Cum să rămai cu dinții tăi până la 90 de ani (și mai mult)

Unii dintre noi ne-am cunoscut bunicii sau străbunicii cu dantura perfectă și probabil fără să fi avut vreodată contact cu stomatologul. Pe de altă parte cunoaștem și prieteni sau rude la vârste tinere cu proteze totale sau lucrări protetice extinse. 

Descoperă cum poți să te încadrezi în prima categorie și să îți păstrezi zâmbetul perfect toată viața!

 Spală-te pe dinți de 2 ori pe zi

Poate sună clișeic însă este cel mai important pas pentru sănătatea orală. Periajul manual ar trebui să dureze în medie 5 minute iar cel electric 2 minute. Igiena dentară corespunzătoare îți ia mai puțin de 1% din timpul întregii zile deci nu fă compromisuri. Alege metoda corectă de periaj pentru a nu traumatiza gingia. Foarte importantă este și pasta dinți pe care o folosești. În funcție de necesități există paste de dinți pentru albire, pentru dinți sensibili, pentru dinți parodontotici etc.

Dacă vrei să afli mai multe despre igiena dentară a copiilor poți citi articolul nostru detaliat pe acest subiect.

Vino la igienizare profesională de 2 ori pe an

Uneori tartrul se depune indiferent de cât de bine ne spălăm pe dinți. Tartrul se formează prin cristalizarea unor minerale din salivă și nu poate fi îndepărtat prin periaj deci dezvoltarea lui nu poate fi oprită în lipsa detartrajului. Neîndepărtarea tartrului duce la gingivită (inflamarea gingiei) și apoi la boala parodontală. Alt avantaj al ședințelor de profilaxie este faptul că medicul te vede o dată la 6 luni iar orice modificare negativă (de exemplu caria incipientă) poate fi depistată din timp. 

Află mai multe despre metodele de profilaxie și ce se întâmplă în timpul unei ședințe de profilaxie.

Vino la stomatolog cât mai repede când ai o problemă

Ca principiu general în stomatologie, cu cât amâni mai mult vizita cu atât va fi mai complicat, dureros și scump. De aceea este bine să vii cât mai repede dacă observi vreo modificare la nivelul dinților, buzelor, gingiilor, obrajilor, limbii. Orice pată, durere, formațiune neobișnuită, obturație defectă ar trebui să te facă să vii la o consultație.

Acest principiu se aplică cu atât mai mult în cazul cancerelor orale care sunt unele dintre cele mai rapide ca evoluție și pot lua forme înșelătoare.

Factori genetici 

Chiar dacă respecți pașii anteriori uneori trebuie să te lupți cu predispoziția genetică la anumite boli, iar cea mai răspândită este boala parodontală. Boala parodontală apare ori din lipsa prelungită a igienei orale sau/și datorată factorilor genetici. Semnele principale ale bolii parodontale sunt mobilitatea și sângerarea iar cea mai grea parte este că este o afecțiune cronică. Ce înseamnă cronică? Nu putem scăpa de ea definitiv dar o putem ține sub control!

Chiar dacă este a doua ca frecvență în pierderea dinților (după caria dentară), vestea bună este că boala parodontală beneficiază de numeroase metode de tratament. 

Dacă suferi de aceasta și vrei să afli mai multe poți citi articolul nostru dedicat ei.

În concluzie, pentru a-ți menține zâmbetul sănătos este foarte important să vii periodic la stomatolog dar și să menții o igienă dentară bună pentru că tu ești propriul tău medic dentist în restul zilelor când nu ne întâlnim!