Rezectia apicala Brasov: ce este si cand se recomanda?

Rezecția apicală: ce este și când se recomandă? 

În zilele noastre, unul din principalele scopuri ale medicilor stomatologi este să trateze dinții naturali și să-i păstreze cât mai mult timp pe arcadă. Din multe puncte de vedere extracția dinților este considerată o măsură extremă și, dacă are alternative, medicul dentist va face orice ca s-o evite până în ultimul moment. 

Ce este rezecția apicală? 

Alături de tratamentul de canal, rezecția apicală este una din cele două cele mai utilizate alternative ale medicilor dentiști la extracția dentară. Prin rezecția apicală se înțelege o procedură medicală care presupune îndepărtarea chirurgicală a focarelor de infecție din vârful rădăcinii dintelui sau dintr-o zonă apropiată acestuia.  

La rezecția apicală se apelează în general atunci când tratamentul de canal nu a avut succes sau din anumite motive anatomice nu se poate efectua. 

De cele mai multe ori, rezecția apicală se efectuează pe canini și incisivi și se evită în cazul molarilor, dinți cu mai multe rădăcini. În termeni de specialitate, această operație se numește apicectomie. 

Pentru ca rezecția apicală să aibă succes, pacientul trebuie să apeleze la medicul dentist cât mai curând, imediat ce constată că se confruntă cu o problemă la nivelul cavității bucale, sau, în mod ideal, să meargă la dentist înainte să aibă o problemă majoră și să solicite măcar două controale de rutină pe an.   

Dacă dintele este foarte afectat și deteriorarea osoasă este mai mare de un centimetru în diametru, atunci rezecția apicală nu poate avea succes și în astfel de situații, de cele mai multe ori, medicii dentiști recomandă pacienților lor alte metode de tratament. 

Pentru a crește șansele de succes ale unei rezecții apicale și implicit ale salvării unui dinte afectat, este important ca o dată pe an să beneficiezi la sugestia medicului de un control radiologic prin care se pot depista în timp util eventualele chisturi care pot apărea la rădăcina dinților. 

Pe de altă parte, neglijarea problemelor dentare pe termen lung și a semnalelor de alrmă, conduc la un proces patologic care face imposibilă implementarea metodelor de conservare a dinților. rezectie-apicala-brasov

Când ar trebui să beneficiezi de o rezecție apicală? 

Dacă medicul dentist descoperă la rădăcina unui dinte o formațiune ca un chist sau un granulom, atunci cel mai probabil îți va recomanda o rezecția apicală. De asemenea, dacă dintele tău este afectat, dar nu există acces la canalul radicular pentru a-l trata, indiferent dacă este vorba de o anomalie congenitală, de existența unui pivot radicular sau de o coroană dentară, atunci se va apela la o rezecție apicală. 

De cele mai multe ori rezecțiile apicale devin necesare din cauza chisturilor prezente la rădăcina dinților. Chisturile arată ca un sac umplut cu lichid, în general puroi, iar pentru pacient cauzează o serie de probleme cum ar fi: un disconfort continuu, ganglioni limfatici umflați, cefalee etc. 

Când este contraindicată rezecția apicală? 

Există și situații în care rezecția apicală este contraindicată, dar nu putem stabili niște tipare clare fără un consult stomatologic efectuat în acest sens.  

De obicei, rezecția apicală este contraindicată pacienților ai căror dinți sunt excesivi de mobili, care au tulburări de coagulare a sângelui, care au un proces canceros în organism sau care se confruntă cu imunodeficiențe în stadii avansate de evoluție. 

De asemenea, rezecția apicală este contraindicată și persoanelor care suferă de boli cronice severe cum ar fi: diabetul zaharat, bolile cardiace ischemice, hipertensiunea, astmul și multe altele.

Nu se poate efectua o operație de rezecție apicală nici dacă există fisuri în rădăcina dintelui afectat, sau dacă rădăcinile dintelui adiacent sunt foarte apropiate de rădăcina dintelui afectat. 

Dar cum am menționat și în rândurile de mai sus, fiecare pacient are o situație diferită și, concret, doar un medic specializat în astfel de operații îți poate spune dacă poți sau nu beneficia de o rezecția apicală. 

De reținut!

Chisturile, principala cauză pentru care dinții noștri pot avea nevoie de o rezecție apicală, se pot dezvolta fără a determina apariția niciunui tip de simptome. De aceea, controalele de rutină sunt extrem de importante și nu ar trebuie neglijate de nicio persoană care pune un accent deosebit pe sănătatea dinților săi!