Totul despre tratamentul de canal

tratament-de-canal-brasov

Cum poți să-ți dai seama dacă ai nevoie de o plombă dentară sau de un tratament de canal radicular? Care sunt cele mai evidente semne că ai nevoie de scoaterea  nervului? Poți evita un astfel de tratament?

Cu peste 15 milioane de tratamente de canal efectuate pe an, cu siguranță nu ești singurul care își pune toate întrebările de mai sus atunci când iei în considerare dacă să optezi sau nu pentru un tratament endodontic.

Ce este un tratament de canal radicular?

Un tratament endodontic este o procedură de îndepărtare a pulpei inflamate sau infectate din interiorul unui dinte infectat.

Un canal radicular este un tip de tratament dentar cunoscut și sub numele de tratament endodontic; endo înseamnă interior și odont înseamnă dinte în greacă.

Tratamentul endodontic se realizează pentru îndepărtarea pulpei, curățarea canalului radicular și umplerea și etanșarea spațiului. După finalizarea tratamentului de canal, medicul stomatolog va monta o coroană sau va opta pentru un alt tip de restaurare pentru a proteja dintele.

Este important să nu neglijezi nevoia unui tratament radicular deoarece infecția se poate răspândi, cauzând probleme de sănătate mai grave decât o simplă carie.

Anatomia dintelui

Pentru a vorbi despre un dinte, trebuie să înțelegem mai bine anatomia unui dinte.

Partea exterioară a dinților este smalțul. Smalțul este alb și dur și este format în principal din fosfat de calciu.

Sub smalț se află stratul de dentina. Când smalțul este deteriorat, frigul sau căldura vor pătrunde în interiorul dintelui provocând durere.

Pulpa se află sub stratul dentinei și conține vase de sânge și nervi.

Tratamente de canal moderne

Îți amintești când canalele radiculare erau o mare problemă pentru medicii stomatologi și pentru pacienții lor? În ziua de astăzi este ca și cum ai trata o carie dentară.

Cum s-a schimbat atât de mult procesul canalului radicular de-a lungul anilor?

În primul rând, echipamentele noi și mai eficiente au simplificat procedura. Tehnicile de imagistică au avansat mult. Anestezicul este acum folosit într-un mod în care nici măcar prima injecție nu doare.

Doare un tratament de canal radicular?

Deoarece în timpul procedurii ți se va administra un anestezic, nu vei simți nimic. Dar pentru câteva zile după tratamentul de canal radicular este posibil să simți durere și o oarecare sensibilitate în zonă.

Avantajele și dezavantajele unui tratament de canal radicular

Fiecare procedură dentară are avantaje și dezavantaje. Va trebui să vorbești cu medicul tău stomatolog ca să afli exact care este situația ta particulară.

Argumente pro pentru un tratament endodontic

  • Durerea unui tratament de canal dentar poate fi ținută sub control
  • Tratamentul de canal împiedică infecția să se răspândească la os
  • Nu trebuie să extragi dintele
  • Nu trebuie să investești atât de mult ca în cazul unui implant dentar

Argumente contra pentru un tratament de canal radicular

  • Este incomod să stai cu gura deschisă toată procedura
  • Există un risc foarte mic de infecție după un tratament endodonticCum îți dai seama că ai nevoie de un tratament de canal dentar?

Este important să-ți informezi medicul stomatolog despre oricare dintre următoarele simptome. Deoarece tratamentele de canal din ziua de azi nu mai sunt deloc dureroase în comparație cu cele practicate înainte, ar fi bine să fii cât mai sincer cu medicul tău stomatolog și să-i spui exact ce te deranjează.

  1. Durere severă

Orice durere în gură este neplăcută și ar trebui menționată dentistului, mai ales că anumite tipuri de durere pot fi provocate de infectarea unui canal.

  1. Umflături pe gingii

Dacă observi umflături pe gingii, acestea ar putea fi un semn că un dinte infectat are nevoie de un tratament de canal.

  1. Sensibilitate la cald și rece

Poți avea o sensibilitate la cald și frig fără a avea nevoie de un tratament endodontic. Pentru cei care au nevoie de un astfel de tratament însă, durerea provocată de cald și rece persistă mai mult.

  1. Întunecarea gingiilor

Întunecarea gingiilor este un semn că dinții s-au cariat. Dacă există o infecție și nervul dintelui moare, gingiile vor începe să se coloreze. Acesta este un semn evident că ai nevoie de un tratament de canal.