De ce ne este frică de dentist?- un articol pentru toți pacienții speriați

Frica de dentist este una dintre cauzele pentru care, conform statisticilor, jumătate dintre români nu doresc să se prezinte la cabinetul stomatologic nici măcar o singură dată pe an. Tot din cauza fricii majoritatea pacienților tind să amâne tratamentele minim invazive și ajung în cabinetul stomatologic de urgență cu dureri sau infecții.

În acest articol vorbim despre de unde provine frica de dentist și cum îi ajutăm pe pacienți să o depășească în clinicile Dental West.

Reminiscențe din trecut

Este adevărat că stomatologia de acum câțiva zeci de ani nu era întocmai axată pe confortul și lipsa de durere a pacientului. Majoritatea pacienților anxioși au avut fie în timpul copilăriei fie ca adulți o experiență traumatizantă la stomatolog care i-a marcat producând acea “frică de halatul alb” și i-a împiedicat să vină de bună voie pentru a-și trata problemele stomatologice. Adevărul este că medicina dentară a evoluat în ultimii 20 de ani atât de mult încât există soluții rapide și fără durere la majoritatea afecțiunilor dentare. Nu uita că anestezia este prietena oricărui stomatolog!

Frica de necunoscut

Una dintre situațiile des întâlnite, mai ales în cazul copiilor sau a pacienților care nu au mai avut experiențe stomatologice este frica de necunoscut. În cabinetul stomatologic există o multitudine de instrumente și materiale care la o primă vedere ne pot impresiona. Mintea noastră începe să se întrebe la ce sunt folosite, dacă vor fi folosite pe noi sau dacă ne va durea. Chiar dacă vedem materiale în flacoane și seringi e important să știm că ele sunt folosite doar pentru depozitarea si aplicarea materialelor. La fel este și în cazul instrumentelor care pot avea tot felul de forme neobișnuite dar scopul lor nu este de a ne produce durere.


Cum depășim frica de dentist?

1. Comunicare

Comunicarea este cheia către o relație bazată pe încredere între tine și medicul stomatolog. Comunică deschis cu echipa medicală despre temerile tale. Odată ce dentistul este pus în gardă referitor la frica ta își poate adapta atitudinea și planul de tratament la nevoile tale. Spre exemplu, medicul poate stabili un cod de siguranță: atunci când simți durere sau disconfort poți ridica mâna stângă în semn să se oprească. De asemenea, medicul va comunica permanent cu tine, îți va explica fiecare etapă și ce fel de senzație urmează sa fie atunci când schimbă instrumentele.

2. Începe cu pași mici

Depășirea fricii de dentist începe atunci când devi mai puțin tensionat iar acest lucru se face gradual, pe măsură ce te obișnuiești cu scaunul stomatologic. Este important să începi încet, cu manoperele ușoare cum ar fi igienizarea profesională sau cariile mici. La început medicul stomatolog poate încetini ritmul în care lucrează sau poate scurta durata ședințelor de tratament pentru a fi mai ușor de suportat. Pauzele mici în timpul tratamentului reprezintă o altă variantă preferată de pacienți pentru a trece ușor peste stres.

3. Alege medicul potrivit

Alegeți medicul în funcție de ce tip de pacient ești! În general, medicii stomatologi au experiență în tratarea pacienților anxioși dar contează foarte mult și felul în care tu te raportezi la modul lor de a comunica. Poate că îți este frică de genul de medici impunători și ai nevoie de cineva mai empatic cu care să comunici mai ușor. În acest caz încearcă să găsești un medic orientat pe o relație medic-pacient mai deschisă cum ar fi medicii tineri sau medicii care adoptă relațiile informale. Pe de altă parte există și pacienți care preferă modelul de relație paternal cu medicul lor iar atunci un medic cu mai multă experiență reprezintă o variantă mai bună.

4. Ambientul contează!

Mai ales în cazul pacienților anxioși prima impresie atunci când pășesc în cabinetul stomatologic contează enorm. În clinicile noastre, am reușit să ne distanțăm de conceptul tradițional al cabinetului monocromatic care seamănă mai mult cu un incinta unui spital, întocmai pentru a crea un spațiu care să îi ajute pe pacienți să se destindă.

5. Folosește distrageri

În timpul tratamentului te poți uita la televizor sau poți asculta muzica ta preferată pentru a-ți focusa atenția pe altceva. În cazul copiilor, își pot aduce jucăria preferată iar în cazul adulților pot folosi mingi antistres sau pot folosi jocuri mentale cum ar fi numărătoarea inversă.

6. Vino cu un prieten

Dacă îți este foarte frică să te confrunți  de unul singur cu teama de dentist poți ruga o persoană apropiată să te însoțească. Alege pe cineva căruia nu îi este frică de dentist și te poate susține moral cum ar fi un părinte, un frate sau o soră sau un prieten.

7. Nu uita să respiri!

Pacienții cărora le este frică de stomatolog tind să fie foarte încordați și vigilenți la tot ce se petrece în jurul lor. Pentru a te relaxa este important să fii atent la respirația ta și continui să respiri pe nas adânc și lent. Închide ochii și imaginează-ți că te afli pe o plajă sau într-o pădure continuând să respiri.

CONCLUZIE

Frica de stomatolog este de foarte multe ori indusă și exagerată de propriile gânduri. Din fericire există numeroase modalități prin care poți depăși această teamă. Sfatul nostru este să îți alegi cu grijă medicul și clinica stomatologică deoarece odată ce ai găsit o echipă bună, ei vor avea grijă să ca tu să te simți confortabil până la punctul în care vei uita că ți-a fost vreodată frică la dentist!

Programează-te ACUM la o consultație în cadrul clinicilor DENTAL WEST!

Te așteptăm în 4 clinici dentare primitoare din Brașov.