Efectele secundare negative ale implanturilor dentare și cum pot fi acestea evitate

Știai că implanturile dentare au o rată de succes de 98%? Riscurile la care se expun pacienții care beneficiază de implanturi dentare sunt relativ scăzute, iar un implant dentar de succes are capacitatea de a reda frumusețea și funcționalitatea dinților.

Există totuși o serie de efecte secundare pe care ar fi bine să le iei în considerare pentru cele mai bune rezultate. Dar conștientizarea lor nu ar trebui să te descurajeze să optezi pentru implanturi dentare, ba dimpotrivă, să te determine să optezi pentru o clinică stomatologică de încredere.

Infecţii determinate de germeni

Dacă operația de inserare a implantului dentar nu se realizează în cele mai bune condiții de igienă, există șansa ca bacterii, virusuri și alți germeni să pătrundă în organism. Astfel se pot produce infecții care se pot răspândi apoi în tot organismul. Dacă medicul dentist nu curăță bine zona înainte de inserarea implantului, germenii pot pătrunde în organism și pot provoca infecții. Tocmai de aceea unii medici stomatologi prescriu antibiotice înainte de operație pentru a ucide bacteriile care pot fi prezente în cavitatea orală și pot pătrunde în organism în timpul intervenției chirurgicale. De asemenea, pentru prevenirea eventualelor infecții, după inserare, implanturile trebuie lăsate să se vindece corespunzător timp de 3 până la 6 luni.

Dacă gingiile devin inflamate, roșii sau dureroase, trebuie să consulți imediat medicul dentist. Tratarea infecțiilor cât mai repede posibil ajută la protejarea implanturilor, gingiilor și dinților din jur.

Leziuni ale gingiilor, oaselor și vaselor de sânge

Gingiile sau vasele de sânge se pot deteriora în timpul unei operații de implant dentar. Când se întâmplă acest lucru, implantul nu se fixează bine și se deteriorează și țesutul din jurul său. De aceea, este bine ca atunci când ai nevoie de un implant dentar să apelezi doar la medici cu experiență în inserarea implanturilor dentare. Pe de altă parte, dacă s-a întâmplat un accident în timpul operației de inserare și suferi de dureri sau dacă observă că implantul s-a slăbit, ar trebui să consulți imediat un specialist.

Leziuni ale nervilor

Dacă simți amorțeală sau furnicături în gură, la nivelul feței sau gingiilor, acestea ar putea fi rezultatul unei leziuni la nivelul nervilor. Consultă un medic stomatolog pentru a evalua nivelul de afectare a nervilor. Prin analize și proceduri speciale acesta își va da seama ce are de făcut pentru a remedia situația. De asemenea, ca să eviți astfel de neplăceri, înainte de inserarea unui implant dentar ar fi bine să apelezi la un doctor care înainte de operație îți solicită un computer tomograf a zonei tratate ca să poată plasa corect implanturile și să evite deteriorarea acestora.

Probleme ale sinusurilor

Inserarea greșită a implanturilor în maxilarul superior poate duce la probleme cu sinusurile. De asemenea, un implant ajustat necorespunzător poate perfora cavitatea sinusală și poate provoca dureri de cap și alte probleme legate de sinusuri. Și pentru evitarea unei astfel de probleme radiografiile sunt cea mai bună măsură de protecție. Cu ajutorul unei radiografii  sau al unui computer tomograf un medic cu experiență își poate da seama ușor unde este cea mai potrivită locație de inserare a implanturilor.

Fractura de implant

În cazuri foarte rare implantul dentar se poate fractura atunci când asupra lui acționează o forță foarte mare. Probabilitatea să se întâmple un astfel de lucru este extrem de mică, dar dacă totuși se întâmplă, pacientul va avea nevoie de un implant nou. Pentru evitarea unei astfel de situații trebuie să eviți alimentele foarte tari.

De asemenea, evită să strângi dinții cu putere. Încearcă să-ți relaxezi maxilarul. Poți chiar să folosești un dispozitiv special noaptea pentru a evita încleștarea maxilarului dacă ai acest obicei pentru că îți poate dăuna nu doar implanturilor pe care le ai, ci și dinților tăi naturali.

Sănătate precară

Afecțiunile medicale precum diabetul și osteoporoza pot afecta oasele și implicit stabilitatea implanturilor dentare. De aceea, ai nevoie de un sistem imunitar puternic și de o densitate osoasă optimă pentru o operație de implant dentar. Așadar, înainte de a opta pentru această procedură, discută cu medicul tău stomatolog, prezintă-i situația ta medicală și află ce îți recomandă.

Dacă ți-a plăcut acest articol citește și:  Implant dentar preț Brașov-Interviu cu Dr. Tatiana Costea