Category Archives: Articole

Istoria coroanelor dentare. Când au fost ele inventate și din ce erau fabricate prima oară?

coroane-dentare-brasov

Coroanele dentare există de mai mult timp decât te-ai aștepta. Acestea sunt în ziua de astăzi mai populare ca oricând, însă nu sunt o invenție modernă, ci au fost inventate de strămoșii noștri.

Cu alte cuvinte, coroanele dentare au origini mai vechi decât ne putem imagina. Din fericire, tehnologia din prezent folosită pentru a fabrica coroane dentare este mult mai bună și mai eficientă decât cea folosită atunci. Totuși, este interesant să afli istoria unui dispozitiv medical atât de comun și de des folosit.

O scurtă istorie a stomatologiei și a coroanelor dentare

Înainte de a vorbi despre coroanele dentare, hai să ne gândim puțin la stomatologie în ansamblu. Stomatologia ca ramură a medicinei a avut un început dificil. Ea a progresat greu și de-a lungul timpului mulți oameni celebri și puternici să-și piardă prematur dinții. Despre George Washington, de exemplu, se crede că ar fi folosit lemn în protezele sale. De fapt, dinții lui falși erau făcuți din diverse materiale, cum ar fi dinții de vacă și fildeșul. Dar îți poți imagina cum e să fii primul președinte al Statelor Unite și să mesteci alimentele cu dinți de vacă în gură? Stomatologia ca știință s-a născut în jurul anului 5000 î.Hr. și totuși, nici măcar președintele Washington nu avea niște dinți falși de calitate.

Se spune că sumerienii sunt cei care au inventat stomatologia acum 7000 de ani atunci când au început să se adreseze problemelor dentare obișnuite, cum ar fi agenții patogeni care au cauzau cariile dentare. Dinții au continuat să fie studiați timp de mii de ani. Chiar și Hipocrate și Aristotel au scris despre cariile dentare și au căutat tratament. Stomatologia s-a transformat în profesie în epoca medievală în China. Până la sfârșitul anilor 1500, părintele chirurgiei, Ambroise Pare, a adăugat stomatologia la cartea sa: Complete Works.

În secolul al XVIII-lea, ideea de a deveni dentist a început să câștige mai multă popularitate, dar nu în același mod în care avem ne gândim la stomatologi astăzi. Secolele al XIX-lea și al XX-lea au cunoscut o revoluție a științei și a sănătății care a contribuit masiv și la dezvoltarea stomatologiei. Tot atunci au apărut și coroanele dentare moderne, similare cu cele pe care le folosim în ziua de astăzi.

Cum a apărut coroanele dentare?

Coroana, care se comportă ca un fel de capac folosit pentru restaurarea dentară și care înconjoară complet un dinte sau un implant dentar, datează încă din anul 200 d.Hr. când etruscii foloseau aurul și alte materiale ca să confecționeze coroane și punți. Această practică a continuat să fie practicată timp de sute de ani.

Ideea de a folosi ceramica în stomatologie a apărut pentru prima dată la sfârșitul anilor 1800 cu coroana dentară brevetată sub numele de „jachetă”. Această coroană era o coroană de porțelan creată de Charles H. Land. După ce a primit câteva îmbunătățiri mulțumită lui E.B. Paulding, coroana jachetă a fost introdusă la începutul anilor 1900 și a fost folosită până în anii 1950. Aceasta era destul de suficientă, mai ales în comparație cu celelalte tipuri de coroane folosite până la ea. Dar nu a rezistat mult pentru că în timpul fabricării putea cauza probleme dintelui natural sau gingiei din jurul lui.

În anii 1950, Corning Glass Works a creat coroanele Dicor, care au fost cimentate cu fosfat de zinc. Din cauza procesului de cimentare, aceste coroane erau predispuse degradării. În anii 1990, au apărut primele coroane realizate fără o bază metalică, o mișcare revoluționară în domeniul coroanelor, și tehnica stomatologică CAD/CAM, prin care realizează restaurări dentare 3D generate de computer.

