Ce se întâmplă dacă nu obișnuiești să folosești ața dentară?

Pentru o igienă orală optimă, specialiștii recomandă spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Este important ca orice părinte să-și învețe copiii să se spele pe dinți zilnic încă de la o vârstă foarte fragedă, pentru că acest obicei sănătos ajută la evitarea multor probleme de sănătate orală care pot apărea pe parcursul vieții.

De ce este importantă însă este și folosirea aței dentare?

Deși necesită puțin mai mult efort decât periajul clasic, curățarea dinților cu ață dentară trebuie făcută cel puțin o dată pe zi. Mulți oameni nu folosesc ața dentară în mod regulat din cauza:

  • Gingiilor sensibile: gingiile sănătoase nu dor și nici nu sângerează atunci când se folosește ața dentară, iar dacă descoperi urme de sânge după periaj, înseamnă că gingiile tale au o problemă de sănătate;
  • Lipsa de dexteritate: folosirea aței dentare necesită mai multă dexteritate decât periajul. Copiii mici care nu au abilități motorii fine atât de dezvoltate ca adulții sau persoanele mai în vârstă care suferă de probleme precum artrita pot întâmpina dificultăți în folosirea aței dentare. Există însă alternative la ața dentară obișnuită, cum ar fi periuțele din plastic care pot fi folosite pentru curățarea spațiilor dintre dinți;
  • Lipsa de timp: Mulți oameni nu folosesc ața dentară ca să-și curețe dinții pentru că utilizarea ei necesită mai mult timp decât un simplu periaj. Mai ales persoanele cu dinți înghesuiți pierd câteva minute bune când încearcă să curețe toate spațiile dintre dinții lor cu atenție. Dar cele câteva minute investite în plus sunt foarte importante pentru sănătate;
  • Neștiința: Există și oameni care nu folosesc ață dentară pur și simplu pentru că nu cunosc cât de importantă este ea atât pentru sănătatea orală, cât și cea corporală deoarece problemele gingivale pot determina instalarea și altor afecțiuni.

Legătura dintre placa bacteriană și ața dentară

Placa bacteriană este o peliculă plină de bacterii care poate acoperi suprafața întregii guri, în special dinții. Dacă nu folosești ață dentară, atunci această placă bacteriană se depune de-a lungul liniei gingiilor și duce la inflamarea acestora, determinând sângerarea lor.

În cazurile severe, dacă nu obișnuiești să utilizezi ața dentară, atunci poți dezvolta gingivită, o boală a gingiilor care are ca rezultat umflarea și sensibilitatea acestora. Este important de menționat faptul că efectele gingivitei pot fi ireversibile și de aceea este mai bine să încerci să previi această boală decât s-o vindeci.

Folosirea aței dentare în mod regulat pe de altă parte, contribuie la o igienă orală bună și prevenirea problemelor gingivale.

Deși uneori sunt confundate între ele, tartrul și placa bacteriană nu sunt același lucru. Ambele se pot acumula ca urmare a neglijării folosirii aței dentare.

Dar tartrul este placă bacteriană întărită. Acesta este aproape imposibil de eliminat prin metode clasice de curățare a dinților. Pe de altă parte, poate fi curățat în cabinetul stomatologic, de către medicul dentist, prin detartraj profesional.

Chiar și respirația urât mirositoare se poate datora plăcii bacteriene. În termeni medicali, respirația urât mirositoare se numește halitoză. Această condiție se agravează atunci când pacientul nu folosește ață dentară în mod regulat. Atunci când rămân în gură resturi de alimente, bacteriile le pot descompune, producând apoi sulf care este responsabil pentru mirosul urât din gură. Halitoza se poate ameliora sau dispărea complet chiar cu o igienă orală optimă.

Nu în ultimul rând, dacă nu folosești ața dentară în mod regulat pentru curățarea dinților, riști chiar să îi pierzi. Corpul tău recunoaște bacteriile ca organisme străine care trebuie eliminate și emite un răspuns inflamator pentru a le anihila. În timp, efectele acestui răspuns inflamator pot fi dăunătoare pentru sănătatea orală. Răspunsul inflamator are ca rezultat descompunerea fibrelor și a colagenului care țin dinții bine fixați în gură. Când aceste componente vitale sunt lipsesc, dinții se pot slăbi și pot cădea.

Persoanele care nu folosesc ața dentară sunt mai expuse la dezvoltarea diabetului, tot din cauza răspunsului inflamator provocat de corp.

Dar vestea bună este faptul că poți evita toate aceste probleme foarte simplu prin folosirea aței dentare. Fă-ți un obicei din a-ți curăța dinții cu ață dentară și sănătatea ta orală se va îmbunătăți radical.