Category Archives: Articole

Rezectia apicala Brasov: ce este si cand se recomanda?

Rezecția apicală: ce este și când se recomandă? 

În zilele noastre, unul din principalele scopuri ale medicilor stomatologi este să trateze dinții naturali și să-i păstreze cât mai mult timp pe arcadă. Din multe puncte de vedere extracția dinților este considerată o măsură extremă și, dacă are alternative, medicul dentist va face orice ca s-o evite până în ultimul moment. 

Ce este rezecția apicală? 

Alături de tratamentul de canal, rezecția apicală este una din cele două cele mai utilizate alternative ale medicilor dentiști la extracția dentară. Prin rezecția apicală se înțelege o procedură medicală care presupune îndepărtarea chirurgicală a focarelor de infecție din vârful rădăcinii dintelui sau dintr-o zonă apropiată acestuia.  

La rezecția apicală se apelează în general atunci când tratamentul de canal nu a avut succes sau din anumite motive anatomice nu se poate efectua. 

De cele mai multe ori, rezecția apicală se efectuează pe canini și incisivi și se evită în cazul molarilor, dinți cu mai multe rădăcini. În termeni de specialitate, această operație se numește apicectomie. 

Pentru ca rezecția apicală să aibă succes, pacientul trebuie să apeleze la medicul dentist cât mai curând, imediat ce constată că se confruntă cu o problemă la nivelul cavității bucale, sau, în mod ideal, să meargă la dentist înainte să aibă o problemă majoră și să solicite măcar două controale de rutină pe an.   

Dacă dintele este foarte afectat și deteriorarea osoasă este mai mare de un centimetru în diametru, atunci rezecția apicală nu poate avea succes și în astfel de situații, de cele mai multe ori, medicii dentiști recomandă pacienților lor alte metode de tratament. 

Pentru a crește șansele de succes ale unei rezecții apicale și implicit ale salvării unui dinte afectat, este important ca o dată pe an să beneficiezi la sugestia medicului de un control radiologic prin care se pot depista în timp util eventualele chisturi care pot apărea la rădăcina dinților. 

Pe de altă parte, neglijarea problemelor dentare pe termen lung și a semnalelor de alrmă, conduc la un proces patologic care face imposibilă implementarea metodelor de conservare a dinților. rezectie-apicala-brasov

Când ar trebui să beneficiezi de o rezecție apicală? 

Dacă medicul dentist descoperă la rădăcina unui dinte o formațiune ca un chist sau un granulom, atunci cel mai probabil îți va recomanda o rezecția apicală. De asemenea, dacă dintele tău este afectat, dar nu există acces la canalul radicular pentru a-l trata, indiferent dacă este vorba de o anomalie congenitală, de existența unui pivot radicular sau de o coroană dentară, atunci se va apela la o rezecție apicală. 

De cele mai multe ori rezecțiile apicale devin necesare din cauza chisturilor prezente la rădăcina dinților. Chisturile arată ca un sac umplut cu lichid, în general puroi, iar pentru pacient cauzează o serie de probleme cum ar fi: un disconfort continuu, ganglioni limfatici umflați, cefalee etc. 

Când este contraindicată rezecția apicală? 

Există și situații în care rezecția apicală este contraindicată, dar nu putem stabili niște tipare clare fără un consult stomatologic efectuat în acest sens.  

De obicei, rezecția apicală este contraindicată pacienților ai căror dinți sunt excesivi de mobili, care au tulburări de coagulare a sângelui, care au un proces canceros în organism sau care se confruntă cu imunodeficiențe în stadii avansate de evoluție. 

De asemenea, rezecția apicală este contraindicată și persoanelor care suferă de boli cronice severe cum ar fi: diabetul zaharat, bolile cardiace ischemice, hipertensiunea, astmul și multe altele.

Nu se poate efectua o operație de rezecție apicală nici dacă există fisuri în rădăcina dintelui afectat, sau dacă rădăcinile dintelui adiacent sunt foarte apropiate de rădăcina dintelui afectat. 