Astăzi coroanele de zirconiu sunt cele mai bune. Mai există de asemenea și coroane dentare ceramice și din diferite metale. În anii 1990 a apărut de asemenea și ideea de stomatologie estetică, care a făcut coroanele dentare chiar și mai populare decât înainte.

Acum coroanele dentare sunt folosite pentru restaurarea dinților cu un aspect neplăcut, dinții deteriorați, cariați sau dinții lipsă.

Beneficiile fațetelor dentare din porțelan

fatete-dentare-din-portelan-brasov

Îți dorești un zâmbet de invidiat și vrei să-l obții cu ajutorul fațetelor dentare din porțelan?

Un medic stomatolog cu experiență te-ar putea ajuta să iei cea mai bună decizie cu privire la opțiunile pe care le ai în legătură cu îmbunătățirea aspectului zâmbetului tău. Fațetele dentare din porțelan sunt una dintre variantele pe care le ai la dispoziție și ca să te poți hotărî mai ușor, iată ce ar trebui să știi despre ele:

Fațete dentare din porțelan pentru a masca ciobituri și decolorări

Fațetele dentare din porțelan sunt capabile să rezolve mici probleme cosmetice vizibile atunci când zâmbești sau vorbești. În timpul unui consult stomatologic, medicul tău stomatolog îți va spune exact dacă ești un candidat bun sau nu pentru fațetele dentare. De exemplu, fațetele dentare ți se pot recomanda pentru a închide acoperi ușoarele goluri dintre dinții din față, pentru a le oferi un aspect mai plăcut.

Dacă un dinte este prea fragil pe de altă parte, medicul dentist îți poate recomanda în schimb o coroană dentară pentru a reda acestuia rezistența și aspectul natural. Oricum, medicul stomatolog este cel mai în măsură să găsească soluția potrivită pentru zâmbetul tău.

Fațete dentare din porțelan- arată și se simt natural

Cu excepția cazului în care te lauzi cu ele, nimeni nu va știi că ai fațete dentare, mai ales dacă optezi pentru o culoare cât mai apropiată de cea naturală a dinților tăi. Fațetele de porțelan sunt făcute la comandă pentru a arăta cât mai similar cu dinții naturali și a se simți cât mai comod.

Acest lucru te va ajuta să ai o mai mare încredere în tine și în zâmbetul tău. Liniștea sufletească care vine din faptul că nu va mai trebui să-ți faci vreodată griji că oamenii se vor holba la dinții tăi este neprețuită. Te vei îndrăgosti de zâmbetul tău după aplicarea fatetelor dentare din porțelan pentru că va arăta perfect.

Trebuie să-ți șlefuiești puțin dinții înainte de a aplica fațete dentare din porțelan

Odată ce smalțul se uzează, el dispare definitiv. Din fericire, fațetele dentare necesită doar îndepărtarea unui strat foarte subțire de smalț. Dar dacă smalțul nu este îndepărtat, atunci când fațeta este lipită pe dinte, va arăta neobișnuit de mare și se va simți incomod. Deoarece procesul de lipire a fatetelor dentare este neinvaziv, s-ar putea să nici nu ai nevoie de anestezie pentru aplicarea fatetelor dentare.

În timp ce fatetele de porțelan sunt lipite doar pe fața dinților tăi, coroanele și punțile dentare trebuie să se potrivească ca un capac și să acopere un dinte sau mai mulți dinți. Aceasta înseamnă că medicul dentist ar trebui să îndepărteze mai mult smalț pentru o coroană decât pentru aplicarea fatetelor dentare dacă ar fi să comparăm aceste două proceduri de îmbunătățire a aspectului natural al zâmebetului.

