4 întrebări frecvente despre fațetele dentare

fațete dentare brasov

1.Ce sunt fațetele dentare și ce trebuie să știi despre ele? 

 Ai văzut vreodată la televizor vedete care apar peste noapte în fața camerelor de luat vederi cu un zâmbet complet nou față de cel pe care îl știai? Dacă este vorba de o schimbare radicală, care s-a petrecut într-un timp foarte scurt, cel mai probabil este vorba de un tratament cu fațete dentare! 

Pe înțelesul tuturor, fațetele dentare sunt un tip de proteză reprezentată de o foiță de ceramică foarte fină, sau de oxid de zirconiu, care se cimentează pe suprafața vizibilă a dinților, în special pe dinții din față. 

Majoritatea persoanelor care optează pentru fațete dentare li se recomandă acest tip de tratament pentru a trata diferite afecțiuni precum: 

  • discromia dentară care apare în general la persoanele care au folosit fluor în exces sau tetraciclină; 
  • deteriorare prin tocire excesivă sau ciobire; 
  • diastema și trema dentară, sau în termeni populari strungăreață; 
  • anomalii de poziționare. 

Din punct de vedere al metodei de tratament, există fațete dentare care necesită o pregătire în prealabil a dinților prin șlefuirea smalțului vestibular pentru reducerea volumului lor și fațete dentare care pot fi aplicate direct pe dinți deoarece aceștia au deja o dimensiune potrivită montării lor. 

2.Cum se realizează fațetele dentare? 

Numai un medic stomatolog cu experiență poate decide care sunt dinții ce trebuie pregătiți sau nu în vederea montării unor fațete dentare. Decizia ține cont de particularitățile fiecărui pacient în parte, de caracteristicile dinților lui și de modelul de fațete ales. 

După pregătirea dinților, următoarea etapă este amprentarea și transferul modelelor în cadrul unui laborator special, de tehnică dentară. În acest, sens, este foarte important să alegi un cabinet stomatologic foarte performant, cu dotări de ultimă generație, dar și cu tehnicieni specializați în fațete dentare așa cum este cazul cabinetului Dental West, pentru a avea parte de o satisfacție garantată! 

Următorul pas este cimentarea fațetelor, rând pe rând, cu un adeziv special, menit să susțină fațetele direct pe suprafața dinților naturali și să le redea acestora funcțiile inițiale, astfel încât pacientul să nu fie nevoit să-și schimbe dieta sau stilul de viață. 

În general, un astfel de tratament durează aproximativ o săptămână și presupune o serie de procedee deloc dureroase pentru pacient.  

3. De ce să investești în fațete dentare? 

În ultimii ani, fațetele dentare se bucură de o popularitate deosebită în rândul starurilor și nu numai. Multe actrițe , modele, cântărețe sau prezentatoare TV aleg să-și acopere dinții cu fațete pentru a obține un zâmbet perfect. Dar asta nu înseamnă că cei care nu pășesc în lumina reflectoarelor nu adoră fațetele exact în aceeași măsură. 

Un principal avantaj al fațetelor este faptul că sunt foarte rezistente și au o lungă durată de viață. De asemenea, ele nu deteriorează dinții naturali, ci îi întăresc și îi protejeză, ținându-i la distanță față de acțiunea factorilor externi. 

Mai mult, materialele din care sunt realizate fațetele dentare sunt alese în așa fel încât să fie complet compatibile cu țesuturile din cavitatea bucală, motiv pentru care nu irită gingia și se simt perfect natural. 

Fațetele se montează în general pentru îmbunătățirea culorii dinților într-un mod radical, atunci când o simplu tratament de albire nu poate oferi rezultate remarcabile. Dar pe lângă acest avantaj, ele izolează pulpa dentară și astfel, persoanele cu dinți sensibili se simt mult mai bine cu fațete și nu mai trebuie să-și facă atât de multe griji pentru temperatura alimentelor pe care le consumă. 

Realizate responsabil, fațetele dentare au un aspect foarte natural și au proprietăți similare cu smalțul dinților, atât în privința translucidității, cât și a texturii, culorii sau rezistenței mecanice. 

4.La ce trebuie să fii atent atunci când apelezi la fațete dentare?  

După cum ți-ai dat seama și din acest articol, fațetele dentare au o mulțime de beneficii, dar singurul lucru de care trebuie să ții cont atunci când apelezi la o astfel de metodă de tratament este alegerea cabinetului stomatologic potrivit. Nu miza pe cea mai convenabilă ofertă, ci alege un cabinet stomatologic de încredere, cu o reputație bună în ceea ce privește astfel de metode de tratament, pentru a avea parte de cele mai bune rezultate!