Dar cum am menționat și în rândurile de mai sus, fiecare pacient are o situație diferită și, concret, doar un medic specializat în astfel de operații îți poate spune dacă poți sau nu beneficia de o rezecția apicală. 

De reținut!

Chisturile, principala cauză pentru care dinții noștri pot avea nevoie de o rezecție apicală, se pot dezvolta fără a determina apariția niciunui tip de simptome. De aceea, controalele de rutină sunt extrem de importante și nu ar trebuie neglijate de nicio persoană care pune un accent deosebit pe sănătatea dinților săi! 

 

4 întrebări frecvente despre fațetele dentare

1.Ce sunt fațetele dentare și ce trebuie să știi despre ele? 

 Ai văzut vreodată la televizor vedete care apar peste noapte în fața camerelor de luat vederi cu un zâmbet complet nou față de cel pe care îl știai? Dacă este vorba de o schimbare radicală, care s-a petrecut într-un timp foarte scurt, cel mai probabil este vorba de un tratament cu fațete dentare! 

Pe înțelesul tuturor, fațetele dentare sunt un tip de proteză reprezentată de o foiță de ceramică foarte fină, sau de oxid de zirconiu, care se cimentează pe suprafața vizibilă a dinților, în special pe dinții din față. 

Majoritatea persoanelor care optează pentru fațete dentare li se recomandă acest tip de tratament pentru a trata diferite afecțiuni precum: 

  • discromia dentară care apare în general la persoanele care au folosit fluor în exces sau tetraciclină; 
  • deteriorare prin tocire excesivă sau ciobire; 
  • diastema și trema dentară, sau în termeni populari strungăreață; 
  • anomalii de poziționare. 

Din punct de vedere al metodei de tratament, există fațete dentare care necesită o pregătire în prealabil a dinților prin șlefuirea smalțului vestibular pentru reducerea volumului lor și fațete dentare care pot fi aplicate direct pe dinți deoarece aceștia au deja o dimensiune potrivită montării lor. 

2.Cum se realizează fațetele dentare? 

Numai un medic stomatolog cu experiență poate decide care sunt dinții ce trebuie pregătiți sau nu în vederea montării unor fațete dentare. Decizia ține cont de particularitățile fiecărui pacient în parte, de caracteristicile dinților lui și de modelul de fațete ales. 

După pregătirea dinților, următoarea etapă este amprentarea și transferul modelelor în cadrul unui laborator special, de tehnică dentară. În acest, sens, este foarte important să alegi un cabinet stomatologic foarte performant, cu dotări de ultimă generație, dar și cu tehnicieni specializați în fațete dentare așa cum este cazul cabinetului Dental West, pentru a avea parte de o satisfacție garantată! 

Următorul pas este cimentarea fațetelor, rând pe rând, cu un adeziv special, menit să susțină fațetele direct pe suprafața dinților naturali și să le redea acestora funcțiile inițiale, astfel încât pacientul să nu fie nevoit să-și schimbe dieta sau stilul de viață. 

În general, un astfel de tratament durează aproximativ o săptămână și presupune o serie de procedee deloc dureroase pentru pacient.  

3. De ce să investești în fațete dentare? 

În ultimii ani, fațetele dentare se bucură de o popularitate deosebită în rândul starurilor și nu numai. Multe actrițe , modele, cântărețe sau prezentatoare TV aleg să-și acopere dinții cu fațete pentru a obține un zâmbet perfect. Dar asta nu înseamnă că cei care nu pășesc în lumina reflectoarelor nu adoră fațetele exact în aceeași măsură. 

Un principal avantaj al fațetelor este faptul că sunt foarte rezistente și au o lungă durată de viață. De asemenea, ele nu deteriorează dinții naturali, ci îi întăresc și îi protejeză, ținându-i la distanță față de acțiunea factorilor externi. 

Mai mult, materialele din care sunt realizate fațetele dentare sunt alese în așa fel încât să fie complet compatibile cu țesuturile din cavitatea bucală, motiv pentru care nu irită gingia și se simt perfect natural. 