Fațetele dentare previn decolorarea dinților naturali

Dacă ai o igienă orală bună și ești conștient care sunt alimentele pe care ar fi bine să le consumi și de care ar trebui să te ferești, atunci sunt șanse mari ca fațetele tale dentare să reziste foarte mulți ani și să te poți bucura mult de aspectul lor impecabil.

Fațetele dentare vor fi cele care vor intra cel mai mult în contact cu alimentele și băuturile pe care le consumi. Acest lucru este benefic pentru a-ți proteja dinții naturali, dar în același timp ar trebui să te determine să acorzi mai multă grijă fațetelor tale dentare. Fațetele nu sunt invincibile și dacă muști din gheață de exemplu, s-ar putea să se ciobească.

Dacă ai grijă de ele, fațetele tale dentare ar putea rezista și până la 10 ani.

Dacă investești în fațete dentare din porțelan, investești și în creșterea încrederii în propria persoană

Procedura de lipire a fațetelor dentare necesită două vizite la dentist. În timpul primei vizite, medicul dentist va îndepărta suficient smalț de pe suprafața dinților, astfel încât să existe spațiu pentru fațete. Dacă smalțul nu este îndepărtat, fațetele de porțelan vor face dinții să pară mari și voluminoși.

În timpul acestei prime vizite, medicul dentist va lua amprentele dinților pentru a le trimite la laborator. Acolo se vor crea fațetele care se vor potrivi la fix cu dinții tăi. Dar până la montare, pentru a-ți proteja dinții, medicul îți va lipi niște fațete temporare.

Iar la finalul tuturor procedurilor vei avea un zâmbet de invidiat!

 

Avantajele unei coroane din zirconiu

coroane-zirconiu-brasov

O coroană dentară este un dispozitiv medical care acoperă un dinte compromis, ori pentru a-i reda rezistența, ori pentru a-i oferi un aspect mai plăcut. Un dinte care s-a fracturat, s-a crăpat sau s-a rupt poate beneficia din plin de o coroană dentară. Medicul stomatolog poate folosi coroane dentare din zirconiu, deoarece acestea sunt cel mai puternic material disponibil pentru restaurarea dinților deteriorați. Coroanele din zirconiu pot avea o viață foarte lungă, chiar și de zeci de ani de zile cu îngrijire adecvată și controale dentare de rutină.

De ce sunt necesare coroanele din zirconiu?

Înainte de fixarea unei coroane, stomatologii efectuează un examen medical pentru a se asigura că aceasta este cea mai potrivită opțiune pentru pacient. Coroanele pot fi plasate pe dinții adulților dacă aceștia s-au deteriorat. Cele mai comune motive pentru care s-ar putea să ai nevoie de o coroană dentară din zirconiu sunt:

 • Crăparea, facturarea sau ciobirea unui dinte natural;
 • Un tratament de canal efectuat recent
 • Inserarea unui implant dentar care s-a vindecat deja după operație

Cum știi dacă ești sau nu un candidat bun pentru a beneficia de coroane din zirconiu?

Procedura de montare a unei coroane dentare se realizează în mai puțin de o oră. De asemenea, se face sub anestezie locală, deci nu este necesară sedarea dacă nu există cumva motive pentru care aceasta ar putea fi necesară. Majoritatea pacienților care au nevoie de o coroană au parte de multiple beneficii de pe urma ei. Aceasta nu numai că îmbunătățește aspectul zâmbetului, dar ajută și la îmbunătățirea funcționalității generale a dinților.

Caracteristicile speciale pentru coroane din zirconiu

Coroanele din zirconiu, așa cum le spune și numele, sunt realizate din dioxid de zirconiu, un oxid de metal. Rezistența incredibilă a acestui material îl face cel mai popular material pentru coroanele dentare. Materialul integral ceramic nu necesită nicio substructură metalică inestetică pentru stabilitate, este rezistent la uzură și greu de spart.

