Category Archives: Sanatate orala

Ce se întâmplă dacă nu obișnuiești să folosești ața dentară?

Pentru o igienă orală optimă, specialiștii recomandă spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Este important ca orice părinte să-și învețe copiii să se spele pe dinți zilnic încă de la o vârstă foarte fragedă, pentru că acest obicei sănătos ajută la evitarea multor probleme de sănătate orală care pot apărea pe parcursul vieții.

De ce este importantă însă este și folosirea aței dentare?

Deși necesită puțin mai mult efort decât periajul clasic, curățarea dinților cu ață dentară trebuie făcută cel puțin o dată pe zi. Mulți oameni nu folosesc ața dentară în mod regulat din cauza:

  • Gingiilor sensibile: gingiile sănătoase nu dor și nici nu sângerează atunci când se folosește ața dentară, iar dacă descoperi urme de sânge după periaj, înseamnă că gingiile tale au o problemă de sănătate;
  • Lipsa de dexteritate: folosirea aței dentare necesită mai multă dexteritate decât periajul. Copiii mici care nu au abilități motorii fine atât de dezvoltate ca adulții sau persoanele mai în vârstă care suferă de probleme precum artrita pot întâmpina dificultăți în folosirea aței dentare. Există însă alternative la ața dentară obișnuită, cum ar fi periuțele din plastic care pot fi folosite pentru curățarea spațiilor dintre dinți;
  • Lipsa de timp: Mulți oameni nu folosesc ața dentară ca să-și curețe dinții pentru că utilizarea ei necesită mai mult timp decât un simplu periaj. Mai ales persoanele cu dinți înghesuiți pierd câteva minute bune când încearcă să curețe toate spațiile dintre dinții lor cu atenție. Dar cele câteva minute investite în plus sunt foarte importante pentru sănătate;
  • Neștiința: Există și oameni care nu folosesc ață dentară pur și simplu pentru că nu cunosc cât de importantă este ea atât pentru sănătatea orală, cât și cea corporală deoarece problemele gingivale pot determina instalarea și altor afecțiuni.

Legătura dintre placa bacteriană și ața dentară

Placa bacteriană este o peliculă plină de bacterii care poate acoperi suprafața întregii guri, în special dinții. Dacă nu folosești ață dentară, atunci această placă bacteriană se depune de-a lungul liniei gingiilor și duce la inflamarea acestora, determinând sângerarea lor.

În cazurile severe, dacă nu obișnuiești să utilizezi ața dentară, atunci poți dezvolta gingivită, o boală a gingiilor care are ca rezultat umflarea și sensibilitatea acestora. Este important de menționat faptul că efectele gingivitei pot fi ireversibile și de aceea este mai bine să încerci să previi această boală decât s-o vindeci.

Folosirea aței dentare în mod regulat pe de altă parte, contribuie la o igienă orală bună și prevenirea problemelor gingivale.

Deși uneori sunt confundate între ele, tartrul și placa bacteriană nu sunt același lucru. Ambele se pot acumula ca urmare a neglijării folosirii aței dentare.

Dar tartrul este placă bacteriană întărită. Acesta este aproape imposibil de eliminat prin metode clasice de curățare a dinților. Pe de altă parte, poate fi curățat în cabinetul stomatologic, de către medicul dentist, prin detartraj profesional.

Chiar și respirația urât mirositoare se poate datora plăcii bacteriene. În termeni medicali, respirația urât mirositoare se numește halitoză. Această condiție se agravează atunci când pacientul nu folosește ață dentară în mod regulat. Atunci când rămân în gură resturi de alimente, bacteriile le pot descompune, producând apoi sulf care este responsabil pentru mirosul urât din gură. Halitoza se poate ameliora sau dispărea complet chiar cu o igienă orală optimă.