Fațetele se montează în general pentru îmbunătățirea culorii dinților într-un mod radical, atunci când o simplu tratament de albire nu poate oferi rezultate remarcabile. Dar pe lângă acest avantaj, ele izolează pulpa dentară și astfel, persoanele cu dinți sensibili se simt mult mai bine cu fațete și nu mai trebuie să-și facă atât de multe griji pentru temperatura alimentelor pe care le consumă. 

Realizate responsabil, fațetele dentare au un aspect foarte natural și au proprietăți similare cu smalțul dinților, atât în privința translucidității, cât și a texturii, culorii sau rezistenței mecanice. 

4.La ce trebuie să fii atent atunci când apelezi la fațete dentare?  

După cum ți-ai dat seama și din acest articol, fațetele dentare au o mulțime de beneficii, dar singurul lucru de care trebuie să ții cont atunci când apelezi la o astfel de metodă de tratament este alegerea cabinetului stomatologic potrivit. Nu miza pe cea mai convenabilă ofertă, ci alege un cabinet stomatologic de încredere, cu o reputație bună în ceea ce privește astfel de metode de tratament, pentru a avea parte de cele mai bune rezultate! 

De ce apar cariile dentare și cum le prevenim?

carii-plombe-obturatii-dentare

De ce apar cariile dentare? 

În privința igienei orale, apariția cariilor dentare este unul din cele mai de temut fenomene pentru majoritatea persoanelor. Din fericire însă, în cele mai multe cazuri, cariile dentare sunt niște probleme relativ ușor de identificiat la dentist, dar și de tratat, atât la adulți, cât și la copii. 

Din punct de vedere medical, cariile reprezinte niște procese cronice, prin care se distrug țesutuile dure ale dinților și care provoacă necroza acestora. Cariile nu au un caracter inflamator, mai ales în faza incipientă, când nu au devenit încă atât de profunde încât să afecteze pulpa dintelui. Iar identificate în timp util, se pot trata în cadrul unui cabinet stomatologic profesional, simplu, rapid și fără durere. 

Care sunt motivele pentru care apar cariile dentare? 

Există mai multe motive care conduc la formarea cariilor dentare. Unul din acestea este igiena dentară precară, altul poate fi nivelul scăzut de fluor, altul alimentația și nu în ultimul rând, putem aminti și fumatul ca una din cauzele pentru care poți dezvolta carii dentare.  

De exemplu, atunci când nu te speli pe dinți într-un mod corect, bacteriile de la nivelul cavității bucale favorizează apariția acizilor care distrug stratul protector al dintelui și astfel apar cariile dentare.  

De asemenea, dacă consumi prea mult zahăr, miere, gem, ciocolată sau alte alimente dulci și nu te speli pe dinți în mod regulat, după masă, riscul de apariție a cariilor dentare crește semnificativ. 

Despre fumat în relație cu cariile dentare, putem spune că este un factor de risc deoarece fumul produs de țigări reduce producția de salivă și astfel se reduce și protecția naturală a corpului împotriva acizilor care afectează dinții. 

Care sunt simptomele după care îți dai seama că ai o carie? 

Cel mai simplu și rapid mod de a verifica dacă ai sau nu carii este un consult stomatologic de specialitate. Tocmai pentru că în faza incipientă cariile nu cauzează niciun fel de simptome, pentru o persoană fără experiență și cunoștințe medicale, este destul de dificil să verifice dacă are sau nu carii.  

Cariile dentare încep să deranjeze atunci când au ajuns într-un stadiu destul de avansat de evoluție și atunci chiar se transformă într-o problemă majoră pentru pacient. De aceea, pentru a afla din timp dacă are sau nu carii dentare, orice persoană ar trebui să meargă în mod regulat la medicul dentist.  

Cariile devin vizibile chiar și pentru necunoscători atunci când pe suprafața dintelui apar niște colorații negre, maronii sau gri. De asemenea, dacă observi chiar și cea mai mică durere la nivelul cavității bucale sau ai o respirație urât mirositoare, deși te speli pe dinți cu responsabilitate, atunci s-ar putea să ai carii dentare și ar fi bine să mergi cât mai repede la dentist. 

