Cu siguranță nu vom deveni mai deștepți datorită măselei de minte însă dacă ne-a fost recomandată extracția, nu trebuie să stăm prea mult pe gânduri. Pentru mulți pacienți extracția măselei de minte poate reprezenta prima experiență chirurgicală stomatologică. Pentru a diminua frica de extracție venim cu explicații despre motivele pentru care măseaua de minte ar trebui extras, ce presupune intervenția chirurgicală și sfaturi pentru o recuperare rapidă.
Ce este măseaua de minte sau molarul de minte?
Măseaua de minte este ultimul dinte care erupe în cavitatea bucală și ocupă cea mai din spate poziție, atât la mandibulă cât și la maxilar. Se presupune ca molarul de minte este o moștenire filogenetică de la strămoșii noștri care aveau nevoie de maxilare mult mai puternice pentru a mesteca alimente mai dure decât cele pe care le consumăm noi astăzi.
Avem 4 molari de minte, doi superiori și doi inferiori, dar nu toți erup în același timp și în aceeași poziție. Rolul măselelor de minte este de a tritura alimentele însă datorită poziției posterioare, ei sunt cu adevărat folosiți foarte rar. De asemenea, poziția în care erup este foarte importantă deoarece o poziție normală poate duce la complicații de tip inflamator sau infecțios.
Molarul de minte se formează și erupe în general în jurul vârstei de 18 ani cu o variație de 2-3 ani. Există și excepții în care nu se formează deloc sau erupe mult mai târziu, în timpul vieții adulte. De obicei, cei 4 molari de minte erup la intervale de câteva luni diferență. Chiar dacă observăm că doar o parte din masele au erupt în cavitatea bucală nu înseamnă ca restul nu s-au format. Atunci când molarii de minte sunt încă situați sub gingie, un examen radiologic ne poate da suficiente date pentru a observa din timp în ce poziție se dezvoltă și care ar fi momentul ideal pentru extracție.
Când trebuie extrasă măseaua de minte?
Există o întreagă discuție între specialiștii din diferite ramuri ale stomatologiei cu privire la motivele pentru care măselele de minte ar trebui sau nu extrase. Pentru a lua cea mai bună decizie este recomandat să mergeți la o consultație de specialitate la un medic stomatolog specialist în chirurgie.
Când trebuie sa apelăm la un sfatul unui specialist?
De obicei, în cursul unui examen stomatologic de rutină se poate observa dacă molarii de minte provoacă probleme și dacă intervenția chirurgicală este necesară. Pacienții nu ar trebui sa stea pe gânduri în următoarele situații:
-
-
-
- Dureri sau sângerări în zona posterioară a cavității bucale
- Poziții atipice ale molarilor de minte: orizontale, inversate, înclinate
- Înghesuirea generalizată datorată molarilor de minte
- Chisturi dezvoltate în jurul lor
- Tumori care înglobează molarii de minte
- Infecții gingivale repetate la nivelul ultimilor molari
- Dificultăți în deschiderea sau închiderea gurii
-
-
La ce aspecte este atent medicul dentist în timpul consultației de specialitate?
Consultația începe în primul rând, prin efectuarea unui examen radiologic care este indispensabil și ne oferă date despre poziția în care se afla molarul de minte și eventualele complicații pe care le produce în interiorul oaselor. În cavitatea bucală analizăm care este starea molarilor de minte: dacă au erupt în poziție normală, dacă sunt cariați sau dacă afectează dinții vecini. Ne uităm la felul în care pacientul muscă, dacă are dificultăți la deschiderea gurii, dureri, dacă molarii care au erupt au contacte normale cu dinții opuși sau dacă produc interferențe în timpul închiderii arcadelor dentare.
Totuși, există motive clare care obligă la extracția măselei de minte. Care sunt aceste situații?
Există câteva situații în care suntem siguri că rezolvarea este doar extracția acestor molari.
-
-
- Erupția parțială- se referă la situația în care doar o parte din măsea este vizibilă în cavitatea bucală iar cealaltă parte este inclusă în os. De obicei, astfel de erupții sunt însoțite de poziții ușor înclinate ale molarilor și de persistența gingiei pe anumite suprafețe dentare care îngreunează curățarea eficientă. Erupția parțială favorizează stagnarea alimentelor la acest nivel care produce mai departe inflamația gingiei și durere.
-
- Carii ale măselei de minte sau ale molarilor vecini- când maseaua de minte erupe deja cariată sau dezvoltă o carie profundă care o face sensibilă, este de preferat extracția în locul tratamentului de canal și a obturației definitive. Molarii de minte au o variație infinită a formei și numărului canalelor radiculare încât chiar și cu ajutorul microscopului dentar este dificil de dezinfectat pe de-a-ntregul interiorul dintelui. Totodată, pot apărea carii la nivelul molarului 2 din cauza contactului strâns sau înghesuirii provocate de măseaua de minte. Decât să compromitem suplimentar un dinte util în masticație mai bine renunțăm la acest ultim molar.