Nu în ultimul rând, dacă nu folosești ața dentară în mod regulat pentru curățarea dinților, riști chiar să îi pierzi. Corpul tău recunoaște bacteriile ca organisme străine care trebuie eliminate și emite un răspuns inflamator pentru a le anihila. În timp, efectele acestui răspuns inflamator pot fi dăunătoare pentru sănătatea orală. Răspunsul inflamator are ca rezultat descompunerea fibrelor și a colagenului care țin dinții bine fixați în gură. Când aceste componente vitale sunt lipsesc, dinții se pot slăbi și pot cădea.

Persoanele care nu folosesc ața dentară sunt mai expuse la dezvoltarea diabetului, tot din cauza răspunsului inflamator provocat de corp.

Dar vestea bună este faptul că poți evita toate aceste probleme foarte simplu prin folosirea aței dentare. Fă-ți un obicei din a-ți curăța dinții cu ață dentară și sănătatea ta orală se va îmbunătăți radical.

5 Motive pentru care ar fi bine să optezi pentru fațete dentare dacă vrei să ai un zâmbet perfect

fatete-dentare-5-motive

Fațetele dentare sunt o opțiune excelentă pentru persoanele care doresc să îmbunătățească aspectul zâmbetului lor. Ele sunt fabricate din porțelan, sunt durabile și puternice și seamănă perfect cu dinții naturali, astfel încât va fi greu pentru cei din jur să-și dea seama dacă porți fațete dentare sau nu.

Avantajul principal al fațetelor dentare este faptul că ele transformă instantaneu aspectul zâmbetului și oferă pacienților care investesc în ele mai multă încredere în propria persoană. Mai ales dacă apelezi la un cabinet stomatologic cu experiență în astfel de practici medicale, te vei simți confortabil purtând fațete dentare și zâmbetul tău va arăta impecabil. Dar hai să aruncăm o privire mai atentă la toate avantajele pe care le oferă această tehnologie nouă și eficientă!

De ce să investești în fațete dentare pentru îmbunătățirea aspectului zâmbetului tău?

1. Fațetele dentare nu necesită întreținere suplimentară

Dacă investești în fațete dentare, asta nu înseamnă că va trebui să-ți umpli dulapul din baie cu tot felul de produse și dispozitive speciale de îngrijire orală.  Fațetele dentare nu necesită niciun fel de îngrijire sau întreținere specială și tot ce trebuie să faci pentru a le menține într-o stare perfectă de funcționare este să respecți rutina obișnuită de periaj, spălându-ți dinții responsabil, cu periuță și pastă de dinți, de cel puțin două ori pe zi, dimineața imediat după trezire și seara înainte de culcare, când știi sigur că nu vei mai consuma niciun fel de băuturi sau mâncăruri după aceea.

2. Fațetele dentare sunt foarte durabile

Fațetele dentare sunt fabricate din materiale foarte durabile, de obicei porțelan, și pot rezista până la 15 ani, cu condiția să fie îngrijite corespunzător. Iar la capitolul îngrijire, așa cum am spus și mai sus, trebuie să menționăm faptul că fațetele dentare nu sunt deloc pretențioase și oferă rezultate formidabile cu un minim de investiție.

3. Fațetele rezolvă o mare varietate de probleme dentare de ordin cosmetic

Fațetele dentare sunt soluția ideală pentru tot felul de probleme dentare de ordin cosmetic. Printre acestea putem vorbi despre dinții sparți, crăpați sau decolorați, dar și despre golurile inestetice dintre dinți. Cu alte cuvinte, fațetele îmbunătățesc radical aspectul zâmbetului și rezolvă orice nemulțumire legată de aspectul lui. De asemenea, fațetele dentare sunt foarte subțiri și aplicate pe dinți nu incomodează în niciun fel purtătorul și în același timp previn cu eficiență deteriorarea ulterioară a dinților uzați prin întărirea structurii acestora.