Coroanele din zirconiu au fost introduse pentru prima dată în stomatologie în anul 2010. Înainte de ele zirconiul era folosit în stomatologie pentru stâlpi endodontici și implanturi dentare. Materialul vrac este furnizat laboratorului dentar sub formă de blocuri solide presate. Aceste blocuri sunt apoi frezate într-o coroană dentară sau un cadru tridimensional.

Nu există niciun fel de metale implicate în proces, ceea ce face ca marginile coroanei să aibă un aspect foarte plăcut din punct de vedere estetic, fără linii întunecate sau umbre inestetice.

Avantajele coroanelor dentare din zirconiu

Coroanele din zirconiu devin din ce în ce mai comune în stomatologie și oferă unele avantaje.

Rezistență

Unul dintre cele mai mari avantaje ale zirconiului este rezistența și durabilitatea sa. Gândește-te la cât de multă forță exercită dinții tăi din spate asupra alimentelor pe care le mesteci. De aceea coroanele trebuie să fie făcute dintr-un material puternic, așa ca zirconiul, pentru a face față acestei provocări. De asemenea, deoarece zirconiul este atât de puternic, un stomatolog nu va trebui să pregătească un dinte la fel de mult ca în cazul unei coroane metalice sau din alt material.

Longevitate

Coroanele din zirconiu se descurcă la fel de bine precum coroanele pe bază de metal și au o durată de viață foarte lungă. Coroanele din zirconiu, numite coroane monolitice din zirconiu, sunt deosebit de durabile.

Biocompatibilitate

Zirconiul este o alegere comună când vine vorba de coroane dentare și pentru biocompatibilitatea sa, ceea ce înseamnă că este foarte puțin probabil ca ele să provoace organismului o reacția alergică sau un răspuns imunologic cum ar fi o inflamație. Există multe studii care demonstrează faptul că aceste coroane au cantitate limitată de citotoxicitate.

Procedură realizată într-o singură zi

Coroanele din zirconiu pot fi modelate și direct în cabinetul stomatologic, fără ca medicul stomatolog să fie nevoit să trimită o amprentă a dintelui la un laborator pentru a o fabrica. Coroanele dentare se pot monta într-o singură vizită.

Multiple opțiuni la capitolul culoare

Coroanele din zirconiu pot fi fabricate în așa fel încât să se potrivească perfect cu dinții naturali, indiferent de nuanța lor. Din aceea ele arată mult mai natural decât celelalte tipuri de coroane dentare.

Totul despre tratamentul de canal

tratament-de-canal-brasov

Cum poți să-ți dai seama dacă ai nevoie de o plombă dentară sau de un tratament de canal radicular? Care sunt cele mai evidente semne că ai nevoie de scoaterea  nervului? Poți evita un astfel de tratament?

Cu peste 15 milioane de tratamente de canal efectuate pe an, cu siguranță nu ești singurul care își pune toate întrebările de mai sus atunci când iei în considerare dacă să optezi sau nu pentru un tratament endodontic.

Ce este un tratament de canal radicular?

Un tratament endodontic este o procedură de îndepărtare a pulpei inflamate sau infectate din interiorul unui dinte infectat.

Un canal radicular este un tip de tratament dentar cunoscut și sub numele de tratament endodontic; endo înseamnă interior și odont înseamnă dinte în greacă.

Tratamentul endodontic se realizează pentru îndepărtarea pulpei, curățarea canalului radicular și umplerea și etanșarea spațiului. După finalizarea tratamentului de canal, medicul stomatolog va monta o coroană sau va opta pentru un alt tip de restaurare pentru a proteja dintele.

Este important să nu neglijezi nevoia unui tratament radicular deoarece infecția se poate răspândi, cauzând probleme de sănătate mai grave decât o simplă carie.

Anatomia dintelui

Pentru a vorbi despre un dinte, trebuie să înțelegem mai bine anatomia unui dinte.