Cum se poate preveni apariția cariilor dentare? 

Cariile dentare, așa cum este cazul multor altor afecțiuni ale dinților, se previn cel mai eficient prin păstrarea unei igiene orale optime. În acest sens, se recomandă un periaj dentar corect, de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara și folosirea aței dentare și a apei de gură pentru a elimina toate resturile de alimente care pot rămâne blocate în spațiile dintre dinți. 

De asemenea, medicii stomatologi recomandă pacienților lor să aibă grijă și la alimentația lor zilnică. Produsele bogate în carbohidrați sunt dăunătoare pentru dinți, la fel ca băuturile răcoritoare și dulciurile. Mai mult, pentru o prevenție eficientă a cariilor dentare, este importantă și renunțarea completă la fumat. 

Nu în ultimul rând, un lucru pe care vrem să-l subliniem în mod deosebit în privința cariilor dentare, este importanța controalelor stomatologice periodice. În mod ideal, ar fi bine să mergi la dentist măcar de două ori pe an și ori de câte ori identifici o problemă la nivelul cavității bucale. 

Spre deosebire de multe alte afecțiuni, cele care țin de cavitatea bucală nu se vindecă de la sine și nici nu prea poți face mare lucru de unul singur, acasă. Așa cum este și cazul cariilor dentare de exemplu, odată ce ai ajuns să te confrunți cu o astfel de situație, singura soluție este să mergi să te tratezi. 

Boala parodontală sau parodontoza explicată pe limba pacienților

Ce este boala parodontală și cum se poate trata ea? 

Boala parodontală este una din cele mai grave afecțiuni de la nivelul cavității bucale. Ea este o problemă care, netratată, poate conduce în final la pierderea dinților.  

Boala parodontală se mai numește și parodontoza și este o afecțiune cronică ce determină deteriorarea structurilor complexe care fixează dinții în os. Această boală este cauzată în special de un dezechilibru de la nivelul speciilor bacteriene existente în gură. 

În ceea ce privește pierderea dinților, această boală este una din cele mai des întâlnite cauze și are ca efecte nu doar compromiterea masticației și esteticii bucale, ci și deteriorarea calității vieții și pierderea încrederii în sine. 

Boala parodontală este întâlnită sub diferite forme în proporție de aproximativ 50% la adulții cu vârste de peste 30 de ani și la peste 70% la adulții cu vârste de peste 65 de ani. De asemenea, în anumite condiții, ea poate apărea și la copii.  

Care sunt cauzele care determină apariția bolii parodontale? 

Există foarte mulți factori care determină apariția bolii parodontale, dar cel mai important dintre ei este echilibrul de la nivelul plăcii bacteriene. În mod natural, la nivelul cavității orale, există multe specii de bacterii care dacă se dezvoltă în mod exagerat pot determina afecțiuni grave. Dar cu o igienă orală corespunzătoare, excutată de către pacient acasă prin periajul zilnic de minimum două ori pe zi și foosirea aței dentare și a apei de gură, această placă bacteriană poate fi ținută sub control și astfel ea devine inofensivă. De asemenea, tot pentru o dentiție sănătoasă, se recomandă și efectuarea a minimum două controale stomatologice pe an, pentru ca medicul dentist să poată identifica din timp eventualele probleme dentare. 

Neîndepărtată zilnic, prin periaj, placa bacteriană se întărește și se depune supra sau subgingival, sub formă de tartru. Acest tartru nu mai poate fi îndepărtat acasă, printr-un simplu periaj, și din acest motiv sunt necesare vizitele periodice la dentist. 

Alte cauze pentru care poate apărea boala parodontală sunt problemele de sănătate precum: diabetul, dereglările hormonale sau afecțiunile psihologice, dar și stresul, fumatul, alimentația incorectă, factorii genetici și administrarea unor anumite medicamente. 

Cum îți dai seama dacă suferi de boala parodontală? 

Există o serie de simptome pe care dacă le resimți, ar trebui să-ți pui niște semne de întrebare și să faci o vizită la medicul stomatolog ca să vezi dacă nu cumva suferi de boala parodontală.  