4. Nu trebuie să faci decât vreo două vizite la dentist dacă vrei să optezi pentru fațete dentare

Dacă vrei să îmbunătățești aspectul zâmbetului tău optând pentru fațete dentare, atunci să știi că poți face acest lucru doar cu două vizite la dentist. Dacă dinții tăi au o stare de sănătate bună, atunci va trebui să mergi o dată la dentist pentru pregătirea lor și modelarea smalțului astfel încât să poată fi aplicate pe deasupra sa fațetele dentare și, de asemenea, pentru luarea amprentei necesare pentru fabricarea fațetelor, iar a doua oară pentru aplicarea fațetelor dentare pe dinți. Fațetele dentare se confecționează într-un laborator, de către un tehnician, dar pacientul care optează pentru ele nu va relaționa decât cu medicul său stomatolog care îl va pregăti pentru procedură.

E necesar să știi că fațetele dentare trebuie aplicate pe dinți perfect sănătoși, așa că dacă ai carii sau te deranjează vreun dinte, ar trebui să rezolvi mai întâi acele probleme.

5. Fațetele dentare nu se pătează

Fațetele dentare se pătează considerabil mai puțin în comparație cu dinții naturali datorită proprietăților materialelor din care sunt fabricate. Astfel, apelând la fațete dentare, îți poți menține zâmbetul mai alb și mai strălucitor ani la rând.

În concluzie, ai o mulțime de motive pentru a investi în fațete dentare. Inițial s-ar putea ca investiția în fațete dentare să ți se pare destul de costisitoare, dar să știi că sunt mult mai convenabile și mult mai eficiente decât alte soluții cu efecte similare. Pentru fațete dentare cu un aspect impecabil, apelează cu încredere la clinica stomatologică Dental West, o clinică medicală cu experiență mai mare de un deceniu în domeniul medical.

Istoria tratamentelor de canal. Cum a apărut această formă de terapie?

tratament-de-canal-brasov

Tratamentul de canal este o procedură medicală prin care se repară și salvează dinții naturali deteriorați de carii și infecții avansate. Un dinte se poate infecta atunci când caria a trecut de smalț și dentină (stratul care se află sub smalț) și a ajuns în pulpă (un mănunchi moale de nervi și vase de sânge din interiorul dintelui). Pentru a preveni pierderea osoasă și răspândirea cariilor și a infecției, canalul radicular infectat și deteriorat trebuie curățat, dezinfectat, umplut și sigilat. Astăzi, stomatologii și endodonții efectuează cu ușurință și mare succes astfel de proceduri medicale, dar lucrurile nu au stat așa încă de la început. Hai să vedem în acest articol cum erau efectuate primele tratamente de canal și evoluția acestora de-a lungul timpului.

Secolul al XVIII-lea

Tratamentul de canal este o terapie relativ nouă în lumea stomatologiei. Cea mai veche încercare de realizarea a unui astfel de tratament a avut loc în anul 1766. Un dentist englez pe nume Robert Woofendale oferea în cabinetul său o metodă de tratare a dinților bolnavi prin distrugerea pulpei infectate prin cauterizare sau ardere pentru a pune capăt infecției. Era o metodă nouă și ar fi putut fi și eficientă dacă Woofendale ar fi și închis canalele după cauterizare.

Secolul al XIX-lea

În anul 1756, un dentist german pe nume Philip Pfaff a publicat un manual în care se discuta despre utilizarea aurului ca material de umplutură, dar abia în anul 1824 a fost efectuată în America prima încercare de a umple un canal cu folie de aur de către medicul dentist Edward Hudson. Și în 1855, Robert Arthur a popularizat o tehnică numită metoda foliei de aur coezive care necesita doar o presiune minimă pentru a introduce aur într-o cavitate. În 1859, pe măsură ce teoria germenilor (cea care susține că organismele microscopice numite germeni cauzează boli) a început să devină din ce în ce mai populară, stomatologii au început a iriga canalele radiculare cu o seringă pentru a elimina germenii și a preveni descompunerea.