Partea exterioară a dinților este smalțul. Smalțul este alb și dur și este format în principal din fosfat de calciu.

Sub smalț se află stratul de dentina. Când smalțul este deteriorat, frigul sau căldura vor pătrunde în interiorul dintelui provocând durere.

Pulpa se află sub stratul dentinei și conține vase de sânge și nervi.

Tratamente de canal moderne

Îți amintești când canalele radiculare erau o mare problemă pentru medicii stomatologi și pentru pacienții lor? În ziua de astăzi este ca și cum ai trata o carie dentară.

Cum s-a schimbat atât de mult procesul canalului radicular de-a lungul anilor?

În primul rând, echipamentele noi și mai eficiente au simplificat procedura. Tehnicile de imagistică au avansat mult. Anestezicul este acum folosit într-un mod în care nici măcar prima injecție nu doare.

Doare un tratament de canal radicular?

Deoarece în timpul procedurii ți se va administra un anestezic, nu vei simți nimic. Dar pentru câteva zile după tratamentul de canal radicular este posibil să simți durere și o oarecare sensibilitate în zonă.

Avantajele și dezavantajele unui tratament de canal radicular

Fiecare procedură dentară are avantaje și dezavantaje. Va trebui să vorbești cu medicul tău stomatolog ca să afli exact care este situația ta particulară.

Argumente pro pentru un tratament endodontic

 • Durerea unui tratament de canal dentar poate fi ținută sub control
 • Tratamentul de canal împiedică infecția să se răspândească la os
 • Nu trebuie să extragi dintele
 • Nu trebuie să investești atât de mult ca în cazul unui implant dentar

Argumente contra pentru un tratament de canal radicular

 • Este incomod să stai cu gura deschisă toată procedura
 • Există un risc foarte mic de infecție după un tratament endodonticCum îți dai seama că ai nevoie de un tratament de canal dentar?

Este important să-ți informezi medicul stomatolog despre oricare dintre următoarele simptome. Deoarece tratamentele de canal din ziua de azi nu mai sunt deloc dureroase în comparație cu cele practicate înainte, ar fi bine să fii cât mai sincer cu medicul tău stomatolog și să-i spui exact ce te deranjează.

 1. Durere severă

Orice durere în gură este neplăcută și ar trebui menționată dentistului, mai ales că anumite tipuri de durere pot fi provocate de infectarea unui canal.

 1. Umflături pe gingii

Dacă observi umflături pe gingii, acestea ar putea fi un semn că un dinte infectat are nevoie de un tratament de canal.

 1. Sensibilitate la cald și rece

Poți avea o sensibilitate la cald și frig fără a avea nevoie de un tratament endodontic. Pentru cei care au nevoie de un astfel de tratament însă, durerea provocată de cald și rece persistă mai mult.

 1. Întunecarea gingiilor

Întunecarea gingiilor este un semn că dinții s-au cariat. Dacă există o infecție și nervul dintelui moare, gingiile vor începe să se coloreze. Acesta este un semn evident că ai nevoie de un tratament de canal.

Efectele secundare negative ale implanturilor dentare și cum pot fi acestea evitate

Știai că implanturile dentare au o rată de succes de 98%? Riscurile la care se expun pacienții care beneficiază de implanturi dentare sunt relativ scăzute, iar un implant dentar de succes are capacitatea de a reda frumusețea și funcționalitatea dinților.

Există totuși o serie de efecte secundare pe care ar fi bine să le iei în considerare pentru cele mai bune rezultate. Dar conștientizarea lor nu ar trebui să te descurajeze să optezi pentru implanturi dentare, ba dimpotrivă, să te determine să optezi pentru o clinică stomatologică de încredere.