Primul dintre acestea este respirația urât mirositoare cu toate că respecți o rutină orală optimă în privința periajului. Al doilea este retracția gingivală și expunerea rădăcinilor dentare.  

Ar trebui s-ți dea imediat de gândit și durerea resimțită la nivelul gurii în timpul mestecării alimentelor, dar și senzația de disconfort la contactul cu alimente foarte calde sau foarte reci.  

De asemenea, dacă dinții tăi sunt mobili sau observi migrări dentare, există șanse mari să te confrunți cu boala parodontală și ca să nu-ți pierzi dinții ar trebui să acționezi imediat în consecință! 

Cum se tratează boala parodontală? 

Nu există o formulă universală de tratament a bolii parodontale întrucât aceasta se tratează diferit de la pacient la pacient, în funcție de stadiul ei de evoluție. Cele mai simple sunt cazurile de gingivită care se tratează prin eliminarea factorilor care au condus la apariția lor ca de exemplu: placa bacteriană și tartrul. 

 În cazurile mai avansate, tratamentele se desfășoară pe mai multe etape, însă la fel ca în situația gingivitelor se începe mai întâi cu îndepărtarea factorilor de risc. Pentru refacerea echilibrului clasic al speciilor bacteriene din gură se pot efectua chiuretaje radiculare sau se poate utiliza terapia prin laser.  

Terapia prin laser este un tratament foarte modern și eficient, care reduce semnificativ nevoia de utilizare a bisturiului sau a suturilor, lucru pentru care este considerată un tip de terapie foarte confortabil pentru pacient.  

Unul dintre efectele terapiei cu laser este decontaminarea subgingivală și eliminarea bacteriilor chiar și din cele mai puțin accesibile zone de la nivelul gurii. Acum, medicii, cu ajutorul laserului, pot acționa într-un mod în care nu era posibil prin tratamentele clasice, oferind pacienților lor rezultate eficiente și sigure, pe termen lung. 

Un alt tratament eficient este injectarea de PRP în pungile parodontale. PRP sau Platelet rich plasma este obținut prin centrifugarea sângelui și obținerea fracțiunii cu trombocite și leucocite. Acest concentrat de factori de creștere și vindecare are avantajul că provine de la pacient, deci este complet tolerat de către organism și stimulează vinecarea pungilor parodontale și scădderea infalamației. Procedeura se realizează în cabinet, atât recoltarea sângelui,centrifugarea și injectarea local în zonele unde există defecte parodontale.

CONCLUZIE

Boala parodontală sau parodontoza este o afecțiune cronică care se datorează în primul rând dezechilibrului dintre bacteriile din cavitatea orală. Odată declanșată, boala parodontală trebuie ținută sub control pentru a împiedica evoluția ei și pierderea dinților. Tratamentele pentru boala parodontală variază de la simplul detartraj la tratamente mai complexe precum: chiuretaj subgingival, dezinfectarea pungilor parodontale cu laserul și aplicarea de PRP în defectele parodontale.

Totul despre cum alegi un aparat dentar? 

ortodontie brasov

Cine nu își dorește să aibă o dantură frumoasă și sănătoasă? O astfel de realizare este visul oricărei persoane, mai ales dacă dinții săi nu sunt perfect aliniați.  

Pentru corectarea poziției dinților, cea mai eficientă și cea mai sigură metodă de tratament este aparatul ortodontic. Un astfel de aparat dentar nu se recomandă doar în cazul copiilor, așa cum cred foarte multe persoane. 

În realitate, conform statisticilor, se pare că din cinci pacienți care folosesc un aparat ortodontic, unul este adult. Cu alte cuvinte, nu este niciodată prea târziu pentru montarea unui astfel de dispozitiv stomatologic. 

ortodontie brasov

Care sunt motivele pentru care ar trebui să optezi pentru un aparat dentar? 

 Există foarte multe motive pentru care ar trebui să iei în calcul investiția într-un aparat dentar.