Au avut loc o serie de revoluții în medicină în secolul al XIX-lea care au avansat și studiul stomatologiei și practica endodonției, o ramură a stomatologiei care se preocupă de pulpa dentară și țesuturile din jurul rădăcinilor dinților. De exemplu, Colegiul de Chirurgie Stomatologică din Baltimore, prima școală de stomatologie din lume, a fost deschis în 1840 și a început să acorde titlul de doctor în chirurgie dentară. În plus, Asociația Stomatologică Americană (ADA) creată în 1859, a inventat pasta de dinți la tub, produs care a început să fie fabricat în masă până în anii 1880. Razele X au fost utilizate în stomatologie pentru prima dată în anul 1896 și tot în acea perioadă au fost făcute progrese în domeniul anesteziei pentru facilitarea intervențiilor chirurgicale orale.

Secolului XX

Endodonția a devenit un domeniu consacrat în anul 1944, când a fost creată Societatea Americană de Endodonție. Cunoscut ca părintele endodonției, Louis Grossman a contribuit mult la studiul endodonției în primii ei ani. Dr. Grossman a predat și a scris despre tratamentul endodontic atunci când mulți oameni erau încă sceptici cu privire la eficacitatea acestuia. El a ajutat profesioniștii din domeniul stomatologic și comunitatea de profesioniști să privească terapia de canal ca o alternativă practică la extracția și înlocuirea dinților atunci când cariile dentare au ajuns la pulpă. Datorită scrierilor și eforturilor sale, tratamentele de canal sunt astăzi o opțiune de tratament viabilă și acceptată pretutindeni.

Zilele noastre

În cadrul cabinetului nostru stomatologic, Dental West, se practică tratamentele de canal doar atunci când acestea sunt absolut necesare și ca alternativă eficientă și sigură la extracțiile dentare. Prin aceste tratamente pacienții își pot păstra dinții naturali și își pot proteja gura de infecții și probleme dentare mai grave. Dacă ai întrebări cu privire la acest tip de terapie sau vrei să afli dacă ea este o opțiune viabilă pentru tine, te invităm să ne contactezi sau să programezi direct o consultație pentru a-ți oferi punctual, toate informațiile necesare.

Cele mai bune metode de a păstra sănătatea gingiilor tale

gingii-sanatoase-gingivita

Când vine vorba de sănătatea gurii tale, nu contează doar cât de drepți sunt dinții tăi ori cât de strălucitor este zâmbetul tău, ci și cât de sănătoase sunt gingiile tale! Chiar dacă nu ai carii și ai o sănătate generală bună, asta nu înseamnă că ești imun la bolile gingivale. Deoarece nu provoacă durere, majoritatea oamenilor nici măcar nu știu de cele mai multe ori dacă suferă de boala gingivală sau, în termeni medicali, gingivită.

Ce este boala gingiilor sau gingivita?

Boala gingiilor debutează atunci când placa se acumulează sub și de-a lungul liniei gingiilor. Placa bacteriană este o substanță lipicioasă, plină de bacterii. Ea poate provoca infecții care rănesc gingia și osul, provocând boli ale gingiilor și carii dentare. Placa poate provoca, de asemenea, gingivita, cel mai timpuriu stadiu al bolii gingiilor. Gingivita face ca gingiile tale să devină:

  • inflamate;
  • delicate;
  • roșii;
  • umflate;
  • predispus la sângerare.

Din fericire, deoarece osul și țesutul care ține dinții în loc nu sunt afectate, daunele provocate de gingivită sunt reversibile.

De asemenea, puteți dezvolta și parodontoză, o formă avansată de boală a gingiilor. Parodontoza afectează oasele care țin dinții în loc. Lăsată netratată, parodontoza poate distruge gingiile, oasele și țesuturile care susțin dinții.

Parodontoza poate avansa până în momentul în care fibrele și osul care susțin dinții sunt distruse. Parodontoza îți poate afecta mușcătura și poate fi necesar ca dinții să fie extrași.