-
- Înghesuiri dentare- exista situații în care moștenim pe de-o parte niște dinți mari și pe de altă parte niște oase maxilare mici. Atunci când oasele maxilare nu au suficient spațiu pentru a găzdui și molarul de minte, acesta va împinge în restul dinților în încercarea de a-și face loc. Consecința este că restul dinților,în special cei din față, se vor apropia și înghesui, necesitând ulterior pe lângă extracția maselei de minte și tratament ortodontic.
-
- Dureri provocate de poziții anormale– molarii sunt dinți care nu erup după reguli predictibile. Uneori, pe măsură ce se formează, molarii pot determina prin pozițiile lor atipice apariția durerii sau a inflamației. Aceste dureri pot merge de la dificultăți în deschiderea gurii pana la blocajul articulației temporo-mandibulare. Chiar dacă nu se observă în cavitatea bucală, prin examinarea radiografiei putem ne putem da seama dacă durerea este cauzată de măseaua de minte sau nu.
-
Care sunt situațiile în care măseaua de minte poate fi păstrată?
Există situații favorabile când măseaua de minte se poate păstra. Atunci când erupe complet, într-o poziție dreaptă care permite igienizarea, când nu lezează molarii vecini fără să producă înghesuiri dentare. După verificarea ocluziei, dacă pacientul poate închide și deschide gura fără probleme și dacă nu afectează ocluzia celorlalți dinți este un semn bun. De asemenea, molarii de minte pot fi indentificați în diferite stadii de dezvoltare chiar depășind perioada normală de erupție. În cazul în care molarul de minte este prins în interiorul osului dar nu dezvoltă nicio patologie infecțioasă sau tumorală atunci și acești dinți se pot păstra.
Ce se întâmplă în cazul în care amâni extracția măselei de minte?
Extracția dentară poate fi un factor de stres mai ales dacă este pentru prima dată când ești supus unei intervenții chirurgicale stomatologice. Poți să amâni extracția datorită fricii sau pentru că nu te deranjează cu nimic la momentul în care medicul îți recomandă îndepărtarea măselei însă nu poți să amâni complicațiile care pot surveni prin lipsa intervenției la timp.
Care sunt aceste complicații?
Există complicații mecanice și complicații inflamatorii, există complicații care pot fi rezolvate în câteva zile dar și complicații care necesită tratamente suplimentare. La momentul în care medicul vă recomandă extracția molarilor de minte veți primi și explicațiile pentru care această intervenție este preferabilă în locul altui tratament. De obicei, complicatiile care apar sunt exact cele de care medicul a avertizat pacienții înainte.
-
-
-
- Pericoronarita– este o infecție în jurul coroanei molarului care are dificultăți în a străpunge stratul de gingie în timpul erupției. Se rezolvă foarte ușor prin operația numită “decapușonare”, lăsând coroana molarului liberă.
-
-
-
-
-
- Blocaje articulare– se întâmplă în cazul molarilor superiori care sunt pozitionați în apropierea articulatiilor temporo-mandibulare. Rădacinile își continuă creșterea înspre articulație iar în timp pot provoca de la simpla jenă la deschiderea gurii până la imposibilitatea mișcării mandibulei.
-
-
-
-
-
- Chisturi– chisturile molarilor de minte care rămân blocați în os apar prin activitatea sacului în care dintele se formează. Chisturile împreună cu dintele trebuie extirpate deoarece ele pot crește și afecta osul.
-
-
-
-
-
- Carii – cariile pot apărea atât pe molarul de minte iar în cazul în care devin profunde se indica extracția sau pot apărea carii pe dintele din fața măselei de minte atunci când coroana acestuia împinge și produce o demineralizare la nivelul molarului 2.
-
-
-
- Înghesuiri dentare– înghesuirile dentare sunt de fapt modificări generalizate ale poziției normale a dinților pe arcadă. Dacă se prelungește perioada de așteptare până la extracția molarilor de minte, chiar și dacă vom face loc pe arcadă dinții nu vor mai putea reveni de unii singuri pe pozițiile inițiale și va fi necesar tratamentul ortodontic prin aparat dentar.
-
-
Sfaturi pentru pacienții care sunt speriați de intervenția chirurgicală
Vă sfătuim să nu aleageți fuga de stomatolog în loc de intervenția chirurgicală. Din păcate, durerea sau inflamația nu se pot amâna și lucrurile se pot agrava pe măsură ce trece timpul. Mare parte din temeri se rezolvă în cadrul consulatației, comunicând deschis și cu răbdare.
Vezi și De ce ne este frică de dentist?- un articol pentru toți pacienții speriați
De ce este mai dificilă extracția molarilor de minte?
