Care sunt etapele pentru inserarea unui implant dentar?

implant-dentar-pret-brasov

Operațiile de inserare a implanturilor dentare sunt  intervenții chirurgicale care se desfășoară în ambulatoriu, efectuate într-o etapă sai două, pe o durată de timp destul de mică. După inserarea unui implant dentar durează un anumit interval de timp până zona tratată se vindecă și materialul din care este confecționat implantul fuzionează cu osul. Procesul de inserare a unui implant dentar implică mai mulți pași. Iată care sunt etapele pentru inseararea unui implant dentar:

  • Îndepărtarea/extracția dintelui afectat
  • Pregătirea maxilarului pentru inserarea implantului dentar, atunci când este necesar
  • Plasarea implantului dentar în zona potrivită
  • Vindecarea osului tratat
  • Fixarea bontului de vindecarea
  • Fixarea coroanelor care țin locul dinților naturali

Întregul proces poate dura mai multe luni de la început și până la sfârșit. O mare parte din acest timp este dedicată vindecării și așteptării până când materialul implantului fuzionează cu osul maxilarului. În funcție de situația în care te afli, procedura specifică implantului dentar presupune mai multe etape care uneori pot fi combinate.

Când este necesar adiția osoasă?

Dacă osul maxilarului nu este suficient de gros sau este prea moale, este posibil să ai nevoie de adiție osoasă înainte de a putea beneficia de o operație de inserare a unui implant dentar. Acest lucru se datorează faptului că mestecatul alimentelor exercită o presiune mare asupra osului și, dacă implantul și implicit osul în care acesta este inserat nu poate susține implantul, operația probabil ar eșua. O adiție osoasă poate crea o bază mai solidă pentru un implant.

Există mai multe materiale speciale pentru grefele osoase care pot fi folosite pentru a reconstrui un os maxilar. Opțiunile pot include o grefă osoasă naturală, cum ar fi un os preluat dintr-o altă locație a corpului, sau o grefă osoasă sintetică, cum ar fi materialul de înlocuire a osului, care poate oferi structuri de sprijin pentru un os mai solid. Discută cu medicul tău despre opțiunile pe care le ai dacă ai nevoie de o grefă osoasă ca să alegi opțiunea care va funcționa cel mai bine.

Poate dura câteva luni pentru ca osul transplantat să se solidifice suficient pentru a susține un implant dentar. În unele cazuri, este posibil să ai nevoie doar de adiție osoasă minoră, care poate fi făcută în același timp cu operația de implant. Starea osului maxilar determină cea mai potrivită procedură.

Inserarea implantului dentar

În timpul operației de inserare a unui implant dentar, chirurgul va face o tăietură pentru a deschide gingia și a expune osul. Este găurit osul pentru a plasa implantul dentar. Acesta va servi drept rădăcină pentru noul dintelui și cu cât este implantat mai bine și mai adânc în osul maxilarului, cu atât dintele artificial este mai solid.

Chiar și după inserarea implantului va rămâne în continuare un spațiu în locul dintelui natural pierdut până la fixarea coroanei dentare. Se poate opta pentru un tip de proteză parțială, temporară, care oferă danturii un aspect natural. În funcție de modul în care a fost fabricată, proteza poate avea nevoie de curățare pe timpul nopții.

Amplasarea bontului

Când osteointegrarea este completă, poți avea nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară pentru fixarea bontului, piesa pe care se va așeza în cele din urmă coroana dentară. Și această intervenție chirurgicală este minoră și se realizează cu anestezie locală.

Pentru plasarea bontului chirurgul va proceda în felul următor:

  • Va face o mică incizie la nivelul gingiei pentru a expune implantul dentar
  • Va atașa bontul deasupra implantului dentar
  • Țesutul gingival este apoi închis în jurul bontului, dar nu peste bont

În unele cazuri, bontul este atașat de stâlpul metalic al implantului dentar atunci când acesta este implantat.

Asta înseamnă că nu mai este necesar un pas suplimentar pentru atașarea bontului. Deoarece bontul iese dincolo de linia gingiei, el este vizibil atunci când deschizi gura – și așa va rămână până când medicul dentist va finaliza proteza dentară. Unor oameni nu le place acest aspect și preferă ca bontul să fie plasat într-o procedură separată.

După ce este plasat bontul, gingiile trebuie să se vindece timp de aproximativ două săptămâni înainte ca dintele artificial să poată fi atașat.