Majoritatea oamenilor, când se gândesc la tratamentele de canal, își imaginează mult chin și durere. Dar realitatea este cu totul și cu totul alta. În plus, acest tip de tratament este unul foarte eficient, cu multiple beneficii pentru pacient, mai ales dacă este efectuat de un medic endodont cu experiență. Așa că, renunță la preconcepții, uită miturile, și profită din plin de această procedură eficientă de salvare a dinților!
Cele mai comune mituri legate de tratamentele de canal
Mit: Canalele radiculare sunt dureroase
Realitate: Datorită stomatologiei moderne, tratamentele de canal sunt relativ nedureroase. De fapt, scopul unui tratament de canal este de a calma durerea cauzată de țesutul deteriorat. Acest lucru se realizează prin îndepărtarea țesutului, eliminând astfel complet sursa durerii.
Mit: Tratamentele de canal cauzează boli
Realitate: Acest mit se bazează în mare parte pe cercetările efectuate de Dr. Weston Price, ale cărui studii de la începutul anilor 1900 au fost de mult discreditate. În plus, terapia de canal a fost perfecționată de atunci.
Mit: Tratamentele de canal sunt necesare doar atunci când te doare
Realitate: Tratamentele de canal nu au fost inventate doar pentru a salva dinții cu nervi vii, dar pentru a împiedica dinții ai căror nervi au fost distruși să se infecteze și să cauzeze probleme mai grave. Un dinte nu este format doar din smalț. El conține, de asemenea, nervi și țesuturi care se pot infecta sau inflama. Uneori pacientul nu este conștient de durere, chiar dacă are nevoie de un tratament de canal.
Mt: Pentru un tratament de canal trebuie să mergi de mai multe ori la stomatolog
Realitate: Un tratament de canal poate fi realizat în doar două ședințe în cazul celor mai mulți pacienți. Dar după efectuarea tratamentului, ai nevoie de o monitorizare doar pentru a te asigura că dintele este bine după procedură.
Câteva adevăruri pe care trebuie să le cunoști despre tratamentele de canal
Tratamentele de canal permit adesea pacienților să păstreze dintele afectat pentru tot restul vieții. Un tratament de canal este efectuat special pentru a opri infecțiile înainte ca acestea să se extindă. Rata de succes este aproape de 95%.
Un tratament de canal nu „ucide” dintele
Tratamentele de canal sunt concepute pentru a salva dintele și pentru a preveni extracția. O parte din rădăcina sa este încă vie chiar și după efectuarea unui tratament de canal.
Pe un dinte care a beneficiat de un tratament de canal trebuie montată o coroană dentară
Acest lucru este adevărat, deoarece, în caz contrar, un astfel de dinte ar fi prea slab să facă față tuturor provocărilor de zi cu zi, De fapt, nici măcar nu merită să depui atât de mult efort dacă nu mergi până la capăt și nu-ți protejezi așa cum trebuie dintele.
Tratamentul de canal nu este o soluție permanentă
Este adevărat cu un tratament de canal vindecă un dinte natural și previne răspândirea infecției la ceilalți dinți și la țesuturile adiacente, dar asta nu înseamnă că dintele tău nu se poate infecta din nou. De aceea, trebuie să îți îngrijești dantura în mod corespunzător, mai ales după ce ai beneficiat de o astfel de procedură medicală.
Dacă medicul tău îți propune o extracție dentară, mai cere o părere
Medicii stomatologi recomandă tratamentele de canal ca o alternativă la extracțiile dentare. De aceea, dacă medicul care te-a consultat ți-a propus direct să optezi pentru o extracție dentară fără să aducă măcar în discuție tratamentul de canal, mai cere o părere. Medicii stomatologi specializați în tratamente de canal se numesc medici endodonți și știu mai bine ca oricine cum să efectueze astfel de proceduri. Și alți medici stomatologi pot efectua tratamente de canal, dar nu au experiența pe care o au medicii endodonți și de cele mai multe ori se simt mai confortabil efectuând extracții dentare. De aceea, dacă vrei să-ți păstrezi dintele natural, înainte să optezi pentru extracție, consultă și un endodont și s-ar putea să nu fie nevoie să renunți la dintele tău.