Coroanele dentare există de mai mult timp decât te-ai aștepta. Acestea sunt în ziua de astăzi mai populare ca oricând, însă nu sunt o invenție modernă, ci au fost inventate de strămoșii noștri.
Cu alte cuvinte, coroanele dentare au origini mai vechi decât ne putem imagina. Din fericire, tehnologia din prezent folosită pentru a fabrica coroane dentare este mult mai bună și mai eficientă decât cea folosită atunci. Totuși, este interesant să afli istoria unui dispozitiv medical atât de comun și de des folosit.
O scurtă istorie a stomatologiei și a coroanelor dentare
Înainte de a vorbi despre coroanele dentare, hai să ne gândim puțin la stomatologie în ansamblu. Stomatologia ca ramură a medicinei a avut un început dificil. Ea a progresat greu și de-a lungul timpului mulți oameni celebri și puternici să-și piardă prematur dinții. Despre George Washington, de exemplu, se crede că ar fi folosit lemn în protezele sale. De fapt, dinții lui falși erau făcuți din diverse materiale, cum ar fi dinții de vacă și fildeșul. Dar îți poți imagina cum e să fii primul președinte al Statelor Unite și să mesteci alimentele cu dinți de vacă în gură? Stomatologia ca știință s-a născut în jurul anului 5000 î.Hr. și totuși, nici măcar președintele Washington nu avea niște dinți falși de calitate.
Se spune că sumerienii sunt cei care au inventat stomatologia acum 7000 de ani atunci când au început să se adreseze problemelor dentare obișnuite, cum ar fi agenții patogeni care au cauzau cariile dentare. Dinții au continuat să fie studiați timp de mii de ani. Chiar și Hipocrate și Aristotel au scris despre cariile dentare și au căutat tratament. Stomatologia s-a transformat în profesie în epoca medievală în China. Până la sfârșitul anilor 1500, părintele chirurgiei, Ambroise Pare, a adăugat stomatologia la cartea sa: Complete Works.
În secolul al XVIII-lea, ideea de a deveni dentist a început să câștige mai multă popularitate, dar nu în același mod în care avem ne gândim la stomatologi astăzi. Secolele al XIX-lea și al XX-lea au cunoscut o revoluție a științei și a sănătății care a contribuit masiv și la dezvoltarea stomatologiei. Tot atunci au apărut și coroanele dentare moderne, similare cu cele pe care le folosim în ziua de astăzi.
Cum a apărut coroanele dentare?
Coroana, care se comportă ca un fel de capac folosit pentru restaurarea dentară și care înconjoară complet un dinte sau un implant dentar, datează încă din anul 200 d.Hr. când etruscii foloseau aurul și alte materiale ca să confecționeze coroane și punți. Această practică a continuat să fie practicată timp de sute de ani.
Ideea de a folosi ceramica în stomatologie a apărut pentru prima dată la sfârșitul anilor 1800 cu coroana dentară brevetată sub numele de „jachetă”. Această coroană era o coroană de porțelan creată de Charles H. Land. După ce a primit câteva îmbunătățiri mulțumită lui E.B. Paulding, coroana jachetă a fost introdusă la începutul anilor 1900 și a fost folosită până în anii 1950. Aceasta era destul de suficientă, mai ales în comparație cu celelalte tipuri de coroane folosite până la ea. Dar nu a rezistat mult pentru că în timpul fabricării putea cauza probleme dintelui natural sau gingiei din jurul lui.
În anii 1950, Corning Glass Works a creat coroanele Dicor, care au fost cimentate cu fosfat de zinc. Din cauza procesului de cimentare, aceste coroane erau predispuse degradării. În anii 1990, au apărut primele coroane realizate fără o bază metalică, o mișcare revoluționară în domeniul coroanelor, și tehnica stomatologică CAD/CAM, prin care realizează restaurări dentare 3D generate de computer.
Astăzi coroanele de zirconiu sunt cele mai bune. Mai există de asemenea și coroane dentare ceramice și din diferite metale. În anii 1990 a apărut de asemenea și ideea de stomatologie estetică, care a făcut coroanele dentare chiar și mai populare decât înainte.
Acum coroanele dentare sunt folosite pentru restaurarea dinților cu un aspect neplăcut, dinții deteriorați, cariați sau dinții lipsă.