Parodontoza: tratament și prevenție

parodontoza-tratament-preventie-brasov

Parodontoza este o afecțiune a țesutului de susținere a dinților. Tratamentul se bazează inițial pe igienizarea corectă a cavității bucale. Ulterior, există tratamente complexe chirurgicale și nechirurgicale.

Citește mai multe aici:  Boala parodontală sau parodontoza explicată pe limba pacienților

Pentru a diagnostica parodontoza, medicul tău stomatolog poate proceda în felul următor:

  • Examinarea istoricului medical pentru a identifica orice factori care ar putea provoca apariția parodontozei. Exemplele includ administrarea anumitor medicamente care provoacă uscăciunea gurii;
  • Examinarea gurii pentru a verifica dacă există placă sau tartru ori dacă gingiile sângerează;
  • Măsurarea spațiilor dintre gingii cu un instrument. La o gură sănătoasă, aceste spații au de obicei între 1 și 3 milimetri, dar dacă sunt mai mari, pot indica niște probleme parodontale;
  • Efectuarea de radiografii dentare pentru a verifica dacă există pierderi osoase.

Medicul stomatolog poate evalua gravitatea bolii acordându-i un grad și pe baza acestei evaluări va stabili o metodă de tratament.

Parodontoza modalități de tratament

Tratamentul poate fi efectuat de un medic stomatolog sau un medic specialist in parodontologie. Un medic parodontolog este un specialist în bolile gingiilor.

Scopul tratamentului este de a curăța temeinic buzunarele din jurul dinților și de a preveni deteriorarea țesutului gingival și a osului din jur. Ai cele mai mari șanse de succes dacă respecți o rutină de îngrijire orală cât mai bună și ții sub control afecțiunile medicale care pot afecta sănătatea orală.

Tratamente nechirurgicale pentru parodontoză

Dacă parodontoza nu este avansată, tratamentul poate implica proceduri mai puțin invazive, precum:

  • Detartrajul care elimină tartrul și bacteriile de pe suprafața dinților și de sub linia gingiei. Se pot folosi diferite instrumente, un laser sau un dispozitiv cu ultrasunete.
  • Netezirea suprafețelor de la bază dinților. Acest lucru ajută la prevenirea acumulării ulterioare de tartru și bacterii. De asemenea, ajută gingiile să se atașeze din nou în jurul dinților;
  • Antibioticele pot ajuta la controlul infecției bacteriene. Acestea pot fi sub forma unui gel care conține antibiotic și se pune direct la baza dinților. Uneori sunt necesare și antibiotice orale pentru a elimina bacteriile care provoacă infecții.

Tratamente chirurgicale pentru parodontoză

Dacă suferi de un grad avansat de paradontoză, s-ar putea să ai nevoie de o intervenție chirurgicală mai complexă. Aceasta presupune efectuarea unor incizii la nivelul gingiei și curățarea în profunzime a tartrului subgingival. Acest lucru expune rădăcinile dinților pentru o detartrare mai profundă. Paradontoza cauzează adesea pierderi osoase, ceea ce poate presupune remodelarea acestuia înainte de coaserea țesutului gingival. După vindecare, pacientul va observa că este mai ușor să curețe zonele din jurul dinților și să mențină astfel gingiile sănătoase.

De asemnea, când pierzi țesut gingival, linia gingiilor se retrage, expunând astfel rădăcinile dinților. Este posibil ca într-unele cazuri să fie nevoie de o întărire a țesutului deteriorat. Acest lucru se face, de obicei, prin îndepărtarea unei cantități mici de țesut de pe cerul gurii sau folosind țesut dintr-o altă sursă și atașându-l la locul afectat – grefă de țesut moale.

Grefa osoasă este o procedură care se efectuează atunci când paradontoza distruge osul din jurul rădăcinii dintelui. Grefa poate fi făcută din bucăți mici de os, sau osul poate fi făcut din material artificial sau donat. Grefa osoasă ajuta la prevenirea pierderii dinților prin ținerea acestora pe loc. De asemenea, servește ca o platformă pentru regenerarea osului natural.

Regenerare ghidată a țesuturilor este de asemenea o metodă eficientă de tratament. Acest lucru permite refacerea osului care a fost distrus de bacterii. Pentru această procedură medicul stomatolog plasează un tip special de material între os și dinte. Materialul împiedică țesutul nedorit să crească în zona de vindecare, permițând oaselor să crească înapoi.

Administrarea de proteine care stimulează refacerea țesuturilor. O altă abordare presupune aplicarea unui gel special pe o rădăcină dentară bolnavă. Acest gel conține aceleași proteine care contribuie și la dezvoltarea smalțului dentar și stimulează creșterea oaselor și a țesutului sănătos.

Cum să menții o rutină orală sănătoasă pentru a preveni apariția parodontozei?

Ca să previi apariția parodontozei spală-te pe dinți de două ori pe zi și după fiecare masă.

Folosește o periuță de dinți moale și înlocuiește-o cel puțin o dată la trei luni.

Ia în considerare și utilizarea unei periuțe de dinți electrice, care poate fi mai eficientă în îndepărtarea plăcii și a tartrului.

Folosește de asemenea și ața dentară în fiecare zi. Dacă ți se pare complicat să folosești ață dentară standard, încearcă una cu suport. Este mult mai simplu de utilizat.

Dacă ți-a plăcut acest articol citește și:

Boala parodontală sau parodontoza explicată pe limba pacienților