Avantajele unei coroane din zirconiu

coroane-zirconiu-brasov

O coroană dentară este un dispozitiv medical care acoperă un dinte compromis, ori pentru a-i reda rezistența, ori pentru a-i oferi un aspect mai plăcut. Un dinte care s-a fracturat, s-a crăpat sau s-a rupt poate beneficia din plin de o coroană dentară. Medicul stomatolog poate folosi coroane dentare din zirconiu, deoarece acestea sunt cel mai puternic material disponibil pentru restaurarea dinților deteriorați. Coroanele din zirconiu pot avea o viață foarte lungă, chiar și de zeci de ani de zile cu îngrijire adecvată și controale dentare de rutină.

De ce sunt necesare coroanele din zirconiu?

Înainte de fixarea unei coroane, stomatologii efectuează un examen medical pentru a se asigura că aceasta este cea mai potrivită opțiune pentru pacient. Coroanele pot fi plasate pe dinții adulților dacă aceștia s-au deteriorat. Cele mai comune motive pentru care s-ar putea să ai nevoie de o coroană dentară din zirconiu sunt:

  • Crăparea, facturarea sau ciobirea unui dinte natural;
  • Un tratament de canal efectuat recent
  • Inserarea unui implant dentar care s-a vindecat deja după operație

Cum știi dacă ești sau nu un candidat bun pentru a beneficia de coroane din zirconiu?

Procedura de montare a unei coroane dentare se realizează în mai puțin de o oră. De asemenea, se face sub anestezie locală, deci nu este necesară sedarea dacă nu există cumva motive pentru care aceasta ar putea fi necesară. Majoritatea pacienților care au nevoie de o coroană au parte de multiple beneficii de pe urma ei. Aceasta nu numai că îmbunătățește aspectul zâmbetului, dar ajută și la îmbunătățirea funcționalității generale a dinților.

Caracteristicile speciale pentru coroane din zirconiu

Coroanele din zirconiu, așa cum le spune și numele, sunt realizate din dioxid de zirconiu, un oxid de metal. Rezistența incredibilă a acestui material îl face cel mai popular material pentru coroanele dentare. Materialul integral ceramic nu necesită nicio substructură metalică inestetică pentru stabilitate, este rezistent la uzură și greu de spart.

Coroanele din zirconiu au fost introduse pentru prima dată în stomatologie în anul 2010. Înainte de ele zirconiul era folosit în stomatologie pentru stâlpi endodontici și implanturi dentare. Materialul vrac este furnizat laboratorului dentar sub formă de blocuri solide presate. Aceste blocuri sunt apoi frezate într-o coroană dentară sau un cadru tridimensional.

Nu există niciun fel de metale implicate în proces, ceea ce face ca marginile coroanei să aibă un aspect foarte plăcut din punct de vedere estetic, fără linii întunecate sau umbre inestetice.

Avantajele coroanelor dentare din zirconiu

Coroanele din zirconiu devin din ce în ce mai comune în stomatologie și oferă unele avantaje.

Rezistență

Unul dintre cele mai mari avantaje ale zirconiului este rezistența și durabilitatea sa. Gândește-te la cât de multă forță exercită dinții tăi din spate asupra alimentelor pe care le mesteci. De aceea coroanele trebuie să fie făcute dintr-un material puternic, așa ca zirconiul, pentru a face față acestei provocări. De asemenea, deoarece zirconiul este atât de puternic, un stomatolog nu va trebui să pregătească un dinte la fel de mult ca în cazul unei coroane metalice sau din alt material.

Longevitate

Coroanele din zirconiu se descurcă la fel de bine precum coroanele pe bază de metal și au o durată de viață foarte lungă. Coroanele din zirconiu, numite coroane monolitice din zirconiu, sunt deosebit de durabile.

Biocompatibilitate

Zirconiul este o alegere comună când vine vorba de coroane dentare și pentru biocompatibilitatea sa, ceea ce înseamnă că este foarte puțin probabil ca ele să provoace organismului o reacția alergică sau un răspuns imunologic cum ar fi o inflamație. Există multe studii care demonstrează faptul că aceste coroane au cantitate limitată de citotoxicitate.

Procedură realizată într-o singură zi

Coroanele din zirconiu pot fi modelate și direct în cabinetul stomatologic, fără ca medicul stomatolog să fie nevoit să trimită o amprentă a dintelui la un laborator pentru a o fabrica. Coroanele dentare se pot monta într-o singură vizită.

Multiple opțiuni la capitolul culoare

Coroanele din zirconiu pot fi fabricate în așa fel încât să se potrivească perfect cu dinții naturali, indiferent de nuanța lor. Din aceea ele arată mult mai natural decât celelalte tipuri de coroane dentare.