Category Archives: Coroane dentare

Istoria coroanelor dentare. Când au fost ele inventate și din ce erau fabricate prima oară?

coroane-dentare-brasov

Coroanele dentare există de mai mult timp decât te-ai aștepta. Acestea sunt în ziua de astăzi mai populare ca oricând, însă nu sunt o invenție modernă, ci au fost inventate de strămoșii noștri.

Cu alte cuvinte, coroanele dentare au origini mai vechi decât ne putem imagina. Din fericire, tehnologia din prezent folosită pentru a fabrica coroane dentare este mult mai bună și mai eficientă decât cea folosită atunci. Totuși, este interesant să afli istoria unui dispozitiv medical atât de comun și de des folosit.

O scurtă istorie a stomatologiei și a coroanelor dentare

Înainte de a vorbi despre coroanele dentare, hai să ne gândim puțin la stomatologie în ansamblu. Stomatologia ca ramură a medicinei a avut un început dificil. Ea a progresat greu și de-a lungul timpului mulți oameni celebri și puternici să-și piardă prematur dinții. Despre George Washington, de exemplu, se crede că ar fi folosit lemn în protezele sale. De fapt, dinții lui falși erau făcuți din diverse materiale, cum ar fi dinții de vacă și fildeșul. Dar îți poți imagina cum e să fii primul președinte al Statelor Unite și să mesteci alimentele cu dinți de vacă în gură? Stomatologia ca știință s-a născut în jurul anului 5000 î.Hr. și totuși, nici măcar președintele Washington nu avea niște dinți falși de calitate.

Se spune că sumerienii sunt cei care au inventat stomatologia acum 7000 de ani atunci când au început să se adreseze problemelor dentare obișnuite, cum ar fi agenții patogeni care au cauzau cariile dentare. Dinții au continuat să fie studiați timp de mii de ani. Chiar și Hipocrate și Aristotel au scris despre cariile dentare și au căutat tratament. Stomatologia s-a transformat în profesie în epoca medievală în China. Până la sfârșitul anilor 1500, părintele chirurgiei, Ambroise Pare, a adăugat stomatologia la cartea sa: Complete Works.

În secolul al XVIII-lea, ideea de a deveni dentist a început să câștige mai multă popularitate, dar nu în același mod în care avem ne gândim la stomatologi astăzi. Secolele al XIX-lea și al XX-lea au cunoscut o revoluție a științei și a sănătății care a contribuit masiv și la dezvoltarea stomatologiei. Tot atunci au apărut și coroanele dentare moderne, similare cu cele pe care le folosim în ziua de astăzi.

Cum a apărut coroanele dentare?

Coroana, care se comportă ca un fel de capac folosit pentru restaurarea dentară și care înconjoară complet un dinte sau un implant dentar, datează încă din anul 200 d.Hr. când etruscii foloseau aurul și alte materiale ca să confecționeze coroane și punți. Această practică a continuat să fie practicată timp de sute de ani.

Ideea de a folosi ceramica în stomatologie a apărut pentru prima dată la sfârșitul anilor 1800 cu coroana dentară brevetată sub numele de „jachetă”. Această coroană era o coroană de porțelan creată de Charles H. Land. După ce a primit câteva îmbunătățiri mulțumită lui E.B. Paulding, coroana jachetă a fost introdusă la începutul anilor 1900 și a fost folosită până în anii 1950. Aceasta era destul de suficientă, mai ales în comparație cu celelalte tipuri de coroane folosite până la ea. Dar nu a rezistat mult pentru că în timpul fabricării putea cauza probleme dintelui natural sau gingiei din jurul lui.

În anii 1950, Corning Glass Works a creat coroanele Dicor, care au fost cimentate cu fosfat de zinc. Din cauza procesului de cimentare, aceste coroane erau predispuse degradării. În anii 1990, au apărut primele coroane realizate fără o bază metalică, o mișcare revoluționară în domeniul coroanelor, și tehnica stomatologică CAD/CAM, prin care realizează restaurări dentare 3D generate de computer.

Astăzi coroanele de zirconiu sunt cele mai bune. Mai există de asemenea și coroane dentare ceramice și din diferite metale. În anii 1990 a apărut de asemenea și ideea de stomatologie estetică, care a făcut coroanele dentare chiar și mai populare decât înainte.

Acum coroanele dentare sunt folosite pentru restaurarea dinților cu un aspect neplăcut, dinții deteriorați, cariați sau dinții lipsă.