  • De exemplu, dacă ai dinții înghesuiți ori dacă ai o respirație grea chiar și după ce te-ai spălat corespunzător, ai folosit ață dentară și apă de gură, înseamnă că ai putea beneficia de un apart dentar. 
  • De asemenea, dacă dinții tăi au crescut într-o poziție incorectă, pentru a-i corecta tot aparatul dentar s-ar putea să fie cea mai bună soluție. 
  • Aparatul dentar este folositor și dacă mușcătura ta este incorectă. De exemplu, dacă maxilarul tău este aliniat greșit sau dacă dinții tăi sunt depărtați unul de celălalt.  

Cum se alege corect un aparat dentar pentru a beneficia de cele mai bune rezultate? 

 Persoana care decide întotdeauna care este cel mai bun tip de aparat dentar care se potrivește unui pacient este medicul ortodont. Într-unele cazuri, pentru montarea corectă a aparatului, dacă dantura este prea înghesuită, poate fi nevoie chiar și de o extracție dentară în prealabil. De asemenea, o radiografie dentartă panoramică poate fi și ea o unealtă utilă în vederea stabilirii necesității montării unui aparat dentar.  

În funcție de tipul lor, există aparate fix sau mobile, iar în ceea ce privește durata de purtare, putem spune că se recomandă o perioadă de tratament cuprinsă între șase luni și trei ani, în funcție de modul în care evoluează condiția fiecărei persoane în parte. 

Sănătatea gingiilor, precum și calitatea masei osoase sunt și ele două condiții de bază care influențează perioada de purtare a aparatelor ortodontice. În general, aparatele mobile se poartă pentru o perioadă mai scurtă de timp decât cele fixe.  

Când ne gândim la aparate dentare, ne gândim în general la aparate fixe, prevăzute cu dispozitive care se lipesc pe dinți și sunt cunoscute și sub numele de brakeți, Acestea se confecționează din metal sau ceramica și se montează pe partea exterioară a danturii.  

Există și aparate invizibile la care bretelele de susținere se montează pe partea interioară a dinților și nu sunt realizate din metal, ci dintr-un material ceramic ce imită foarte bine culoarea naturală a danturii. 

Dacă ți-ai pus un aparat dentar și ai o senzație de disconfort la început, să nu-ți faci griji deoarece nu ești singura persoană care trece printr-o astfel de situație, iar în general durerea dispare de la sine în doar câteva zile. Pentru a trece mai ușor peste această perioadă de început însă, să știi că poți apela la un analgezic recomandat de medicul tău dentist. 

Cum trebuie să-ți îngrijești dantura dacă porți un aparat dentar? 

Persoanele care poartă aparate dentare trebuie să folosească un tip special de periuțe de dinți pentru curățare. De asemenea, atunci când se spală pe dinți ar trebui să efectueze periajul la un unghi de 45 de grade. În timpul periajului, mișcarea trebuie să fie blândă și circulară. Mai mult, periajul dinților trebuie să înceapă cu dinții de sus și să continue cu cei de jos. 

Persoanele care poartă un aparat dentar ar trebui să apeleze și la medicul dentist pentru o igienizare profesională de cel puțin două ori pe an și să solicite un consult stomatologic de măcar trei ori pe an. 

Când aparatul dentar nu mai este necesar, se recomandă purtarea unui dispozitiv de contenție, care poate fi ori o gutieră de cotenție ori un retainer colat. Acestea se poartă în general pentru o perioadă de șase luni și se recomandă în special adulților, nu celor care poartă aparate dentare în adolescență sau în copilărie. Astfel, medicul se asigură că rezultatele obținute cu ajutorul aparatului se mențin în timp, iar dinții nu revin la forma lor inițială după îndepărtarea acestuia.

CONCLUZIE 

Dacă crezi că ai nevoie de un aparat dentar sau dacă ți-a fost deja recomandat de către medicul dentist va trebui să decizi ce fel de aparat dentar îți dorești și dacă se potrivește pentru situația ta. Online îți punem la dispoziție explicații pe limba pacienților pentru a-ți clarifica cât mai multe întrebări și te așteptăm în clinicile noastre stomatologice din Brașov pentru a discuta față în față cu un medic specialist în ortodonție.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.