Daca sunteti în situația de a avea nevoie de o coroană dentară („un dinte de porțelan”) va trebui să decideți impreuna cu medicul dentist care este cea mai bună soluție pentru dumneavoastră. Acest lucru presupune înțelegerea faptului ca exista diferite tipuri de coroane dentare cu costuri diferite.
Pentru cerințe estetice ridicate cele mai bune coroane sunt cele integral ceramice și cele din porțelan pe zirconiu. Acestea pot mima culoarea și transluciditatea dinților naturali, integrandu-se perfect printre ceilalți dinți de pe arcada. Mai mult decât atât, tehnicianul le poate realiza diferite detalii anatomice adaptate în funcție de forma și aspectul dorit de pacient.
O altă variantă este cea a coroanelor metalo-ceramice care au un miez metalic placat cu un un strat de ceramică. Acestea sunt funcționale în ceea ce privește masticația și vorbirea dar reprezintă un compromis din punct de vedere estetic. Culoarea nu se poate individualiza și sunt mult mai opace, dând astfel aspectul de “dinte fals”. Pe de alta parte, prețul lor este cel mai convenabil.
În ceea ce privește etapele realizării unei coroane dentare, acestea sunt de obicei cuprinse între 2 și 4 vizite la medicul dentist.
1. Consultația
Într-o prima etapă medicul trebuie să decidă dacă aveți într-adevăr nevoie de o coroană dentară sau se poate opta pentru o variantă mai conservatoare cum ar fi obturația(plomba). Este necesara o radiografie dentara pentru dintele sau dintii care ar urma sa aiba o coroana dentara. Tot în această ședință vi se va explica întreaga procedură, timpul și prețul coroanei.
2. A doua vizită
In a doua vizita se pregatesc dintii pentru viitoarea coroana. Se fac tratamente de canal pentru dintii care vor fi acoperiti cu coroana dentara. dintelui care ar presupune indepartarea si distrugerea coroanei. Medicul dentist va înregistra culoarea și va șlefui dintele pentru viitoarea coronă, adică îl vă prepara prin frezare. Pentru confortul pacientului șlefuirea se poate realiza sub anestezie locală. Tot acum, doctorul va lua și amprentele pentru a trimite tehnicianului dentar toate informațiile necesare.
3. Proba coroanei
În caz că este nevoie de anumite modificări în ceea ce privește forma și culoarea, coroana se va retrimite în laborator pentru ajustări. Dacă totul este pe placul pacientului atunci se poate trece direct la cimentare în aceeași ședință.
4. Cimentarea
Aceasta reprezintă fixarea coronei definitiv în cavitatea bucală și adaptarea ei astfel încât pacientul să o simtă ca făcând parte din ansamblul dentar existent.
Acestea sunt doar informații generale menite să vă orienteze în ceea ce privește terminologia și protocoalele medicale dar nu substituie discuția cu medicul dentist adaptată cazului dumneavoastră. Sperăm că v-au fost utile iar pentru orice sfat și detalii suplimentare referitoare la coroanele dentare vă așteptam în clinicile noastre!