Infecţii determinate de germeni

Dacă operația de inserare a implantului dentar nu se realizează în cele mai bune condiții de igienă, există șansa ca bacterii, virusuri și alți germeni să pătrundă în organism. Astfel se pot produce infecții care se pot răspândi apoi în tot organismul. Dacă medicul dentist nu curăță bine zona înainte de inserarea implantului, germenii pot pătrunde în organism și pot provoca infecții. Tocmai de aceea unii medici stomatologi prescriu antibiotice înainte de operație pentru a ucide bacteriile care pot fi prezente în cavitatea orală și pot pătrunde în organism în timpul intervenției chirurgicale. De asemenea, pentru prevenirea eventualelor infecții, după inserare, implanturile trebuie lăsate să se vindece corespunzător timp de 3 până la 6 luni.

Dacă gingiile devin inflamate, roșii sau dureroase, trebuie să consulți imediat medicul dentist. Tratarea infecțiilor cât mai repede posibil ajută la protejarea implanturilor, gingiilor și dinților din jur.

Leziuni ale gingiilor, oaselor și vaselor de sânge

Gingiile sau vasele de sânge se pot deteriora în timpul unei operații de implant dentar. Când se întâmplă acest lucru, implantul nu se fixează bine și se deteriorează și țesutul din jurul său. De aceea, este bine ca atunci când ai nevoie de un implant dentar să apelezi doar la medici cu experiență în inserarea implanturilor dentare. Pe de altă parte, dacă s-a întâmplat un accident în timpul operației de inserare și suferi de dureri sau dacă observă că implantul s-a slăbit, ar trebui să consulți imediat un specialist.

Leziuni ale nervilor

Dacă simți amorțeală sau furnicături în gură, la nivelul feței sau gingiilor, acestea ar putea fi rezultatul unei leziuni la nivelul nervilor. Consultă un medic stomatolog pentru a evalua nivelul de afectare a nervilor. Prin analize și proceduri speciale acesta își va da seama ce are de făcut pentru a remedia situația. De asemenea, ca să eviți astfel de neplăceri, înainte de inserarea unui implant dentar ar fi bine să apelezi la un doctor care înainte de operație îți solicită un computer tomograf a zonei tratate ca să poată plasa corect implanturile și să evite deteriorarea acestora.

Probleme ale sinusurilor

Inserarea greșită a implanturilor în maxilarul superior poate duce la probleme cu sinusurile. De asemenea, un implant ajustat necorespunzător poate perfora cavitatea sinusală și poate provoca dureri de cap și alte probleme legate de sinusuri. Și pentru evitarea unei astfel de probleme radiografiile sunt cea mai bună măsură de protecție. Cu ajutorul unei radiografii  sau al unui computer tomograf un medic cu experiență își poate da seama ușor unde este cea mai potrivită locație de inserare a implanturilor.

Fractura de implant

În cazuri foarte rare implantul dentar se poate fractura atunci când asupra lui acționează o forță foarte mare. Probabilitatea să se întâmple un astfel de lucru este extrem de mică, dar dacă totuși se întâmplă, pacientul va avea nevoie de un implant nou. Pentru evitarea unei astfel de situații trebuie să eviți alimentele foarte tari.

De asemenea, evită să strângi dinții cu putere. Încearcă să-ți relaxezi maxilarul. Poți chiar să folosești un dispozitiv special noaptea pentru a evita încleștarea maxilarului dacă ai acest obicei pentru că îți poate dăuna nu doar implanturilor pe care le ai, ci și dinților tăi naturali.

Sănătate precară

Afecțiunile medicale precum diabetul și osteoporoza pot afecta oasele și implicit stabilitatea implanturilor dentare. De aceea, ai nevoie de un sistem imunitar puternic și de o densitate osoasă optimă pentru o operație de implant dentar. Așadar, înainte de a opta pentru această procedură, discută cu medicul tău stomatolog, prezintă-i situația ta medicală și află ce îți recomandă.

Dacă ți-a plăcut acest articol citește și:  Implant dentar preț Brașov-Interviu cu Dr. Tatiana Costea

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.