Ce tipuri de coroane dentare sunt potrivite pentru tine?

corana dentara brasov

Cariile, leziunile dentare și bolile gingivale pot duce la o deteriorare ireversibilă a dinților. Când problemele se complică este posibil să ai nevoie de o procedură complexă de tratament, cum ar fi un tratament de canal dentar sau, în situații mai grave, chiar un implant. Pe de altă parte, în toate aceste situații este nevoie și de  coroane dentare care va reda forța dintelui afectat și aspectul lui natural.

Există mai multe opțiuni de coroane dentare din care să alegi. Unele oferă un aspect mai natural, în timp ce altele oferă durabilitatea necesară.

Ce este o coroană dentară?

O coroană dentară este un dispozitiv medical fabricat din diferite materiale care se atașează ca un capac peste partea superioară a unui dinte deteriorat sau a unui implant dentar. Dacă ai avut o carie severă, ai suferit o extracție dentară, ai un dinte crăpat sau un tratament de canal, medicul dentist îți poate recomanda o coroană dentară. Coroanele dentare se pot folosi și pentru acoperirea golurilor din gură pentru întărirea mușcăturii.

Dacă este vorba de o extracție dentară, medicul stomatolog va insera mai întâi un implant dentar pe care îl va înșuruba direct în maxilar. Coroana dentară se fixează direct pe implantul dentar și va rămâne fixată acolo, funcționând exact la fel ca un dinte natural.

Tipuri de coroane dentare folosite în prezent

Coroane  din metal (aur)

Deși coroanele metalice confecționate din aur au o culoare mai puțin atrăgătoare, ele sunt foarte rezistente fiind fabricate dintr-o combinație de cupru și alte metale. Aceste coroane sunt foarte puternice și durabile, dar și suficient de maleabile pentru a nu deteriora ceilalți dinți din gură. În plus, coroanele metalice se uzează foarte lent și sunt foarte rezistente de-a lungul timpului, cu îngrijirea corespunzătoare.

În ciuda acestor avantaje, coroanele metalice nu sunt pentru toată lumea. Foarte puțin oameni mai aleg în ziua de astăzi coroane metalice, fie ele chiar și din aur, și  de aceea se folosesc pentru dinții mai puțin vizibili precum molarii sau premolarii, oferind beneficiarilor toate avantajele lor, dar fără a le compromite zâmbetul.

Coroane dentare din porţelan

Spre deosebire de cele din metal, coroanele de porțelan au un aspect natural, ceea ce le face una dintre cele mai populare opțiuni când vine vorba de coroane dentare. Ele seamănă foarte mult la culoare cu dinții naturali și se fabrică în așa fel încât să se potrivească ca formă și dimensiune cu dinții naturali. Drept urmare, aceste tipuri de coroane dentare se pot folosi și pentru restaurarea dinților frontali.

Din păcate, coroanelor de porțelan le lipsește durabilitatea unora dintre celelalte opțiuni pe care le-am inclus în acest articol. Ele au mai multe șanse să se ciobănească, ceea ce le face o alegere nu chiar ideală pentru molari.

Citește mai multe despre coroanele estetice AICI: Tot ce trebuie să știi despre coroanele dentare în partea din față

Coroane dentare din metal îmbrăcat în porțelan

Coroanele de metal îmbrăcate în porțelan combină partea estetică cu rezistența. Exteriorul lor este din porțelan, ceea ce le oferă un aspect natural, în timp ce interiorul este un aliaj metalic foarte rezistent. Aceste coroane sunt puternice, flexibile, plăcute din punct de vedere estetic și nu se vor ciobi la fel de ușor ca porțelanul pur.

Dacă suferi de probleme cu gingiile totuși, aceste coroane dentare s-ar putea să nu fie cea mai bună opțiune pentru tine. Fundația lor metalică poate se va vedea dacă gingiile se retrag. Așa că, dacă suferi de probleme cu gingiile, este posibil să observi o linie gri care apare la baza dintelui.

Coroane din compozit

Coroanele din compozit sunt fabricate din rășină și sunt, în mod natural, de culoare albă. Deși este mai puțin probabil să se ciobănească decât porțelanul, coroanele din compozit nu au durabilitate suficientă, chiar și pentru o persoană care nu consumă în general alimente dure. De asemenea, se uzează ușor chiar și de la periajul obișnuit, ceea ce afectează estetica coroanei, provocând decolorarea ei. Coroanele din compozit sunt de cele mai multe ori folosite pe post de coroane provizorii.