Potrivit specialiștilor, acestea sunt următoarele simptome care ar trebui să-ți dea de gândit cu privire la bolile gingivale:

  • Simți un gust prost în gură și ai o respirație grea;
  • Slăbirea sau căderea dinților naturali;
  • Gingii care sângerează ușor;
  • Gingii care sunt umflate, roșii sau sensibile;
  • Gingii care s-au depărtat de dinți;

Din fericire, bolile gingivale se pot preveni. Iată cum:

  1. Ață dentară

Folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi. Acest lucru ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a alimentelor care nu sunt accesibile periuței de dinți, conform specialiștilor. Nu contează când folosești ața dentară. Folosește-o seara, dimineața, sau după prânz, ori când preferi.

  1. Nu neglija vizitele la stomatolog

Stomatologul poate detecta simptomele precoce ale bolilor gingivale dacă vă vedeți în mod regulat. În acest fel, simptomele pot fi tratate înainte de a deveni mai grave. O igienizare profesională este singura modalitate de a îndepărta tartrul. De asemenea, poate scăpa de orice urmă lăsată de placa bacteriană și care nu a putut fi îndepărtată prin periaj și folosirea aței dentare.

  1. Renunță la fumat

Încă un motiv pentru care ar trebui să renunți la fumat este asocierea fumatului cu bolile gingivale. Deoarece fumatul slăbește sistemul imunitar, este mai dificil să lupți împotriva unei infecții gingivale dacă fumezi. În plus, fumatul îngreunează vindecarea gingiilor după ce au fost deteriorate.

  1. Periază-ți dinții de două ori pe zi

Spală-te pe dinți după fiecare masă. Acest lucru ajută la îndepărtarea alimentelor și a plăcii bacteriene prinse între dinți și gingii. Spală-ți și limba, deoarece poate adăposti bacterii. Periuța ta de dinți ar trebui să aibă peri moi și să se potrivească confortabil în gură.

Ia în considerare o periuță de dinți cu baterii sau electrică. Acestea pot ajuta la reducerea gingivitei și a plăcii mai mult decât periajul manual. Schimbă periuțele de dinți sau capetele de periuță la fiecare trei până la patru luni sau mai devreme dacă perii încep să se sfărâme.

  1. Folosește pastă de dinți cu fluor

În ceea ce privește pasta de dinți, rafturile magazinelor sunt burdușite cu mărci care pretind că previn gingivita, împrospătează respirația și albesc dinții. Asigurați-te că alegi o pastă de dinți care conține fluor care îți protejează și dinții împotriva cariilor. După aceea, aroma și culoarea depind de tine!

  1. Folosește o apă de gură terapeutică

De obicei, disponibile fără prescripție medicală, apele de gură terapeutice pot ajuta la reducerea plăcii bacteriene, la prevenirea sau reducerea gingivitei, la reducerea vitezei cu care se dezvoltă tartrul și la multe alte probleme orale. În plus, o clătire ajută la îndepărtarea particulelor de alimente și a resturilor de mâncare din gură, deși nu este un înlocuitor bun pentru ața dentare sau periajul.

 

Se poate trata parodontoza?

parodontoza-brasov-tratament-pret

Pentru a diagnostica parodontoza, medicul tău stomatolog poate proceda în felul următor:

  • Examinarea istoricului medical pentru a identifica orice factori care ar putea provoca apariția parodontozei. Exemplele includ administrarea anumitor medicamente care provoacă uscăciunea gurii;
  • Examinarea gurii pentru a verifica dacă există placă sau tartru ori dacă gingiile sângerează;
  • Măsurarea spațiilor dintre gingii cu o riglă minusculă. La o gură sănătoasă, aceste spații au de obicei între 1 și 3 milimetri, dar dacă sunt mai mari, pot indica niște probleme orale;
  • Efectuarea de radiografii dentare pentru a verifica dacă există pierderi osoase.

Medicul stomatolog poate evalua gravitatea bolii acordându-i un grad și pe baza acestei evaluări va stabili o metodă de tratament.

