Category Archives: Coroane dentare

Cât plătim pentru un dinte de porțelan?

Daca sunteti în situația de a avea nevoie de o coroană dentară („un dinte de porțelan”) va trebui să decideți impreuna cu medicul dentist care este cea mai bună soluție pentru dumneavoastră. Acest lucru presupune înțelegerea faptului ca exista diferite tipuri de coroane dentare cu costuri diferite.

Pentru cerințe estetice ridicate cele mai bune coroane sunt cele integral ceramice și cele din porțelan pe zirconiu. Acestea pot mima culoarea și transluciditatea dinților naturali, integrandu-se perfect printre ceilalți dinți de pe arcada. Mai mult decât atât, tehnicianul le poate realiza diferite detalii anatomice adaptate în funcție de forma și aspectul dorit de pacient.

Pret coroana integral ceramica
250 euro

Pret coroana porcelan pe zirconiu
250 euro

O altă variantă este cea a coroanelor metalo-ceramice care au un miez metalic placat cu un un strat de ceramică. Acestea sunt funcționale în ceea ce privește masticația și vorbirea dar reprezintă un compromis din punct de vedere estetic. Culoarea nu se poate individualiza și sunt mult mai opace, dând astfel aspectul de “dinte fals”. Pe de alta parte, prețul lor este cel mai convenabil.

Pret coroana portelan pe metal: 600 ron

În ceea ce privește etapele realizării unei coroane dentare, acestea sunt de obicei cuprinse între 2 și 4 vizite la medicul dentist.

1. Consultația
consultatie stomatolog

Într-o prima etapă medicul trebuie să decidă dacă aveți într-adevăr nevoie de o coroană dentară sau se poate opta pentru o variantă mai conservatoare cum ar fi obturația(plomba). Este necesara o radiografie dentara pentru dintele sau dintii care ar urma sa aiba o coroana dentara.Tot în această ședință vi se va explica întreaga procedură, timpul și prețul coroanei.

Pret consultatie = 50 ron

2. A doua vizită

In a doua vizita se pregatesc dintii pentru viitoarea coroana.Se fac tratamente de canal pentru dintii care vor fi acoperiti cu coroana dentara. dintelui care ar presupune indepartarea si distrugerea coroanei. Medicul dentist va înregistra culoarea și va șlefui dintele pentru viitoarea coronă, adică îl vă prepara prin frezare. Pentru confortul pacientului șlefuirea se poate realiza sub anestezie locală. Tot acum, doctorul va lua și amprentele pentru a trimite tehnicianului dentar toate informațiile necesare.Se face plata integral sau jumatate din pretul coroanei.

/

3. Proba coroanei

În caz că este nevoie de anumite modificări în ceea ce privește forma și culoarea, coroana se va retrimite în laborator pentru ajustări. Dacă totul este pe placul pacientului atunci se poate trece direct la cimentare în aceeași ședință.

4. Cimentarea

Aceasta reprezintă fixarea coronei definitiv în cavitatea bucală și adaptarea ei astfel încât pacientul să o simtă ca făcând parte din ansamblul dentar existent.

Pretul pentru cimentarea simpla: 50 de ron

Pretul pentru o cimentare adeziva (la coroanele din portelan si zirconiu): 100 de ron.

Acestea sunt doar informații generale menite să vă orienteze în ceea ce privește terminologia și protocoalele medicale dar nu substituie discuția cu medicul dentist adaptată cazului dumneavoastră. Sperăm că v-au fost utile iar pentru orice sfat și detalii suplimentare referitoare la coroanele dentare vă așteptam în clinicile noastre!

Când ai nevoie de o coroană dentară si cum o alegi ?

Există anumite situații care nu permit conservarea dintelui în forma naturală în cavitatea bucală. Iată cele mai frecvente exemple!

1. Dinti lipsa pe arcada

dental west brasov

Aceasta este cea mai intalnita cerere pentru coroane dentare Brasov. Daca din diferite motive s-au extras dintii si golurile nu au fost acoperite cu implanturi dentare din diverse cauze(buget sau conditii fizilogice improprii) solutia este o lucrare (punte) dentara cu coroane.

2. Carii profunde sau obturații mari dezintegrate

Atunci când procesele carioase ajung la nivelul pulpei dentare (nerv), acoperă mai mulți pereți coronari, se extind înspre rădăcină sau când dintele prezintă o obturație(plombă) mare și dezintegrată este necesară îndepărtatrea unei cantități mari de țesut dentar. După ce caria/obturația a fost îndepărtată complet dintele nu mai poate susține de unul singur forțele masticatorii, apare durerea și pierederea rezistenței, astfel, va trebui acoperit cu o coroană care are atât rol protector cât și funcțional.

3. Estetică

Coroanele pot repara defecte care te împiedică sa obții un zâmbet perfect cum ar fi colorații, modificări mici de poziție ale dinților spre interior sau spre exterior, forme inestetice(dinți prea mici sau prea ascuțiți).

4. Consecutiv unui tratament endotontic

Tratamentul de canal constă în extracția pulpei dentare care are drept consecință pierderea rezistenței dintelui devenind casant și mai predispus fracturilor iar culoarea lui capata nuante inchise spre negru.În acest caz coroanele au rol de protecție și prevenție împotriva pierderii dintelui prin fractură dar si un rol estetic.

5. Ruperea unui dinte ca urmare a unui traumatism contondent

In urma unui accident sau un traumatism cu un obiect contondent dintii se pot rupe sau sparge. Daca exista posibilitatea sa poate fi rezolvata aceasta spartura cu ajutorul unei obturatii din materiale fotopolimerizabile se va incerca acest lucru dar daca obturatia nu rezista in timp trebuie aleasa metoda de conservare cu coroana dentara

Care este cea mai bună variantă?

Există mai multe tipuri de materiale pentru confecționarea unei coroane dentare.

Din punct de vedere estetic ideale sunt coroana din porțelan pe zirconiu și coroana integral ceramică. Ele refac culoarea, transluciditatea și rezistența dintelui comparativ cu a celui natural fiind idicate pentru zona frontală. Pentru dinții laterali care trebuie să suporte forțe masticatorii mult mai mari, este indicată coroana din zirconiu integral.

O variantă pentru un buget mai redus este coroana metalo-ceramică. Singurul avantaj al acesteia este refacerea formei și funcției dintelui însă din punct de vedere estetic prezintă câteva dezavantaje semnificative. Sunt complet opace de aceea par mai voluminoase, nu se pot obține culori care să mascheze perfect coroana printre restul dinților și necesită șlefuire excesivă(=prepararea dintelui prin frezare). De asemenea, metalul poate transpare la nivelul gingiei creând aspectul de gingie neagră.

Sperăm că v-au fost utile aceste informații pentru a înțelege mai bine rolurile coroanelor și a vă ușura alegerea. Pentru mai multe sfaturi si pentru un plan de tratament adecvat cazului dumneavoastră vă așteptăm în clinicile noastre.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.