Coroane dentare din zirconiu

Zirconiul este un material folosit foarte des pentru coroanele dentare. El este atât durabil, cât și estetic. Zirconiul are o durată de viață lungă, este puternic, nu se ciobește și nici nu se rupe. Pe deasupra, coroanele din zirconiu, sunt și foarte puternice, atât de puternice încât chiar pot provoca uzura celorlalți dinți.

Dacă ți-a plăcut acest articol citește și

Dinți din PORȚELAN sau dinți din ZIRCONIU?

Zâmbetul perfect: 6 tratamente estetice pe care le poți încerca

 

Un zâmbet fermecător creează o primă impresie greu de uitat. Fără să spui un cuvânt, zâmbetul tău poate transmite o personalitate încrezătoare, optimistă și prietenoasă. Un zâmbet plăcut din punct de vedere estetic este o calitate atractivă care îi atrage pe oameni către tine, făcându-i să răspundă într-un mod pozitiv.

Fie că îți dorești un zâmbet strălucitor de alb, numit Hollywood Smile sau preferi mai degrabă un zâmbet mai discret, cu aspect natural, există câteva tratamente pe care le poți urma pentru a obține ceea ce îți dorești.

 

1. Albirea dentară profesională

Albirea dentară te ajută să obții dinți albi și strălucitori pentru o perioadă relativ lungă de timp. Dacă ești mulțumit de forma și alinierea dinților, albirea dentară este cel mai indicat tratament estetic pentru tine. În cabinet, albirea dentară se realizează cu lampa sau cu laserul, dar există și posibilitatea albirii cu gutiere care se poartă acasă.

 

2. Reconturare coronară

Această tehnică foarte non-invazivă te ajută să obții modificări ale formei și dimensiunii dinților pentru a le conferi un aspect estetic. Presupune mici corectări prin adăugare de compozit sau prin înlăturare ușoară din smalțul dinților. Astfel, doar prin câteva artificii estetice, se pot închide spațiile dintre dinți, se pot rotunji dinții prea ascuțiți sau se pot reconstrui dinții tociți, mai precis se poate obține o linie a zâmbetului simetrică și  paralelă cu buza de jos.

 

3. Fațete dentare 

Fațetele dentare presupun o soluție estetică definitivă. Fațetele dentare rezolvă problemele de estetică care țin de culoare, formă, dimensiune, chiar și aliniere. Avantajul fațetelor dentare este că oferă un aspect uniform și se pot individualiza după dorințele pacientului. Fațetele dentare presupun șlefuirea minimă din smalțul dinților și acoperirea cu o restaurare din ceramică care se cimentează definitiv.

 

4. Tratamentul ortodontic

Desigur că toți ne dorim soluții estetice rapide și eficiente, dar există și cazuri în care acestea nu pot compensa modificările de poziție prea mari. În acest caz, tratamentele ortodontice sunt cele mai eficiente și pot îndrepta linia zâmbetului fără alte manopere suplimentare.

 

5. Gingivoplastia

Deși dinții sunt primii la care ne gândim când spunem zâmbet perfect, gingia nu trebuie neglijată. Felul în care se vede gingia atunci când vorbim sau zâmbim, nivelul și culoarea gingiei sunt factori esențiali în estetica dentară. Forma gingiei se poate corecta cu ajutorul laserului, într-o ședintă care poartă numele de gingivoplastie. Inflamațiile sau retracțiile gingivale se pot trata prin tratamente parodontale speciale.

 

6. Augmentarea buzelor cu acid hialuronic

Buzele joacă un rol important în dinamica și estetica facială, fiind cele care descoperă și încadrează dinții. Obțineți buze definite și voluminoase cu ajutorul acidului hialuronic. Tratamentele cu acid hialuronic oferă un aspect întinerit și atrăgător și sunt perfecte pentru a completa tratamentele de estetică dentară.

 

Încearcă tratamentele estetice la Dental West! Te așteptăm în cabinetele noastre din Brașov pentru o experiență care îți va reda încrederea în tine!

 

4 motive pentru a veni la stomatolog în Brașov. Descoperă turismul dentar!

stomatolog-Brașov

Ești din diaspora și te afli în căutarea unui stomatolog bun în Brașov sau vrei să experimentezi turismul dentar? Îți oferim 4 motive pentru a-ți alege stomatologul în unul dintre cele mai frumoase orașe din România!

1. Servicii stomatologice la standardele clinicilor moderne din București

Am adus în Clinicile DENTAL WEST din Brașov tehnologiile și protocoalele moderne prezente în clincile de lux din capitală. Oferim întreaga gamă de tratamente stomatologice dar la prețuri ajustate comunității brașovene. Lucrăm într-o echipă multidisciplinară formată din medici dentiști generaliști și specialiști și asistente medicale, pregătiți pentru a răspunde oricărei situații clinice.

