Cele mai bune metode de a păstra sănătatea gingiilor tale

gingii-sanatoase-gingivita

Când vine vorba de sănătatea gurii tale, nu contează doar cât de drepți sunt dinții tăi ori cât de strălucitor este zâmbetul tău, ci și cât de sănătoase sunt gingiile tale! Chiar dacă nu ai carii și ai o sănătate generală bună, asta nu înseamnă că ești imun la bolile gingivale. Deoarece nu provoacă durere, majoritatea oamenilor nici măcar nu știu de cele mai multe ori dacă suferă de boala gingivală sau, în termeni medicali, gingivită.

Ce este boala gingiilor sau gingivita?

Boala gingiilor debutează atunci când placa se acumulează sub și de-a lungul liniei gingiilor. Placa bacteriană este o substanță lipicioasă, plină de bacterii. Ea poate provoca infecții care rănesc gingia și osul, provocând boli ale gingiilor și carii dentare. Placa poate provoca, de asemenea, gingivita, cel mai timpuriu stadiu al bolii gingiilor. Gingivita face ca gingiile tale să devină:

  • inflamate;
  • delicate;
  • roșii;
  • umflate;
  • predispus la sângerare.

Din fericire, deoarece osul și țesutul care ține dinții în loc nu sunt afectate, daunele provocate de gingivită sunt reversibile.

De asemenea, puteți dezvolta și parodontoză, o formă avansată de boală a gingiilor. Parodontoza afectează oasele care țin dinții în loc. Lăsată netratată, parodontoza poate distruge gingiile, oasele și țesuturile care susțin dinții.

Parodontoza poate avansa până în momentul în care fibrele și osul care susțin dinții sunt distruse. Parodontoza îți poate afecta mușcătura și poate fi necesar ca dinții să fie extrași.

Potrivit specialiștilor, acestea sunt următoarele simptome care ar trebui să-ți dea de gândit cu privire la bolile gingivale:

  • Simți un gust prost în gură și ai o respirație grea;
  • Slăbirea sau căderea dinților naturali;
  • Gingii care sângerează ușor;
  • Gingii care sunt umflate, roșii sau sensibile;
  • Gingii care s-au depărtat de dinți;

Din fericire, bolile gingivale se pot preveni. Iată cum:

  1. Ață dentară

Folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi. Acest lucru ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și a alimentelor care nu sunt accesibile periuței de dinți, conform specialiștilor. Nu contează când folosești ața dentară. Folosește-o seara, dimineața, sau după prânz, ori când preferi.

  1. Nu neglija vizitele la stomatolog

Stomatologul poate detecta simptomele precoce ale bolilor gingivale dacă vă vedeți în mod regulat. În acest fel, simptomele pot fi tratate înainte de a deveni mai grave. O igienizare profesională este singura modalitate de a îndepărta tartrul. De asemenea, poate scăpa de orice urmă lăsată de placa bacteriană și care nu a putut fi îndepărtată prin periaj și folosirea aței dentare.

  1. Renunță la fumat

Încă un motiv pentru care ar trebui să renunți la fumat este asocierea fumatului cu bolile gingivale. Deoarece fumatul slăbește sistemul imunitar, este mai dificil să lupți împotriva unei infecții gingivale dacă fumezi. În plus, fumatul îngreunează vindecarea gingiilor după ce au fost deteriorate.

  1. Periază-ți dinții de două ori pe zi

Spală-te pe dinți după fiecare masă. Acest lucru ajută la îndepărtarea alimentelor și a plăcii bacteriene prinse între dinți și gingii. Spală-ți și limba, deoarece poate adăposti bacterii. Periuța ta de dinți ar trebui să aibă peri moi și să se potrivească confortabil în gură.

Ia în considerare o periuță de dinți cu baterii sau electrică. Acestea pot ajuta la reducerea gingivitei și a plăcii mai mult decât periajul manual. Schimbă periuțele de dinți sau capetele de periuță la fiecare trei până la patru luni sau mai devreme dacă perii încep să se sfărâme.

  1. Folosește pastă de dinți cu fluor

În ceea ce privește pasta de dinți, rafturile magazinelor sunt burdușite cu mărci care pretind că previn gingivita, împrospătează respirația și albesc dinții. Asigurați-te că alegi o pastă de dinți care conține fluor care îți protejează și dinții împotriva cariilor. După aceea, aroma și culoarea depind de tine!

  1. Folosește o apă de gură terapeutică

De obicei, disponibile fără prescripție medicală, apele de gură terapeutice pot ajuta la reducerea plăcii bacteriene, la prevenirea sau reducerea gingivitei, la reducerea vitezei cu care se dezvoltă tartrul și la multe alte probleme orale. În plus, o clătire ajută la îndepărtarea particulelor de alimente și a resturilor de mâncare din gură, deși nu este un înlocuitor bun pentru ața dentare sau periajul.