Totul despre cum alegi un aparat dentar? 

ortodontie brasov

Cine nu își dorește să aibă o dantură frumoasă și sănătoasă? O astfel de realizare este visul oricărei persoane, mai ales dacă dinții săi nu sunt perfect aliniați.  

Pentru corectarea poziției dinților, cea mai eficientă și cea mai sigură metodă de tratament este aparatul ortodontic. Un astfel de aparat dentar nu se recomandă doar în cazul copiilor, așa cum cred foarte multe persoane. 

În realitate, conform statisticilor, se pare că din cinci pacienți care folosesc un aparat ortodontic, unul este adult. Cu alte cuvinte, nu este niciodată prea târziu pentru montarea unui astfel de dispozitiv stomatologic. 

ortodontie brasov

Care sunt motivele pentru care ar trebui să optezi pentru un aparat dentar? 

 Există foarte multe motive pentru care ar trebui să iei în calcul investiția într-un aparat dentar.

  • De exemplu, dacă ai dinții înghesuiți ori dacă ai o respirație grea chiar și după ce te-ai spălat corespunzător, ai folosit ață dentară și apă de gură, înseamnă că ai putea beneficia de un apart dentar. 
  • De asemenea, dacă dinții tăi au crescut într-o poziție incorectă, pentru a-i corecta tot aparatul dentar s-ar putea să fie cea mai bună soluție. 
  • Aparatul dentar este folositor și dacă mușcătura ta este incorectă. De exemplu, dacă maxilarul tău este aliniat greșit sau dacă dinții tăi sunt depărtați unul de celălalt.  

Cum se alege corect un aparat dentar pentru a beneficia de cele mai bune rezultate? 

 Persoana care decide întotdeauna care este cel mai bun tip de aparat dentar care se potrivește unui pacient este medicul ortodont. Într-unele cazuri, pentru montarea corectă a aparatului, dacă dantura este prea înghesuită, poate fi nevoie chiar și de o extracție dentară în prealabil. De asemenea, o radiografie dentartă panoramică poate fi și ea o unealtă utilă în vederea stabilirii necesității montării unui aparat dentar.  

În funcție de tipul lor, există aparate fix sau mobile, iar în ceea ce privește durata de purtare, putem spune că se recomandă o perioadă de tratament cuprinsă între șase luni și trei ani, în funcție de modul în care evoluează condiția fiecărei persoane în parte. 

Sănătatea gingiilor, precum și calitatea masei osoase sunt și ele două condiții de bază care influențează perioada de purtare a aparatelor ortodontice. În general, aparatele mobile se poartă pentru o perioadă mai scurtă de timp decât cele fixe.  

Când ne gândim la aparate dentare, ne gândim în general la aparate fixe, prevăzute cu dispozitive care se lipesc pe dinți și sunt cunoscute și sub numele de brakeți, Acestea se confecționează din metal sau ceramica și se montează pe partea exterioară a danturii.  

Există și aparate invizibile la care bretelele de susținere se montează pe partea interioară a dinților și nu sunt realizate din metal, ci dintr-un material ceramic ce imită foarte bine culoarea naturală a danturii. 

Dacă ți-ai pus un aparat dentar și ai o senzație de disconfort la început, să nu-ți faci griji deoarece nu ești singura persoană care trece printr-o astfel de situație, iar în general durerea dispare de la sine în doar câteva zile. Pentru a trece mai ușor peste această perioadă de început însă, să știi că poți apela la un analgezic recomandat de medicul tău dentist. 

Cum trebuie să-ți îngrijești dantura dacă porți un aparat dentar? 

Persoanele care poartă aparate dentare trebuie să folosească un tip special de periuțe de dinți pentru curățare. De asemenea, atunci când se spală pe dinți ar trebui să efectueze periajul la un unghi de 45 de grade. În timpul periajului, mișcarea trebuie să fie blândă și circulară. Mai mult, periajul dinților trebuie să înceapă cu dinții de sus și să continue cu cei de jos. 

Persoanele care poartă un aparat dentar ar trebui să apeleze și la medicul dentist pentru o igienizare profesională de cel puțin două ori pe an și să solicite un consult stomatologic de măcar trei ori pe an. 

Când aparatul dentar nu mai este necesar, se recomandă purtarea unui dispozitiv de contenție, care poate fi ori o gutieră de cotenție ori un retainer colat. Acestea se poartă în general pentru o perioadă de șase luni și se recomandă în special adulților, nu celor care poartă aparate dentare în adolescență sau în copilărie. Astfel, medicul se asigură că rezultatele obținute cu ajutorul aparatului se mențin în timp, iar dinții nu revin la forma lor inițială după îndepărtarea acestuia.

CONCLUZIE 

Dacă crezi că ai nevoie de un aparat dentar sau dacă ți-a fost deja recomandat de către medicul dentist va trebui să decizi ce fel de aparat dentar îți dorești și dacă se potrivește pentru situația ta. Online îți punem la dispoziție explicații pe limba pacienților pentru a-ți clarifica cât mai multe întrebări și te așteptăm în clinicile noastre stomatologice din Brașov pentru a discuta față în față cu un medic specialist în ortodonție.