Tratamentul de canal: Procedura explicată pas cu pas

tratament-de-canal-brasov

Dacă ai un dinte grav deteriorat, dar care poate fi salvat, există șanse foarte mari ca medicul tău stomatolog să-ți recomande un tratament de canal. Dar dacă nu-ți place ideea de a ți se recomanda o procedură despre care nu știi încă nimic, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre tratamentul de canal. Iată deci care sunt etapele unei astfel de proceduri și alte detalii importante despre ea.

Etapele unui tratament de canal

Un tratament de canal este o procedură relativ simplă pentru un medic stomatolog cu experiență. Pe scurt, acesta trebuie să curețe pulpa infectată și să umple canalele rămase goale. Pacienții care beneficiază de un tratament de canal, au nevoie de obicei de o coroană dentară după procedură.

Pregătirea zonei care urmează să fie tratate

Stomatologul începe prin anestezierea zonei tratate. Se folosesc anestezice locale introduse prin injectare în gingii și direct la rădăcina dintelui. Odată ce zona este amorțită, medicul stomatolog izolează dintele care are nevoie de tratamentul de canal, acoperind restul dinților din gură.

Accesarea și curățarea rădăcinilor

Apoi, dentistul forează prin dinte pentru a accesa canalele radiculare și camera pulpară. Medicul dentist folosește instrumente speciale pentru a curăța camera pulpară și canalele radiculare. Pentru curățarea și dezinfectarea canalelor radiculare se folosește o soluție antibacteriană și antiseptică. Acest lucru elimină bacteriile și tratează infecția localizată în canale.

Modelarea canalelor

În cadrul acestei etape medicul stomatolog trebuie să pregătească canalele radiculare folosind instrumente minuscule, astfel încât acestea să fie gata să primească materialul de obturație. Odată modelate, canalele sunt curățate a doua oară.

Umplerea canalelor

Medicul stomatolog va folosi gutapercă pentru a umple canalele. Acest material asemănător cauciucului este plasat în interiorul canalelor și apoi încălzit. Medicul îl comprimă, astfel încât el să se potrivească perfect pe pereții fiecărui canal radicular tratat. La final, medicul adaugă ciment adeziv pentru a sigila canalele radiculare. Canalele bine sigilate țin bacteriile afară.

Umplerea canalelor radiculare până la orificiul de acces

De asemenea, medicul stomatolog trebuie să sigileze orificiul făcut pentru a accesa canalele. Obturația previne pătrunderea bacteriilor în dinte. De asemenea, medicul ar putea insera un pivot dentar pentru a întări dintele. Acest lucru este necesar numai dacă dintele este grav deteriorat și nu poate suporta o restaurare singur.

Vindecare și antibiotice

Într-unele situații medicul stomatolog ar putea trimite pacientul acasă cu o rețetă de antibiotice. Medicamentul tratează infecția dacă este cazul. Pacientul va mai primi de asemenea și instrucțiuni post-îngrijire. Este normal să simți un oarecare disconfort timp de câteva zile după procedura de tratare a canalelor. Există și medicamente care se eliberează fără prescripție medicală și care atenuează de obicei disconfortul.

Montarea coroanei dentare

Dacă tratamentul de canal a fost realizat pe un molar, sau dacă este un dinte care are leziuni semnificative, pacientul va trebui să revină pentru o coroană. Coroana este plasată în jurul dintelui tratat și adaugă rezistență și stabilitate. Această coroană permanentă este fabricată pentru a se potrivi perfect cu dinții existenți. Odată montată pe dintele tratat, acest dinte va putea face față din nou tuturor provocărilor pe care le presupune hrănirea, comunicarea etc.

Ai nevoie de un tratament de canal?

Dacă ai nevoie de un tratament de canal, este important să acționezi cât mai rapid, astfel încât medicul stomatolog să poată salva dintele. Un dinte care a beneficiat de un tratament de canal poate rezista chiar și o viață întreagă, fără a provoca dureri și fără a se infecta din nou dacă beneficiază de o îngrijire corespunzătoare.

Pentru a crește durata de viață a unui astfel de dinte nu trebuie să faci nimic special, ci doar să continui să te speli în mod regulat pe dinți, să folosești ață dentară și apă de gură și să nu neglijezi importanța vizitelor regulate la dentist. Orice problemă dentară este mult mai simplu de tratat dacă mergi la dentist încă din faza incipientă.

Dacă ți-a plăcut acest articol citește și: Urgențe stomatologice: durere, sângerare, infecție