Ce tipuri de coroane dentare sunt potrivite pentru tine?

corana dentara brasov

Cariile, leziunile dentare și bolile gingivale pot duce la o deteriorare ireversibilă a dinților. Când problemele se complică este posibil să ai nevoie de o procedură complexă de tratament, cum ar fi un tratament de canal dentar sau, în situații mai grave, chiar un implant. Pe de altă parte, în toate aceste situații este nevoie și de  coroane dentare care va reda forța dintelui afectat și aspectul lui natural.

Există mai multe opțiuni de coroane dentare din care să alegi. Unele oferă un aspect mai natural, în timp ce altele oferă durabilitatea necesară.

Ce este o coroană dentară?

O coroană dentară este un dispozitiv medical fabricat din diferite materiale care se atașează ca un capac peste partea superioară a unui dinte deteriorat sau a unui implant dentar. Dacă ai avut o carie severă, ai suferit o extracție dentară, ai un dinte crăpat sau un tratament de canal, medicul dentist îți poate recomanda o coroană dentară. Coroanele dentare se pot folosi și pentru acoperirea golurilor din gură pentru întărirea mușcăturii.

Dacă este vorba de o extracție dentară, medicul stomatolog va insera mai întâi un implant dentar pe care îl va înșuruba direct în maxilar. Coroana dentară se fixează direct pe implantul dentar și va rămâne fixată acolo, funcționând exact la fel ca un dinte natural.

Tipuri de coroane dentare folosite în prezent

Coroane  din metal (aur)

Deși coroanele metalice confecționate din aur au o culoare mai puțin atrăgătoare, ele sunt foarte rezistente fiind fabricate dintr-o combinație de cupru și alte metale. Aceste coroane sunt foarte puternice și durabile, dar și suficient de maleabile pentru a nu deteriora ceilalți dinți din gură. În plus, coroanele metalice se uzează foarte lent și sunt foarte rezistente de-a lungul timpului, cu îngrijirea corespunzătoare.

În ciuda acestor avantaje, coroanele metalice nu sunt pentru toată lumea. Foarte puțin oameni mai aleg în ziua de astăzi coroane metalice, fie ele chiar și din aur, și  de aceea se folosesc pentru dinții mai puțin vizibili precum molarii sau premolarii, oferind beneficiarilor toate avantajele lor, dar fără a le compromite zâmbetul.

Coroane dentare din porţelan

Spre deosebire de cele din metal, coroanele de porțelan au un aspect natural, ceea ce le face una dintre cele mai populare opțiuni când vine vorba de coroane dentare. Ele seamănă foarte mult la culoare cu dinții naturali și se fabrică în așa fel încât să se potrivească ca formă și dimensiune cu dinții naturali. Drept urmare, aceste tipuri de coroane dentare se pot folosi și pentru restaurarea dinților frontali.

Din păcate, coroanelor de porțelan le lipsește durabilitatea unora dintre celelalte opțiuni pe care le-am inclus în acest articol. Ele au mai multe șanse să se ciobănească, ceea ce le face o alegere nu chiar ideală pentru molari.

Citește mai multe despre coroanele estetice AICI: Tot ce trebuie să știi despre coroanele dentare în partea din față

Coroane dentare din metal îmbrăcat în porțelan

Coroanele de metal îmbrăcate în porțelan combină partea estetică cu rezistența. Exteriorul lor este din porțelan, ceea ce le oferă un aspect natural, în timp ce interiorul este un aliaj metalic foarte rezistent. Aceste coroane sunt puternice, flexibile, plăcute din punct de vedere estetic și nu se vor ciobi la fel de ușor ca porțelanul pur.

Dacă suferi de probleme cu gingiile totuși, aceste coroane dentare s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru tine. Fundația lor metalică poate se va vedea dacă gingiile se retrag. Așa că, dacă suferi de probleme cu gingiile, este posibil să observi o linie gri care apare la baza dintelui.

Coroane din compozit

Coroanele din compozit sunt fabricate din rășină și sunt, în mod natural, de culoare albă. Deși este mai puțin probabil să se ciobănească decât porțelanul, coroanele din compozit nu au durabilitate suficientă, chiar și pentru o persoană care nu consumă în general alimente dure. De asemenea, se uzează ușor chiar și de la periajul obișnuit, ceea ce afectează estetica coroanei, provocând decolorarea ei. Coroanele din compozit sunt de cele mai multe ori folosite pe post de coroane provizorii.

Coroane dentare din zirconiu

Zirconiul este un material folosit foarte des pentru coroanele dentare. El este atât durabil, cât și estetic. Zirconiul are o durată de viață lungă, este puternic, nu se ciobește și nici nu se rupe. Pe deasupra, coroanele din zirconiu, sunt și foarte puternice, atât de puternice încât chiar pot provoca uzura celorlalți dinți.

Dacă ți-a plăcut acest articol citește și

Dinți din PORȚELAN sau dinți din ZIRCONIU?