articol? Vezi mai multe despre profilaxia dentară AICI!

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.