Evoluția implanturilor dentare de-a lungul istoriei

implant dentar brasov

Un zâmbet frumos întotdeauna a reprezentat un atu pentru persoanele care îl posedă. Oamenii au pus dintotdeauna preț pe dantură și interesul lor pentru dinți a condus la inventarea unor diferite soluții de înlocuire a dinților naturali lipsă. Poate că credeai că sunt o invenție modernă, dar, de fapt, implanturile dentare există de secole. Se pare că cele mai vechi implanturi dentare similare cu cele din ziua de azi datează chiar din secolul al VII-lea d. Hr.

Cu toate acestea, implanturile din ziua de azi sunt cu mult diferite față de cele ale strămoșilor noștri. Dacă apelezi acum la o clinică stomatologică specializată în implanturi, așa cum este Dental West, vei avea parte de o experiență deloc dureroasă. Dar primele intervenții de acest fel nu numai că dureau, ci se bazau pe niște practici barbare, uneori chiar fatale.

Implanturile în Antichitate

În urmă cu 4000 de ani, chinezii obișnuiau să sculpteze din bambus niște cuie din lemn de bambus pe care le băteau direct în maxilar pentru a înlocui dinții lipsă. Aproximativ 2.000 de ani mai târziu, egiptenii au adoptat o practică similară, numai că în loc de bambus ei foloseau metale prețioase. Cel mai vechi implant metalic a fost găsit la un rege egiptean care a trăită în jurul anului 1000 î.Hr. Arheologii au găsit, de asemenea, numeroase cranii cu dinți artificiali din fildeș de elefant sau pietre prețioase rare precum jadul.

În 1931, dr. Wilson Popenoe, împreună cu soția sa Dorothy Popenoe, au făcut o descoperire bizară în Honduras. Au găsit acolo craniul unei tinere care avea trei dinți lipsă și în locul lor un implant tip punte confecționat din scoică șlefuită în așa fel încât să imite structura dinților.

Astăzi, tehnologia modernă a transformat implanturile dentare în cea mai convenabilă soluție pentru persoanele cu dinți lipsă.

Cum s-a schimbat designul implanturilor dentare de-a lungul timpului?

Înainte de a fi inventate implanturile moderne de titan, principala provocare a medicilor dentiști reprezenta respingerea de către organism a materialului străin. În secolul al XVIII-lea, cercetătorii au folosit un amestec de aur și aliaj pentru a crea implanturi dentare. Din păcate, aceste experimente s-au dovedit un eșec, dar au deschis porțile către cercetări mai fructuoase în anii următori.

În anii 1800, profesioniștii din domeniul stomatologic au experimentat cu numeroase materiale, inclusiv argint și porțelan. Un medic a folosit un implant de porțelan care avea un disc de platină. Cu toate acestea, eforturile s-au dovedit în zadar pentru că osul respingea toate materialele utilizate. Un implant de succes presupune fuzionarea permanentă a unui implant în osul maxilarului printr-un proces numit osteointegrare.

De-a lungul anilor 1900, mulți medici au încercat diferite materiale, dar niciunul nu a oferit rezultate pe termen lung. În 1913, dr. E.J. Greenfield a încercat să folosească aur de 24 de karate ca implant. Apoi, doi frați, dr. Alvin și Moses Strock, au încercat să folosească dispozitive de fixare din Vitallium după ce au constat că acest material se folosește pentru implanturile osoase de la nivelul șoldului. Dispozitivele medicale create de ei au avut o viață mai lungă și astfel, cei doi frați au devenit primii oameni care au reușit cu succes un implant în osul maxilarului.

Când au devenit populare implanturile dentare?

În 1952, chirurgul ortoped și profesor de cercetare Dr. Per-Ingvar Brånemark a pus bazele implanturilor dentare moderne. În timpul unui studiu privind vindecarea și regenerarea oaselor, el a implantat o bucată de titan pe femurul unui iepure. Nu a putut să-l îndepărteze, deoarece titanul se contopise cu osul. Astfel, el a descoperit din greșeală că implanturile realizate din titan au o rată de succes mai bună și a tras că această tehnologie ar putea fi utilă în stomatologie.

După experimente suplimentare, a folosit titanul pentru a înlocui un dinte lipsă la unul dintre pacienții săi în 1965 și a fost un succes. Această descoperire a reprezentat o descoperire semnificativă pentru industria implanturilor dentare. El a continuat să publice mai multe studii prin care explica beneficiile utilizării titanului în implanturile dentare. Datorită Dr. Per-Ingvar Brånemark, implanturile dentare s-au îmbunătățit de-a lungul anilor pentru a deveni ceea ce sunt astăzi.

Implanturile din ziua de azi

De la descoperirea făcută de Dr. Per-Ingvar Brånemark, titanul a fost folosit masiv pentru confecționarea implanturilor dentare. Până acum au fost inserate peste 7 milioane de implanturi după sistemul Brånemark și mult mai multe fabricate de companii.

Implanturile dentare continuă să fie fabricate din titan de calitate superioară și modelate astfel încât să poată fi fixate în siguranță de osul maxilarului. Implanturile dentare se fabrică acum sub forma unui șurub din titan care fuzionează în os. După vindecarea acestuia se introduce o coroană dentară peste implantul propriu-zis. Deși această metodă implică o serie de riscuri, este totuși cea mai bună și cea mai de succes metodă de fixare a implanturilor.

Dacă ți-a plăcut acest articol vezi și:

5 sfaturi pentru un implant dentar de succes