Tratament parodontoză

Tratamentul poate fi efectuat de un medic stomatolog sau ortodont. Un medic ortodont este un specialist în bolile gingiilor.

Scopul tratamentului este de a curăța temeinic buzunarele din jurul dinților și de a preveni deteriorarea țesutului gingival și a osului din jur. Îi cele mai mari șanse de succes dacă respecți o rutină de îngrijire orală cât mai bună și ții sub control afecțiunile medicale care pot afecta sănătatea orală.

Tratamente nechirurgicale

Dacă parodontoza nu este avansată, tratamentul poate implica proceduri mai puțin invazive, precum:

  • Detartrajul care elimină tartrul și bacteriile de pe suprafața dinților și de sub linia gingiei. Se pot folosi diferite instrumente, un laser sau un dispozitiv cu ultrasunete.
  • Netezirea suprafețelor de la bază dinților. Acest lucru ajută la prevenirea acumulării ulterioare de tartru și bacterii. De asemenea, ajută gingiile să se atașeze din nou în jurul dinților;
  • Antibioticele pot ajuta la controlul infecției bacteriene. Acestea pot fi sub forma unui gel care conține antibiotic și se pune direct la baza dinților. Uneori sunt necesare și antibiotice orale pentru a elimina bacteriile care provoacă infecții.

Tratamente chirurgicale

Dacă suferi de un grad avansat de paradontoză, s-ar putea să ai nevoie de o intervenție chirurgicală mai complexă. Aceasta presupune efectuarea unor incizii la nivelul gingiei pentru a plia cu grijă țesutul înapoi. Acest lucru expune rădăcinile dinților pentru o detartrare mai profundă. Paradontoza cauzează adesea pierderi osoase, ceea ce poate presupune remodelarea acestuia înainte de coaserea țesutului gingival. După vindecare, pacientul va observa că este mai ușor să curețe zonele din jurul dinților și să mențină astfel gingiile sănătoase.

De asemnea, când pierzi țesut gingival, linia gingiilor se retrage, expunând astfel rădăcinile dinților. Este posibil ca într-unele cazuri să fie nevoie de o întărire a țesutului deteriorat. Acest lucru se face, de obicei, prin îndepărtarea unei cantități mici de țesut de pe cerul gurii sau folosind țesut dintr-o altă sursă și atașându-l la locul afectat – grefă de țesut moare.

Grefa osoasă este o procedură care se efectuează atunci când paradontoza distruge osul din jurul rădăcinii dintelui. Grefa poate fi făcută din bucăți mici de os, sau osul poate fi făcut din material artificial sau donat. Grefa osoasă ajuta la prevenirea pierderii dinților prin ținerea acestora pe loc. De asemenea, servește ca o platformă pentru regenerarea osului natural.

Regenerare ghidată a țesuturilor este de asemenea o metodă eficientă de tratament. Acest lucru permite refacerea osului care a fost distrus de bacterii. Pentru această procedură medicul stomatolog plasează un tip special de material între os și dinte. Materialul împiedică țesutul nedorit să crească în zona de vindecare, permițând oaselor să crească înapoi.

Administrarea de proteine care stimulează refacerea țesuturilor. O altă abordare presupune aplicarea unui gel special pe o rădăcină dentară bolnavă. Acest gel conține aceleași proteine care se contribuie și la dezvoltarea smalțului dentar și stimulează creșterea oaselor și a țesutului sănătos.

Cum să menții o rutină orală sănătoasă?

Ca să previi apariția parodontozei spală-te pe dinți de două ori pe zi și după fiecare masă sau gustare.

Folosește o periuță de dinți moale și înlocuiește-o cel puțin o dată la trei luni.

Ia în considerare și utilizarea unei periuțe de dinți electrice, care poate fi mai eficientă în îndepărtarea plăcii și a tartrului.

Folosește de asemenea și ața dentară în fiecare zi. Dacă ți se pare complicat să folosești ață dentară standard, încearcă una cu suport. Este mult mai simplu de utilizat.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.