Pentru un diagnostic precis am creat Centrul Radiologic DENTAL WEST unde putem realiza toate investigațiile imagistice din sfera stomatologică. La ora acutală, nu se poate discuta de servicii de calitate fără a investi în tehnologie și în materiale moderne.

  Ești curios să afli cum se realizează stomatologia modernă?

 

 2. Vizitează orașul!

Dacă te numeri printre vizitatorii de weekend ai Brașovului sau a pasionaților de munte cu siguranță și pe tine te-a prins farmecul peisajelor și străduțelor medievale din Brașov. Orașul are multe de oferit în ceea ce privește oportunitățile de deconectare: de la drumețiile în natură la plimbările pe Republicii sau pe muntele Tâmpa. Pentru iubitorii de sporturi de iarnă sau ciclism, Poiana Brașov reprezintă cea mai frumoasă stațiune montană din România deschisă turiștilor atât iarna cât și vara.

În cazul în care îți dorești un remake complex al zâmbetului tău, fii sigur că nu te vei plictisi pentru câteva zile aici!

Câte zile ar trebui să petreci în Brașov? Timpul variază în funcție de tratamentele de care ai nevoie, care ar putea consta în implanturi dentare, coroane dentare sau fațete. Pentru implantul dentar este nevoie de 2 vizite: o consultație în care cu ajutorul Computerului tomograf se măsoară densitatea și dimensiunile osului, și etapa chirurgicală de inserare a implantului. Pentru coroanele din zirconiu sau ceramică este nevoie, în principal, tot de două vizite: etapa de pregătire a dinților (sau șlefuire) și etapa de cimentare definitivă a coroanelor dentare. Toate etapele pot dura de la câteva zile la 1 sau 2 săptămâni, în funcție de complexitatea cazului.

3. Suntem aproape de tine- stomatolog Brașov

Clinicile DENTAL WEST din Brașov sunt localizate în 4 puncte cheie din oraș, astfel încât să poți ajunge ușor de oriunde ai fi cazat. Două clinici se află în centrul orașului iar două sunt situate în apropierea intrărilor principale din Brașov. Fiecare clinică se află foarte aproape de o parcare sau de o stație de autobuz.

Vezi locațiile clinicilor Dental West AICI.

4. Ai o urgență dentară?

Poate sunteți doar într-un city break la munte dar aveți nevoie imediată de un dentist. Preluăm urgențe dentare din Brașov și din orașele vecine: Predeal, Sinaia, Bran, Codlea, Hărman etc. În cazul în care prezentați una din următoarele situații: durere, sâgerare sau infecție înseamnă că aveți o urgență stomatologică. Sună la oricare din clinicile DENTAL WEST și vom face tot posibilul să vă găsim un loc în cel mai scurt timp la unul dintre colegii noștri.

Află mai multe despre urgențele dentare!

Dinți din PORȚELAN sau dinți din ZIRCONIU?

dinți din porțelan dinti din zirconiu

Coroanele dentare sunt printre cele mai populare tratamente stomatogice care îmbunătățesc starea noastră de bine și ne oferă bucuria de a zâmbi cu încredere. Atât coroanele de ceramică (dinți din porțelan) cât și cele din zirconiu (dinți din zirconiu) reprezintă soluții de lungă durată pentru problemele estetice și funcționale.

În acest articol încercăm să răspundem la cele mai des întâlnite întrebări din partea pacienților despre coroanele dentare.

Ce sunt coroanele dentare?

Când avem nevoie de o coroana dentară?

Dinți din porțelan sau dinți din zirconiu? Diferețele dintre cele două.

Cum îngrijim un dinte care a fost acoperit de o coroană?

Ce preț au coroanele dentare?


Ce sunt coroanele dentare- dinți din porțelan sau zirconiu?

Coroanele dentare reprezintă o variantă de restaurare a unui dinte și fac parte din categoria tratamentelor protetice. Ele au rolul de a proteja un dinte tratat sau compromis din punct de vedere al rezistenței dar reprezintă și o soluție estetică excelentă. Coroanele dentare sunt confecționate din diferite materiale: ceramică (dinți din porțelan), zirconiu (dinți din zirconiu), metal sau combinații dintre acestea. Fiecare dintre ele vine cu proprietăți diferite și cu indicații pentru situații specifice.

coroane dentare ceramica Brasov

Când am nevoie de o coroană dentară?

