De ce apar cariile dentare?
În privința igienei orale, apariția cariilor dentare este unul din cele mai de temut fenomene pentru majoritatea persoanelor. Din fericire însă, în cele mai multe cazuri, cariile dentare sunt niște probleme relativ ușor de identificiat la dentist, dar și de tratat, atât la adulți, cât și la copii.
Din punct de vedere medical, cariile reprezinte niște procese cronice, prin care se distrug țesutuile dure ale dinților și care provoacă necroza acestora. Cariile nu au un caracter inflamator, mai ales în faza incipientă, când nu au devenit încă atât de profunde încât să afecteze pulpa dintelui. Iar identificate în timp util, se pot trata în cadrul unui cabinet stomatologic profesional, simplu, rapid și fără durere.
Care sunt motivele pentru care apar cariile dentare?
Există mai multe motive care conduc la formarea cariilor dentare. Unul din acestea este igiena dentară precară, altul poate fi nivelul scăzut de fluor, altul alimentația și nu în ultimul rând, putem aminti și fumatul ca una din cauzele pentru care poți dezvolta carii dentare.
De exemplu, atunci când nu te speli pe dinți într-un mod corect, bacteriile de la nivelul cavității bucale favorizează apariția acizilor care distrug stratul protector al dintelui și astfel apar cariile dentare.
De asemenea, dacă consumi prea mult zahăr, miere, gem, ciocolată sau alte alimente dulci și nu te speli pe dinți în mod regulat, după masă, riscul de apariție a cariilor dentare crește semnificativ.
Despre fumat în relație cu cariile dentare, putem spune că este un factor de risc deoarece fumul produs de țigări reduce producția de salivă și astfel se reduce și protecția naturală a corpului împotriva acizilor care afectează dinții.
Care sunt simptomele după care îți dai seama că ai o carie?
Cel mai simplu și rapid mod de a verifica dacă ai sau nu carii este un consult stomatologic de specialitate. Tocmai pentru că în faza incipientă cariile nu cauzează niciun fel de simptome, pentru o persoană fără experiență și cunoștințe medicale, este destul de dificil să verifice dacă are sau nu carii.
Cariile dentare încep să deranjeze atunci când au ajuns într-un stadiu destul de avansat de evoluție și atunci chiar se transformă într-o problemă majoră pentru pacient. De aceea, pentru a afla din timp dacă are sau nu carii dentare, orice persoană ar trebui să meargă în mod regulat la medicul dentist.
Cariile devin vizibile chiar și pentru necunoscători atunci când pe suprafața dintelui apar niște colorații negre, maronii sau gri. De asemenea, dacă observi chiar și cea mai mică durere la nivelul cavității bucale sau ai o respirație urât mirositoare, deși te speli pe dinți cu responsabilitate, atunci s-ar putea să ai carii dentare și ar fi bine să mergi cât mai repede la dentist.
Cum se poate preveni apariția cariilor dentare?
Cariile dentare, așa cum este cazul multor altor afecțiuni ale dinților, se previn cel mai eficient prin păstrarea unei igiene orale optime. În acest sens, se recomandă un periaj dentar corect, de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara și folosirea aței dentare și a apei de gură pentru a elimina toate resturile de alimente care pot rămâne blocate în spațiile dintre dinți.
De asemenea, medicii stomatologi recomandă pacienților lor să aibă grijă și la alimentația lor zilnică. Produsele bogate în carbohidrați sunt dăunătoare pentru dinți, la fel ca băuturile răcoritoare și dulciurile. Mai mult, pentru o prevenție eficientă a cariilor dentare, este importantă și renunțarea completă la fumat.
Nu în ultimul rând, un lucru pe care vrem să-l subliniem în mod deosebit în privința cariilor dentare, este importanța controalelor stomatologice periodice. În mod ideal, ar fi bine să mergi la dentist măcar de două ori pe an și ori de câte ori identifici o problemă la nivelul cavității bucale.
Spre deosebire de multe alte afecțiuni, cele care țin de cavitatea bucală nu se vindecă de la sine și nici nu prea poți face mare lucru de unul singur, acasă. Așa cum este și cazul cariilor dentare de exemplu, odată ce ai ajuns să te confrunți cu o astfel de situație, singura soluție este să mergi să te tratezi.