Extracția molarilor de minte este atipică prin poziționarea lor în spatele cavității bucale și accesul dificil. Mai există situațiile în care dintele este inclus în os, atunci când trebuie efectuată odontectomia, adică extracția este însoțită de intervenția asupra osului. Din cauza faptului că molarii de minte pot avea forme și poziții variate niciodată o extracție nu seamănă cu alta. Totuși, nu ar trebui sa fiți mai speriați dacă vă încadrați în această situație. Chirurgul va ști sa rezolve astfel de cazuri iar pacienții își vor da seama ca nu a fost atât de greu pe cat se așteptau ei.
Ce o să simți în timpul extracției măselei de minte?
Înainte de extracție, medicul chirurg îți va face anestezie deci de acum încolo nu te va durea deloc, singura senzație care rămâne fiind cea de presiune. Practic, vei simți că medicul lucrează dar nu îți vei da seama ce face exact.
Dacă ești curios ce se întâmplă mai exact în timpul extracției măselei de minte iată care sunt etapele:
-
-
-
- Anestezie locală
- O mică incizie în gingie dacă dintele nu este erupt
- Îndepărtarea gingiei și descoperirea locului în care se află dintele
- Îndepărtarea osului dacă dintele este inclus in os
- Extracția propriu-zisă a molarului sau secționarea lui și îndepărtarea pe porțiuni
- Curățarea osului de eventualele resturi de țesut conjunctiv
- Sutura gingiei, în cazurile mai complicate
- Aplicarea unui pansament steril și a unui medicament care stimulează vindecarea
-
-
Recuperarea după extracția măselei de minte
Extracția dentară este una dintre cele mai obișnuite intervenții chirurgicale. Recuperarea nu ar trebui sa pună probleme dacă respecți indicațiile postoperatorii. După aproximativ o săptămână poți reveni la rutina ta normală. Recuperarea post-extracțională trebuie privită ca îngrijirea unei răni: trebuie să ținem locul cât mai ferit de bacterii și să îl menajăm cât de bine putem.
În cazul în care extracția a fost mai complicată chirurgul va aplica câteva fire de sutură pentru a proteja locul extracției. În cazul firelor clasice, acestea vor trebui scoase după o săptămână. Pentru firele resorbabile, timpul de resorbție este de câteva săptămâni.
Ziua 1 după extracția măselei de minte
- Ține compresele mușcate timp de 2 ore după intervenție
- Te poți aștepta ca în prima zi să observi o sângerare ușoară. În cazul în care sângerarea persistă va trebui sa anunți medicul chirurg.
- După ce trece efectul anesteziei poți simți o jenă sau o durere care trece cu antiinflamatoare și antialgice prescrise de medicul tău.
- Umflăturile și vânătăile pot apărea dar nu este obligatoriu. De obicei apar în cazul intervenției pe os și dispar în câteva zile
- În prima zi după extracție ai voie să mănânci doar alimente moi sau lichide: poți folosi un pai. Sunt de evitat alimentele prea reci sau prea fierbinți, mâncărurile condimentate sau picante, alcoolul și lactatele.
- Evită periajul dentar pentru 24 de ore.
- Nu clăti cu apă de gură,ceaiuri sau alte lichide.
- Evită să scuipi sau să te atingi la locul extracție.i
- Fumatul este interzis măcar câteva zile după operație pentru a nu stimula prin căldură și produși toxici deschiderea rănii.
- Încearcă să ții cât mai mult timp gura închisă pentru a nu pune în tensiune gingia și firele.
Următoarele zile după extracția măselei de minte
- În ziua 2 te poți umfla ceva mai mult, dacă ai un teren predispozant pentru astfel de reacții.
- Durerile în jurul oaselor pot continua încă 2-3 zile.
- Poți începe să realizezi periajul dentar de 2 ori pe zi în limitele în care poți deschide gura astfel încât să nu creezi tensiune pe fire. Evită mișcările ample de deschidere sau închidere ale gurii.
- Continuă să mănânci alimente moi și pe măsură ce simți că poți tolera consistențe mai tari poți începe să le introduci înapoi în dietă.
- Continuă să iei medicamentele prescrise de medicul stomatolog: antialgice și antiinflamatoare și antibiotic (opțional, doar dacă ți-a fost prescris).
- Dacă ești fumător, încearcă să reziști încă câteva zile fără țigări. Le poți înlocui cu plasturi cu nicotină.
O săptămână după extracția măselei de minte
A sosit momentul în care medicul îți poate scoate firele și poți reveni la obiceiurile tale alimentare. Durerile, vânătăile și umflăturile ar trebui sa dispară sau să fie aproape vindecate.
CONCLUZIE
Extracția maselei de minte este o operație uzuală în cadrul chirurgiei dentare. Alege o clinică care are toată tehnologia și dotările necesare pentru realizarea în siguranță și fără durere a extracției molarilor de minte. Consultă un specialist și urmează-i sfatul chiar dacă extracția poate fi înspăimântătoare la prima vedere. Astfel, poți evita riscurile și complicațiile și poți beneficia de o vindecare ușoară și rapidă.
Programează-te AICI pentru o consultație la medicul chirurg specialist!