Atunci când un dinte a suferit o distrucție mare iar structura rămasă nu mai poate susține o restaurare de tip obturație (plombă) se recomandă acoperirea dintelui cu o coroană dentară care îi va oferi rezistență și o protecție bună dar și un aspect estetic îmbunătățit. De asemenea, se pot corecta diferite defecte estetice de culoare, formă sau dimensiune.

Indicațiile coroanelor dentare

  • Carii profunde care au distrus mult din structura dură a dintelui
  • Fracturi coronare
  • Traumatisme
  • Dinți foarte abrazați
  • Defecte genetice de structură- dinți casanți
  • Dinți de dimensiune mai mică decât omologii lui (indicație estetică)
  • Modificări mici de poziție ( indicație estetică)

Dinți din porțelan sau dinți din zirconiu? Diferețele dintre cele două

Coroanele din ceramică (dinți din porțelan)

Coroanele din porțelan, sau coroanele din ceramică, sunt prima variantă când ne dorim un rezultat estetic. Ceramica se integrează perfect printre dinții naturali putând să înșele chiar și un ochi cunoscător. Fiecare dantură este unică, are diferite culori și diferite grade de transparență care pot fi reproduse cu ajutorul ceramicii. Ceea ce face coroanele din ceramică atât de asemănătoare cu smalțul natural este translucența acestui material. Datorită translucenței dintele pare mai luminos și mai alb.

Coroanele integral ceramice sunt indicate doar pentru zona frontală, vizibilă atunci când zâmbim sau vorbim. Acestea sunt contraindicate în zona posterioară unde realizăm masticația deoarece se pot fractura.

Coroanele din zirconiu (dinți din zirconiu)

Zirconiul sau dioxidul de zirconiu este un material modern și foarte rezistent la forțele masticatorii. De aceea, coroanele din zirconiu sunt recomandate în special pentru zona posterioară (premolari și molari) pentru a menține funcția masticatorie și pentru a evita fracturile. Pentru pacienții care prezintă dinți abrazați sau obișnuiesc să scrâșnească dinții acest material este singurul indicat pentru realizarea unor coroane de protecție. În ultimul timp zirconiul a devenit materialul de elecție pentru suportul coroanelor ceramice înlocuind cu succes metalul inestetic din coroanele mixte.

Coroanele din zirconiu placat cu ceramică

Zirconiul este mai opac decât ceramica dar reprezintă o variantă estetică excelentă atunci când este placat cu un strat de ceramică. Coroanele din ceramică pe zirconiu (porțelan pe zirconiu) sunt indicate în zona frontală cât și în zona posterioară și combină perfect proprietățile estetice ale ceramicii și rezistența la fractură a zirconiului.  Au durată de viață lungă și nu produc reacții alergice la nivelul gingiilor.

Află multe despre coroanele dentare realizate în clincile Dental West?

dinti de portelan coroane zirconiu Brasov

Cum avem grijă de dinții acoperiți cu coroane?

Înainte de tratamentul protetic medicul stomatolog se va asigura că dintele sau dinții care urmează să fie acoperiți de coroane sunt tratați corect și nu prezintă mobilitate. Ulterior aplicării coroanelor revine în grija pacientului să mențină o igienă bucală cât mai corectă. Periajul dentar de 2 ori pe zi timp de 2 minute cu periuța electrică sau 6 minute cu periuța manuală alături de folosirea aței interdentare reprezintă mijloacele clasice de igienă dentară. Alături de acestea se recomandă folosirea dușului bucal și prezentarea la controlul de rutină la medicul stomatolog o data la 6 luni.

Află cum să rămâi cu dinții tăi până la 90 de ani!

Ce preț au coroanele dentare?

În funcție de dificultatea cazului și de necesitatea unor tratamente premergătoare aplicării coroanelor dentare, costul unui tratament protetic poate varia. Coroanele dentare reprezintă unul dintre cele mai populare tratamente stomatologice iar tehnologia de ultimă oră a adus coroanele dentare din zirconiu și din ceramică într-un stadiu accesibil și rapid. Acestea ar trebui privite ca o investiție de lungă durată în sănătatea și în încrederea noastră.

 

În concluzie, coroanele dentare moderne sunt realizate din ceramică, zirconiu sau zirconiu placat cu ceramică. Ele se mai numesc popular și dinți din porțelan sau dinți din zirconiu. Proprietățile și prețul coroanelor sunt diferite dar toate variantele vă permit obținerea unor dinți albi superbi care să îndeplinească în totalitate dorințele și nevoile dumneavoastră.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.